Friday, December 13, 2013

Perkampungan Hang Tuah, Duyong Melaka



Sekarang musim cuti sekolah mesti ramai bercuti-cuti Malaysia atau bercuti-cuti luar Malaysia kan. Hah, sapa-sapa yang suka sejarah, boleh la datang sini. Tengok muzium Hang Tuah ni.




Sila abaikan muka tuan tanah kedaung dan rombongan yang cenggitu misteri sekali rupanya..Sila fokuskan pada keindahan bangunan ye..hehe

 




Lokasi dekat dengan perigi Hang Tuah, Duyong, Melaka. Kawasan Perkampungan Hang Tuah ni memang luas sangat. Pastu ada Pusat Hang Tuah (Hang Tuah Centre) dengan rumah-rumah Hang 5 Bersaudara ni la.


 
Setiap rumah Hang Tuah, Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu ni ada pelbagai aktiviti dan bahan pameran. Hang Tuah Centre ada auditorium yang ada interaktif audio. Pekerja kat sini bagitau ada aktiviti persembahan seni kebudayaan, tayangan visual kat setiap rumah. Kat sini pun boleh naik kereta kuda.



Yang penting kawasan ni cantik dan ramai orang buat sesi fotografi kat sini, especially pengantin baru. Pengantin tak berapa nak baru pun bolehhh feeling-feeling kalau nak bergambor. heh


  

Saya rasa sesiapa yang tak minat dengan sejarah mungkin tak berapa suka tempat tempat macam ni. Eh, tapi bukan ke Melaka ni bandar bersejarah, bandar warisan dunia kan? Melawat Melaka bererti anda melawat Malaysia..Kalau anda ke Melaka nak bershopping maybe la tak berbaloi kut..(senyum..)..

Bayaran masuk tak sure berapa sebab masa kami datang ni dah tutup..rasa dalam pukul 5 petang dah tutup dah..hehehe..tangkap2 gambar je kat luar. Kalau berminat cer tengok kat Website PERZIM kut-kut ada senarai bayaran masuk dengan jadual waktu.

Selamat bercuti-cuti ye.. : )

31 comments:

Qhaifa Nur said...

seronoknya cuti sekolah jenjalan...
melaka pun banyak tempat menarik sekarang...

Fiza Rahman said...

Menarik nih. Dah lama tak gi melaka.

faraherda.razalan said...

Ctk gamba2 tu. Awak pki efek apa tu?

Rasa mcm nak jenjalan Melaka-lah. Dari hari tu plan tp asiklah tak jadi. Sobs...sobs...

amirah said...

aah kak nur..skrng ni cuti sek melaka memng penuh dgn org..

amirah said...

fiza : mai mai mai...dtg melaka..huhu

fara: saya pun tak pastila fara sbb ni suami sy yg edit. sy bab2 ni mmng failed..hehe

a.samad jaafar said...

assalamualaikum orang kampung weihh.. lama sy idok melawat ke sini..pe kabo?

nampak sgt menarik tempat tu..termasuk model berfamili ituh..hihihi..

Sharinginfoz said...

seronok kan pi jalan2

izzah said...

best, menarik n tertarik ni...dh byk kali smpai melaka tapi xpernah lg smpai sini...tmpat paling best dituju shopping complex jgk...hehehe..tu yg slalu xsempat nk gi tmpat2 gini...=P

LYAfrina said...

serius cantik pic2.. gna HDR ye ??

ermm..perancangan cuti sekolah utk asya smua x mjadi..sbb mjadi mngsa banjir.. xpela..ade hikmah disebaliknya

- said...

hmmm dulu belajar kat melaka.. pastu skang rajin gak turun melaka.. tp xpenah siggah situ lagi...keh keh keh....

Cho Zila said...

akak dan anak2 suka bebeno sejarah.. suka gi muzium... tapi cantik yer pemandangan di sini yerk...

lizz said...

Waa bestnyer tempat ni..lawaa betul..saya jarang pi melaka ni...next time blhler jln2 sini..

Kakzakie said...

Membeli di Melaka agak mahal apa lagi kalau tahu kita dtg utk melancung...

Adik tu org nak posing boleh pulak dia nak kemanalah tu hihi...

aTieYusof Family said...

Saya suka Sejarah..so, klu pegi sini nti mesti suka mira..ntah bila lah nak pegi, hubby org Melaka tapi Bandar Melaka pun belum sampai..haha..camno tu?? :)

Tihara said...

akk pnah gi melaka tapi gi kg masjid tanah je..
sayang tk sempat g jln2

Cik Nor said...

itu le, berhajat juga nak pi, tambah2 bila lalu jalan situ tempohari. okeh, sure...

aTieYusof Family said...

Salam singgah khamis Mira:)

GREENJADE said...

suke senibina rumah lama ni..kretif & cantik. walopon sll turun kg hubby kat Merlimau still x berkesempatan nk jenguk perkampungan 5 saudara tu..hehehe

Mak Wardah said...

Salam kenal...mmg lalu tp tak singgah

Mommy_Cha said...

tuan tanah pkai kaler block mmg vas.
terkesima i ols tgk ahkak tau.
lawo...

aTieYusof Family said...

Salam Jumaat Mira...:)

wahida said...

boleh singgah ni, laki ngan anak aku si abang tu minat sejarah...


tengs share gambar..

aTieYusof Family said...

singgah Isnin mira..:)

aTieYusof Family said...

Singgah selasa..:)

lydzar DN said...

kami pegi jugak melaka last 2 weeks. tp cuma sempat naik malacca cruise je since sampai melaka dh nak malam. cukup terpesona dgn perkampungan molten (sory kalau salah eja).. nnt next time boleh la pegi kg duyong ni plak.. :)

aTieYusof Family said...

Singgah khamis Mira..
busy ke?? :)

aTieYusof Family said...

Salam Jumaat :)

adianiez AIDA said...

hai. first time aida terjah blog ni. salam kenal...
aida tak pernah gi lagi area ni. tiap hari nak gi keje lalu aje ha ha ha...

BUNDA a.k.a KN said...

Salam ukhuwah dari bunda..

Azian Elias said...

rasa2 macam tak pernah sampai.. tgk lah nanti kot2 ke Melaka.. mmg banyak tpt yg menarik utk dijengah kan..

LYAfrina said...

lya singgah sini

slamat tahun baru