Tuesday, December 31, 2013

Cerita 2013 yang akan tinggal kenangan...

Assalamualaikum...

Lahai lama nya tak update blog ni. Dah terabai lagi. Sori pada sesiapa yang mengomen tapi tak berbalas lagi tu.

Berapa jam je lagi nak masuk tahun baru 2014..moga tahun baru 2014 ni kami laki bini berjaya dalam kehidupan dan anak-anak sihat, cergas cerdas. Plan macam2 ada dalam kepala tapi taktaula time execution nanti camne. Harapnya semua yang di plan kan menjadi dan sukses..bukan per nak carik side income ler pulak memandangkan harga barang dijangka naik..dahla macam2 akan naik harga kan.. 

Lagi satu nak rajin-rajin ngaji la rasanya tahun depan. Sekarang ni kalau tak carik ilmu agama malu la. Semua kat hujung jari je. Kat facebook, kat you tube, internet, macam2 bahan ada. Tekan sini, tekan sana, slide sini, slide sana. Tapi belajar ni macamana pun  paling bagus kena ada cikgu.

Tahun 2013 rasa macam kejapppp je pulak. Taktau pasaipa. Agaknya sebab tak pregnant kot..hehehe..kalau ada rezeki tahun depan alhamdulillah..best jugak kalau dapat cuti bersalin, lama tuuu...hehehe..(verangan)

Seperti biasa, saya takde azam pun. Camne nak berazam, belum abis bulan 1 nanti azam dah ke laut dah..huhu..Cuma harap kalaupun sibuk dengan kerja, saya harappp sangat saya dapat spend masa lebih lagi dengan anak-anak. Sebab depa membesar cepat sangat rasanya. Kecik cinonet macam ni pun kadang2 tak bagi mama kiss tau..huhu..Tu je..

Tahun ni benda-benda penting yang jadi pada saya dan family:
  • kena demam denggi..kenangan sedih hiba air mata hingus;
  • masuk rumah baru..alhamdulillah...buat kenduri aqiqah dengan housewarming;
  • arissa kena chicken pox.. kena cuti unpaid lama..
  • dapat 2 orang anak buah baru..
  • mak mertua masuk IJN dan masukkan pacemaker..
Baru perasan tahun 2013 tak pergi bercuti kat mana-mana..adoii..ini boleh menimbulkan stres..takpe..takpe..2014 boleh bercuti puas-puas..hehe

Selamat tahun baru untuk semua..moga tahun 2014 ni tahun cemerlang gemilang terbilang..

Friday, December 13, 2013

Perkampungan Hang Tuah, Duyong Melaka



Sekarang musim cuti sekolah mesti ramai bercuti-cuti Malaysia atau bercuti-cuti luar Malaysia kan. Hah, sapa-sapa yang suka sejarah, boleh la datang sini. Tengok muzium Hang Tuah ni.




Sila abaikan muka tuan tanah kedaung dan rombongan yang cenggitu misteri sekali rupanya..Sila fokuskan pada keindahan bangunan ye..hehe

 




Lokasi dekat dengan perigi Hang Tuah, Duyong, Melaka. Kawasan Perkampungan Hang Tuah ni memang luas sangat. Pastu ada Pusat Hang Tuah (Hang Tuah Centre) dengan rumah-rumah Hang 5 Bersaudara ni la.


 
Setiap rumah Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu ni ada pelbagai aktiviti dan bahan pameran. Hang Tuah Centre ada auditorium yang ada interaktif audio. Pekerja kat sini bagitau ada aktiviti persembahan seni kebudayaan, tayangan visual kat setiap rumah. Kat sini pun boleh naik kereta kuda.



Yang penting kawasan ni cantik dan ramai orang buat sesi fotografi kat sini, especially pengantin baru. Pengantin tak berapa nak baru pun bolehhh feeling-feeling kalau nak bergambor. heh


  

Saya rasa sesiapa yang tak minat dengan sejarah mungkin tak berapa suka tempat tempat macam ni. Eh, tapi bukan ke Melaka ni bandar bersejarah, bandar warisan dunia kan? Melawat Melaka bererti anda melawat Malaysia..Kalau anda ke Melaka nak bershopping maybe la tak berbaloi kut..(senyum..)..

Bayaran masuk tak sure berapa sebab masa kami datang ni dah tutup..rasa dalam pukul 5 petang dah tutup dah..hehehe..tangkap2 gambar je kat luar. Kalau berminat cer tengok kat Website PERZIM kut-kut ada senarai bayaran masuk dengan jadual waktu.

Selamat bercuti-cuti ye.. : )

Friday, December 06, 2013

Musim hujan dan banjir

Assalamualaikum. Salam Jumaat.

Saya masih di sini..(senyum). Macam-macam benda yang dah jadi sepanjang bulan November ni. Tapi kita kena selalu positifkan diri supaya yang datang cuma benda-benda positif saje. Hidup ini kan indah... : ).

Tak sabar nak tunggu tahun baru. Harap banyak berita baik di tahun 2014. Kami masih melatih diri jadi ibu bapa yang positif dan sabarrrrr. Sabar dengan perangai dan kerenah anak-anak. Kadang-kadang penatttt tak terkata dengan semua perangai dan ragam yang buat darah menggelegak. Tapi kebanyakan masa mereka anak-anak comel yang selalu menggembirakan hati.

Aduhai...kesian sangat pada mangsa-mangsa banjir di Pahang, Terengganu, Kelantan, Melaka dan Johor. Moga masing-masing dapat jaga keselamatan dan kesihatan diri masa musim banjir ni. Maklumlah, penyakit boleh merebak cepat. Tambah kesian melihat keadaan pusat-pusat pemindahan banjir. Sesak dan tak teratur. Bilalah agaknya kita akan mencapai tahap sepertimana Jepun yang sentiasa siap sedia hadapi bencana.

Kadang-kadang formalnya entri-entri saya..hihihi..Apa pun doa saya semoga anda semua yang menbaca sihat sihat sahaja. Kerana nikmat kesihatan adalah nikmat yang paling besar.Wallahu'alam.


Wednesday, October 30, 2013

Kisah Aku dan Denggi - Part 1


Mai la...mai la dengar kisah denggi saya Part 1 ni.
Kenmain over nak part part bagai..heh
Rasa macam aci je la kan sebab lama nyaaaa tak update blog ni hah.
Komen pun tak berbalas lagi.
Lama saya mc sebab denggi.
Macam kesian tak?? macam kesian takkk??

Selalu dengar orang lain yang kena, last-last saya pun kena juga.
Maklumla, kat sini memang banyak sangat kes denggi.
Dengar sampai tak cukup katil dah hospital-hospital kat sini.
Ada husband staff kat sini pun tak di admit sebab hospital penuh.
Cuma kena ulang alik ke klinik kesihatan tiap-tiap hari untuk ujian darah.
Kroni-kroni nyamuk dah advanced dah sekarang ni nampaknya tuan-tuan.

Hai la,...demam dia hanya Allah je yang tau macamana.
Allahu akbar..Allahuakbarr..
Lemah - tak larat bangun - demam panas - siang-siang menggigil macam dalam peties - sakit urat belakang mata - sakit pinggang - sakit otot sendi - sakit kepala - cirit birit - mulut penuh ulser.
Semua lengkap.

Cerita demam bermula kat kampung.
Masa raya haji. Jumaat dah balik Kuala Kangsar dah.
Tapi taktau la kut-kut virus pun ikut balik kampung sama.
sebab virus denggi boleh ada dalam badan dari hari 3 -14.
Mula-mula kita tak rasa apa, pastu akan demam on off.

Hari Isnin demam dah start datang dah. Dia datang teng teng teng...
Sangatlah teruknya.
Sampai rendang raya pun tak larat pandang.
Owhh, bukan kah itu dasyat namanya bila pelahap hanya memandang rendang raya sebelah mata? Believe it or not?
Ishh..ishh..dasyattt...

Balik Melaka hari Selasa (hari raya), punyalah tak laratttt..
Rasa macam nak merangkak macam ju-on je pergi mana-mana.
Pergi klinik buat blood test hari Rabu.
Result negative denggi.
Sambung mc lagi sebab demam sampaila Khamis.
Jumaat - masuk opis semua orang duk tegur muka berbintik-bintik tapi rilekss ja sebab tak demam.
Tengok muka sendiri dalam cermin memang macam "eh, apa niii??"
Mushekel sangat..

Hari Sabtu pun tiba..jeng jeng jeng..
Tu diaaa..tapak tangan dua-dua belah gatai nak mamp..
Encik Boss kata "alaaa..biasala duit nak masuk keluar la tuuu.."
Memain kannn..padehal bini sikit punya tak larat.
Masuk tengahari tu diaaaa...dah mai dah bintik polka polka dot merah gituuu.
Scary menengok rupa bentuk mukabumi tangan waktu tu.
Merah penuhhhh tangan, badan, kaki, perut, belakang.
Tapiii..tapi kann..yang kat tapak tangan tu gataiii la sangat.
Garu..garu..garu..sampai bengkak tapak tangan, sampai tak boleh nak genggam.

Sabtu petang pergi hospital, buat bloodtest balik.
Sementara hospital nak keluarkan result tu sempat la balik tengok anak-anak.
Dalam hati tak tenang dahhh..adui, kalo admit camne dengan anak-anak.
Tu jela masalahnya kalau admit. Sian kat budak-budak.

Malam, dalam pukul 10.30 malam baru admitted kat ward.
Tu pun sebab dah kena sekolah dengan doktor baru nak masuk ward.
Confirm dah denggi - positive untuk 3 jenis - dah pernah kena tapi tak sedar itu denggi.
Doktor kata "Awak kena sayangkan diri awak. Awak masih ada suami, ada anak-anak yang perlu awak jaga".
Nanges okeh sambil serender diri kat hospital..sob sob sob.
Dengan tak malu nya haku menangis kat situ sambil kesat-kesat air mata air hidung dengan tudung..kah kah
Over sangat.

Alasan, sian anak, padehal gua takut jarum seh..hehe
Seksa dunia mak ni nyahhhh, kena cucuk sini, cucuk sana.
Masalahnya susah nak cari vein, tak keluar darah pun bila dah kena cucuk sini sana tu.
Adoiii..sakit tuuu kena cucuk, naik lebam dah tangan...terseksa batin ai..
Mujur anak-anak okey2 je dengan opah dengan pakcik.
Sebab Encik Husband teman kan bini dia yang penakut ni malam-malam kat hospital.
Tapi kannn...tengok kenmain lagi dia lena siap dengkur-dengkur lagik tu walaupun tido atas kerusi je..hehehe

Maka, 4 hari 3 malam pakej bermalam di "hotel".
Masuk air berpuluh botol.
Ubat yang doktor bagi cuma paracetamol dgn atarax dan vitamin aje.
Atarax tu la untuk kurangkan gatai kat tangan tu. Memula sebijik, tak jalan, dua bijik tak jalan jugak. Gataiiii..

Pastu up status kat facebook, memacamla petua kawan-kawan bagi.
Sup ketam toksah cerita. Dah nak termuntah dahhh cium bau dia dari jauh.
Punyala loya bau seafood kan.
Air daun pucuk betik.
Mak datukkkk...pahittt..ku telan jua dengan tabahnya. Kata nak balik rumah cepat kan.
100 plus, air kosong memang tonggang bagi nak rak.
Tido siap peluk botol lagi. Okeh tipu.

Hari ke 4 platelet masih tak naik lagi.
Padehal segala benda dah telan ni...ish ish...
pastu cuba makan buah kiwi, petang tu buat bloodtest lagi, terus naik up up to the sky platelet tu. syukurrrr..
Hari ke 4 (Selasa) dah boleh discharge walaupun masih demam.
Sampai hari Jumaat masih lagi demam.
Sampai la Isnin minggu ni baru masuk kerja balik.

Pape pun harap semuanya jaga kesihatan ye.
Jaga kebersihan sekitar rumah.
Rupanya taman kami ramai dah kena denggi. Taman sebelah ada yang dah meninggal.
Malangnya jiran betul2 sebelah rumah kena saman dengan pegawai penguatkuasa kesihatan sebab rumah dia...ermmm...nantilah kita cerita..
Jangan ada air bertakung terutamanya tempat-tempat yang tak kena cahaya matahari.
Aedes suka dengan air bertakung yang bersih dan jernih.
Okey, nanti kita sambung lagi..


Kalau tengok kat tangan tu macam tu la merah-merah seluruh badan.
Ruam nya tak timbul sangat. Cuma merah tompok2 (island of white in a sea of red)

Yang ni blood test masa hari Rabu sebelum admitted.
Malangnya masa ni dengue masih negative.
Jadi kalau masih demam walaupun negative kena refer semula pada doktor ye.

Ni jela kerja. Minum air sampai kembong dengan tengok tiviii.
Nurse tolong jangan kaco time "Love You Mr Arrogant" ye..hehe

Tu diaaa...macam duk hospital sebulan..hehe


Wednesday, October 09, 2013

Betul ke tidak?





"We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like" - Dave Ramsey



"Kita membeli barang yang tidak perlu dengan wang yang tidak ada untuk mengagumkan orang yang kita tidak suka"



Betul ke tak? Barang yang tidak perlu ye. Kalau barang yang diperlukan tu lain cerita... : )



Selamat hari Rabu semua...

Thursday, October 03, 2013

Update


 
 
Ahmad : "Mama,nak golesh".
Mama : "robot polis ke?"
Ahmad : "Butannn.."
Mama : "Habis tu..abang nak tulis2?"
Ahmad : "Butaaannn la mama.Yang air tu.Minum2 tu..."...

Mama : "Air? laa.. Horlicks ke. Kenapa abang tak cakap betul2?"
Ahmad : "Betul2 laa.."

 ...................................................................


Punya hazab nauzubillah pemalasnya nak menulis sekarang ni.
BW blog orang je rajin.
Seronok pulak baca blog orang komen-komen tapi tak update blog sendiri..hehe
Perkembangan terkini kami, saya makin kembang!
Serius! Nak kena diet dan bersukan (la sangattt..)
Bukan taknak bersenam bagai. Tapi......
Keluar rumah matahari belum keluar.
Balik rumah bulan dah keluar.
Ater cer citer..cer citer...camne nak hidup sihatnya ntah.

 
Anak-anak okey-okey aje.
Tapi bulan Ogos haritu Iecha kena chicken pox.
Abis muka badan anak dara berparut...huhu
Ahmad masih macam biasa.
Obses dengan toys dia, lego, robot transformers sedara mara mereka.
Pastu bulan lepas pulak babah lak demam virus.
 
 
Dah masuk bulan sepuluh dah.
Dua bulan lagi nak masuk tahun baru.
Rasa tak sabar pulak..
 

Wednesday, September 11, 2013

Happy birthday to me!!

Semalam 10 September 2013 kan?.
Hari lahir saya.
Kawan-kawan, tolong doakan yang baik-baik untuk saya.
Supaya baki umur saya (yang hanya Dia yang tahu berapa lama lagi) sentiasa diberkati dan dirahmati.
Dan untuk umur saya yang telah lepas, moga semua kekhilafan dan dosa serta silap saya terampun.
Moga diberi peluang oleh Allah nak tengok anak-anak membesar sihat dan berjaya.
Dapat kekuatan mendidik anak-anak jadi insan berjaya dunia dan akhirat.
Murah dan dilimpahi rezeki supaya saya mampu tolong insan lain.
Diberikan kesihatan tubuh badan dan dijauhkan daripada penyakit-penyakit -nauzubillahiminzalik.
Sesungguhnya pada usia ini, saya amat bersyukur pada Allah, diberikan peluang dan nikmat sebegini walaupun hidup sederhana. Alhamdulillah..


 Photo: Jenjalan lagi sekali

Wednesday, August 21, 2013

WW : Aidilfitri 1434H


Family besar saya. Seorang abang je beraya rumah mak mertua dia di Pahang.
Yang 3 lagi belum sampai masa ni.
Lepas solat raya baru dorang bertolak.




Family kecik kami.
Peach katanya. Walaupun tudung tidak gelemer tapi acik gembira dapat balik kampung sendiri..yess..muhaha





Seriusli tak paham kenapa makhluk Allah tecik dua orang ni sangatlah tak de face expression omputih kata.
Seteret je muka. Takpe, janji ada gambar raya dari takde kan kan kan...


Wednesday, July 24, 2013

Ahmad dan Arissa ke Zoo Melaka..


Uiyo, tiba-tiba mama dapat kuasa dalaman untuk update blog!!. Selalunya tak larat nak update blog. Ini cerita sebelum bulan puasa. Maka, jangan tertipu dengan muka-muka yang segar semacam tu. Kalau dak, rasanya mama la orang paling melepek dalam bulan posa ni. Bukan apa, kalau breastfeed dan mengepam dalam bulan Ramadhan ni memang mencabar. Terasa macam ada duri2 kat tekak. Dahagaaaa bebenor.

 
Memandangkan Ahmad dan Arissa ni tak pernah tengok haiwan 'hidup' kecuali haiwan-haiwan domestik macam semut, kucing, cicak dengan anjing, maka mama dan babah bermurah hati nak belanja dorang pergi Zoo Melaka. Kesian nanti tak kenal mana satu Tiger, mana satu kuda.

 
Oh, Arissa dah pandai tiru bunyi Tiger dah sekarang ni. Bunyi Tiger yang beliau buat adalah seperti orang nak buang kahak...(sila imejin macamana ye). Malangnya, kuda beliau pun berbunyi seperti begitu jua...Carta haiwan kesukaan Iecha setakat ini adalah kucen (kejar bagai nak rak untuk tarik ekor) dan semut (pijak-pijak semut bagi mati)..Pitam!!


Abam dah besar, jadi dah kenal banyak haiwan. Pun boleh tiru macam-macam bunyi haiwan.

Abam, bunyi monkey camne?
Ukk..ukk..ukkk.. <--- ini alih suara bunyi monyet..keh keh keh

Ahmad, bunyi cat camne?
Meowww...meowww...

Tapi haritu dia tanya, "Mama, turtle?"
*krekkk..krekkk..bunyi cengkerik* Mama pun tak pernah dengar bunyi turtle anak oii...


Oh ye, opah ada bela tortoise kecik dalam akuarium. Jadi mereka berdua telah menyalah anggap tortoise yang dibela opah sebagai turtle memandangkan fridge magnet yang mama beli di Cherating adalah berbentuk 'tortoise'. Berebut-rebut nak bagi 'tortoise' tu makan. Complicated kan hidup budak-budak? Takpe, dimaafkan sebab dorang masih comel..hihi


Orait, cerita pasal Zoo Melaka. First time juga masuk ke sini. Penat okeh jenjalan masa panas gedegang. Mujur banyak stall/booth jual air, makanan, aiskrim, jajan. Sesambil tengok ghimau boleh makan jajan Tam Tam. Don't worry, lepas makan/minum kalau rasa nak terkucil pun tandas banyak.


Bayaran tiket masuk RM15 untuk warganegara Malaysia dan RM6 untuk kanak-kanak bawah 12 tahun. Tapi haritu Ahmad dengan Iecha dapat masuk free. Menariknya Zoo Melaka ni ada zoo malam (Night Safari). Kalau rasa-rasa tak larat nak jalan satu zoo tu pulak ada service tram disediakan. RM5 untuk dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak. Memula tu bersemangat no nak nengok haiwan, taknak la naik tram tu konon. Pastu hujung-hujung dah macam nak merangkak dah. Penat kot.


Gambar adalah sangat minimum sebab guna hp ja. So, aku tangkap gambar kau, kau tangkap gambar aku je. Watak-watak utama adalah singa, ghimau, zirafah, buaya, monyet. Yang best lagi ada animal show. Dua kali sehari ja rasanya show ni.



Time ni kakak volunteer ni depa tangan dia.
Pastu burung-burung tu pandai datang kat tangan dia.
Banyak makan kacang cerdik burung-burung ni.




 

Comel gila Encik Orang Utan tersebut.
Masa beliau keluar, beliau buat gaya macam boss boss.
Itik-itik tu pun comel bangat.
Semua pandai bertindak mengikut arahan. Comel!

 


Burung kat tangan pekerja ni paling bahaya.
Mokcik tatutttt.
Masa ni pekerja Zoo Melaka ni kata, "tuan-tuan, sila tundukkan kepala".
Baikla ikut siap-siap tunduk kepala.
Kalau tak, tak pasal2 kena terkam dengan Helang ni.
Dah dia nampak semua macam makanan dia je karang.
Naya.




Singa. 2 ekor tu. Tapi singa jantan tu rambut dia tak terurus.
Tak macam dalam Madagascar pun.
Dalam Madagascar beralun-alun gitu rambut dia.
Eceh, pengaruh tivi.




Iecha dengan geng dia. Tiger forever.
Kenmain lagi awak dik.
Kenmain sila panggung bagai.




Ahmad ngan babah tengah tengok ghimau.
Mesti ghimau tu kata "apsal tengok2 ni. Ada hutang?" dalam hati beliau.




Ghimau lagi.
Harimau spesis yang ni memang kuat tidur.
Agaknya berjaga malam la kut.




Bukan main lena lagi.
Syok nampaknya tu.
Rasa macam nak join sama je.



Yang ni pun harimau.
Ghimau hutan. Warna hitam.
Nampak tak? nampak tak? Saya punnn tak nampak mana ghimau nya.
Tapi Ahmad melangut kat sini lama.
Sebab dia kata nak tunggu "Harimau Bayang" Feng.
Opsss, yang ni pengaruh Boboiboy ye.






Monyet dan spesis mereka.
Punyala mokcik takut monyet-monyet sekalian ni mengejar.
Maklumlah, kan  banyak kes yang dicipta mereka-mereka ini.
Terpaksa la pusing jauhhhhh sikit daripada mereka-mereka ini.
Takut juga sebab budak-budak ni ada pegang air.
Kang kena perambat naya.



 

Masa tengok Sang Buaya ni ada seorang budak tu tanya pada mak dia.
"Mama, ni buaya betul ke?"
Agaknya sebab dia tengok statik je buaya ni.
Ada macam rupa buaya plastik ke?




Aksi kurang sopan dari gajah-gajah ini.
Semua takmau pandang kat kami ni.
Agaknya semua jenis pemalu ni.
: P


Kesimpulannya, memang seronok melawat Zoo Melaka. Sebenarnya Zoo Melaka ni ada pembahagian-pembahagian la. Ada bahagian untuk spesis monyet-monyet, kura-kura, reptilia, pastu ada haiwan kecil. Macam-macam jenis lagi. Memang menarik. Cuma ada sesetengah kandang haiwan tu tak nampak bayang haiwannya pun. Mungkin tengah menyorok atau bila malam je baru keluar.


Kalau melawat Melaka tapi takde idea nak pergi mana, bolehlah ke Zoo Melaka ye.


Fuhhh, entri sangat panjang. Entri untuk seminggu ni!
Selamat berpuasa semua.

 

Wednesday, July 17, 2013

Program TV Ramadhan paling menyentuh jiwa kali ini adalah Jejak Rasul - Ramadan di 3 Tanah Suci

Assalamualaikum semua..

Nampak macam blog ni pun puasa sama jugak...ngeee
Banyak cerita nak di gebang, tapi sungguh takde mood nak menulis.
Sepanjang minggu pertama bulan Ramadhan ni lebih banyak membaca.


Sekarang ni iron baju kerja pagi-pagi.
Selalunya lepas sahur.
Sempat la tengok Jejak Rasul kat tv3 start pukul 6 sampai 6.30.
Pagi tadi tengok episod kehidupan Ramadan orang Badwi di Wadi Rum (Selatan Jordan).
Orang Badwi ni kan berpindah randah.
So krew Jejak Rasul pi tengok macamana depa berbuka dan bersahur.


Rasa macam insaf dan sebak sangat-sangat hati.
Bukan disebabkan tengok cara kehidupan orang Badwi.
Eh, tapi itu pun menginsafkan juga!
sebab nengok kehidupan dorang yang serba sederhana.
Sederhana sangat-sangat kot.
Ala kadar je, takyah nak fikir baju cantik-kete besor-rumah besor-beg besor..
Saya sendiri toksah cerita, napsu besor sesaje.


Sebenarnya, yang paling sebaknya, keagungan Islam itu sendiri.
Walau dimana pun umat Islam ni ada, wujud atas muka bumi ini,
macamana pun cara kehidupan, miskin kaya, cantik hensem pegangan adalah satu.
Ketuhanan, ketauhidan.
Kat gurun pun bergema azan.
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar...


selamat 8 Ramadan semua sahabat blogger saya.


Wednesday, July 03, 2013

WW : Bidadari kecilku



Nama : Arissa Rifhana

Umur : Minggu depan 1 tahun 4 bulan

Kebolehan/Superpower : 1. Membuatkan mama bagi segala benda yang dikehendaki dengan hanya menangis atau menjerit

2. Membuatkan mama rindu di tempat kerja

Bakat terpendam : Berguling-guling macam Kajol ketika kehendak tidak dituruti


~ Selamat hari Rabu semua sahabat. Moga sentiasa dimurahkan rezeki yang penuh dengan ketenangan fikiran ~  


Friday, June 28, 2013

Salam Jumaat



  • Kalau dah sekali malas, forever ever la malas nak update blog. huhhh..Salam hari Jumaat semua. Semoga semuanya sihat-sihat belaka. Jaga kesihatan kita sama-sama. Kalau ada duit banyak pun tak de maknanya kalau sakit kan? Lagi satu orang kata, kalau banyak duit ni memang asyik susah hati je. Yelah, takut orang datang nak merompak..hehe


  • Baru tadi dapat maklum dari En Husband yang abang ipar saya yang baru umur 34 tahun diserang stroke. Semoga Along kembali sihat seperti biasa...insyaAllah. Kami dah plan nak balik ke Perak esok tuk melawat Along. Along memang duk kat Ipoh. Maka malam ni kenala prepare apa yang patut nak diangkut balik. Baik terus balik Kuala Kangsar tengok mak Perak dah alang-alang dah sampai Perak kan? Elok gak idea tu...
  • Minggu ni heboh pasal pasar malam Jonker Walk kat Jonker Street tu ditutup. Dalam newspaper, dalam tv semua highlight isu ni.Ikut apa yang dibaca, keputusan diambil Kerajaan Negeri Melaka berdasarkan pendapat majoriti rakyat negeri Melaka. Saya pun taktau atas dasar apa sebenarnya. Mungkin Kerajaan Negeri lebih tahu kenapa dan mengapa. Saya pun belum pernah bertemu muka secara live dengan Ketua Menteri Melaka yang baru, Datuk Wira Ir Hj Idris. Tapi next week insyaAllah ada kesempatan berjumpa secara langsung dengan beliau untuk kerja.


  • Malam esok final Piala FA Johor DT melawan Kelantan. Tetiba haku sokong Kelantan, boleh? ngeee..harap Kelantan main elok-elok. Score lebih-lebih sikit. Jauh nak balik tu.hehe..

Wednesday, June 19, 2013

Jerebu

Dah berapa punya malas daaaa nak update blog. Internet connection ni hah dah sedehhh sangat. Lembab sangat. Nak buka satu satu blog pun makan berzaman. Sebab ramai buat Wordless Wednesday maka kita buat More Word Wednesday la pulok. heh

Melaka ni tengah berjerebu. Kan ke Bandar Melaka ni kawasan paling 'panas'. Pekat likat sangat bau dia. Bau hangit. Ni kalau duduk luar opis ni mau badan bau orang baru buat bbq... ahaks. Tapi yang hat tu okey lagi. Dapat gak makan. Ni apa pun tak dapat. Dapat makan asap jela. 

Semalam pukui 3 pagi bangun sebab terkejut badak mana la datang bau hangit tetiba.  Ingat-ingat macam ada rumah sebelah terbakor pulak ke. Dah ready camne nak lari..Ke tak tutup dapur gas ke, takpun terlupa tutup iron ke. Sekali tengok sebab jerebu daaa... Maka pagi tadi ada le fefeeling macam duduk Cameron Highlands. Tapi bukan sejuk, berasap ada le. Pastu berangan-angan harap opis tutup ler ni. Tapi berangan je la pun.

Maka banyakla penyakit datang bersama dengan angin-angin sepoi sepoi jerebu ni. Kelmarin saya dah MC. Punya la sakit kepala sangat. Ni tekak pulak, mak datuk pedih ya amat. Tu sebab macam lama tak update blog (walau takde kena mengena).

Semalam Abam Ahmad pulak  demam. Dia memang selalu demam malam-malam. Mula-mula ingat dia buat lawak (*sejati sangat kan mama dia kata dia buat lawak demam-demam..ngeee*) sebab bila balik kerja tengok dia tengah main dengan Adik Iecha. Main bola gol gol kenmain lagi. Berpeluh sakan. Tengah elok-elok main tu, tiba-tiba lemah  gemalai pulak dah, sambil dok kata "Mama, Abam demam, nak tetapal" (read : "tampal-tampal" kat dahi - Cool Fever).

Harapnya hari ni Abam dah sihat la ye.



Gambar untuk hiasan.

Jadi sesama la kita jaga kesihatan time-time jerebu ni. Minum bebanyak air kosong. Kalau berebut toilet pun takpe. Demi kesihatan katanya. 

Kurangkan aktiviti luwau atau mengulau (alamak..bahasa Melake dah terkeluwau). Pagi tadi time pergi kerja, ada ke patut nampak seorang mamat yang gagah ni tengah jogging dalam asap jerebu ni. Tapi yang bagusnya dia pakai mask. Hehe..kelaka okeh!..

Sekianlah saje laporan jerebu di Melaka. Mekaseyyyy.

Thursday, June 13, 2013

Hari ini hari Khamis..


Pagi tadi. Ada dalam kelas. Rasanya macam lecture hall. Luas.

Lecturer itu berdiri tegak di hadapan kelas. 

"Bunyi ini adalah seni muzik terkini yang semakin menjadi kegilaan", katanya.

Aku pulak menyahut : "Iyela Sir. Bunyi muzik ni pun memang macam bunyi lagu Harlem yang orang guna untuk menari Harlem Shake tu"

Tiba-tiba, "mama, bangun cepat. Dah pukul 5.50 ni"

Buka mata tengok beliau dah mandi, tuala terlilit di pinggang.

Panas hati.

Aduiiii, macamana bunyi alarm hp dah bertukar lagu Harlem Shake??

Nasib baik mimpi tu pendek je tau.

Belum sampai kena buat latihan menari Harlem Shake bagai lagi... hihi

Assalamualaikum semua. Hari ini hari Khamis ye.



Friday, June 07, 2013

Bila anak susah nak makan...



Minta maaf banyak-banyak sebab saya tak sempat nak membalas komen sahabat semua,
bukan saje tak sempat nak membalas komen,
nak lipat baju yang bertimbun2 kat rumah tu pun tak sempat juga...heee
nampaknya saya perlu hadir seminar pengurusan masa
atau ke seminar mengurus rumahtangga...
atau ke agensi pembantu rumahtangga??...ngeee..


Sekarang ni Adik Iecha sangat la susah nak makan bubur atau nasi.
Tapi lebih suka makan biskut atau benda-benda 'merapu' yang lain 
Adik Iecha masih menyusu badan sepenuhnya dan saya masih mengepam sepenuhnya
hampir 1 tahun 3 bulan 
Kalau disuap nasi atau bubur, akan sembur atau keluarkan semula.
Susah hati tengok nasi bersepah lebih banyak daripada yang masuk ke mulut.


Abam Ahmad masih ok, semua pun ok.
Takde komplen, kadang minta tambah "laji" (lagi).
Sudah pandai 'request' macam-macam ikut selera sendiri.
Dah pandai menyanyi "Mee maggi cepat dimasak sedap dimakan"...heheeee
(Errr, faktor mama selalu masak kah??)


Yang menghairankan kami, 'hasil' Adik Iecha banyakkk..
Kadang mencecah 2-3 kali sehari.
Bukankah itu menghairankan?
Dari manakah kesemua hasil itu datang kalau makan pun berapa butir nasi saje sehari?
Errrmmm.... 


Photo: nasik x nak mkn.kalau benda ni together gether.adoi aiii


Ahmad Raif Idlan dan Arissa Rifhana
RnR Tapah arah selatan
- 3 Jun 2013 -







Tuesday, May 28, 2013

Mr Mama..


diam lamaaaaa....tetiba muncul.....
diammmm lamaaa...tetiba muncul balik...
dah macam misteri nusantara dah



sebenornya taktau dah nak cerita apa.
nak letak muka sendiri - tak cun cam Heliza Helmi
nak letak muka anak je - asik dorang je enter frame - kes mak dengki ke anak...
nak letak gambar suami - karang ada orang makan hati berulam jantung ..



memandangkan sekarang ni dah start cuti sekolah, maka Encik Boss lah yang kena jadi Mr Mama untuk 2 minggu yang mencabar ni..
opah pulak pergi Umrah, jadi memang babah aje la harapan terakhir..
mama mana leh cuti lama, ni pun cuti dah nyawa-nyawa ikan..
nak bajet cuti raya lagi...(memikirkan masa depan..kiki)


Photo

Gambar masa anta opah kat KLIA.
tak paham  apsal beria ambil gambar sefamili padehal gambar dengan opah takde.



setakat 2 hari duduk dengan babah ni rasanya keadaan terkawal lagi.
setakat semalam babah punya report masih okey lagi la.
yang Abam okey lagi, senang je nak handle.
yang kecik ni hah, asikla jadi mandur kulu kilir.
maklumlah, orang baru nak test power kaki katanya.



Photo: benda ni jd recliner sbb budak ni nak tgk tv seat dpn


Pastu boleh tahan la ..asik nak bertekak dengan Abam.
bercakau, berebut mainan.
tak padan dengan badan kecik.
tak nak mengalah.


Photo: hi dah mkn mlm ke semua



Photo: saya itek kwek kwek kwek kwek kwek


Photo: their saturday morning..pengsan!!..sukatila asal bahagia anakkk...


Rasanya inilah aktiviti dorang paling banyak masa cuti sekolah ni...
Menyepahkan rumah  Bereksperimen dengan cara menyelerakkan mainan!!
Nak buat eksperimen apakah warna muka babah bila tengok sepahan itu..hehe
Masih ada belen 8 hari lagi sebelum sekolah buka...
Bertabahlah wahai hati suamiku..!! ngeee...

Tuesday, May 14, 2013

Abam Ahmad Pergi KL


Harini dak Abam ikut babah dia pergi KL.
Tumpang sekaki ikut rombongan murid-murid babah.
Babah kata pergi Menara KL dengan Pusat Sains Negara.


Amboih Abam,.. mama pun tak pernah jejak sana tau.!!
Sian mama ngan adik Iecha tinggal kat Melaka.
  balik nanti bawak souvenir untuk mama tau....
Hik hik hik mama hover!!





Ahmad Raif Idlan
3 tahun 5 bulan.
Kebolehan terbaru adalah MELATAH.
Taktaula terjangkit dari sape niiii...
uhuk uhuk uhuk terbatuk terbatuk


"Oh metop-metop!!" ("Oh, meletop, meletop!!")
"Oh yatuh yatuh..!! ("Oh jatuh..jatuh..!!)
Yang kelakanya refleks nya lambat.
Dah jatuh lama, baru melatah.
Adoiii...pengsan!!