Wednesday, October 15, 2014

Teringin nak makan...




Kelihatan beraksi dalam gambar adalah semangkuk kecik Shark Fin soup sedap (sebab free)


Teringin pulak anak tekak ni nak makan makanan Cina...
Adui..cik RAJIN tolonglah rasuk sket badan ni...
Ai nak makan ni banyak2...huwaaa
Tengok resepi cam senang..kacang aje...macam senang la tapi kannn...
karang kalau buat tak sedap pulak karang...
ada jugakla yang kena paksa makan banyak-banyak sambil muka masam..hehehe

Thursday, October 09, 2014

Amukan kembali!!




Assalamulaikum semua...punya liat nak update blog. Morning sickness ni ada lagi...aduhh.. Kadang takde angin ribut muntah la plak. Kadang pening sampai tak boleh nak bangun. Harini ok alhamdulillah perut pun rasa okay aje.


Nak cerita pasal dak tecik moody ni. Sekarang dah datang balik musim amukan dia. Sebabnya satu aje, sebab kami dah decide nak ceraikan susu badan. Lagipun Iecha dah 2 tahun 7 bulan dah bulan ni. Rasa macam dah sesuai sangat dah nak berhentikan. Den pun dah rasa tak larattt dah bila dah masuk 6 bulan ni..gamaknya faktor usia kot?? (usia gak yang salah..)


Bayangkan sehari tak sah kalau tak ngamuk. Ngamuk guling-guling tak boleh dipujuk. Menjerit-jerit cam kena cubit..huhu...Last2 nanti mak pak serender bagi jugak. Abih tu gagal la misi nak wean off dia. Tapi sejak menjak ni memang dah praktikkan beberapa benda supaya dia lupa nak nyusu.


1.Psikologi

Selalunya guna psikologi baik2 bagitau dia "Iecha dah besar, nak jadi Kak Ngah. Tengok Abang, tak minum susu mama. Abang minum susu botol. Susu botol boleh minum banyak2.Susu mama untuk Adik Baby.."

Selalunya dia kata "Okay"...tapi tetiba mintak pulak.. Tak kuat iman lagi..huhu

Selalu jugak dapat dengar jawapan "Mana ada Cha besar...kaki Cha  kecik aje ni..." ---sambil tunjuk kaki dia..huhu

2. Babah take over

Ni yang paling penting sekali..Tak larat la nak layan time dia ngamuk tu..So sebelum dia start engine ngamuk dia tu baikla ambik langkah2 keselamatan dulu.

Selalu time nak tido babah cerita macam-macam la bagi dia leka sikit dan cepat ngantuk. Mana taknya cerita rekaan semata-mata oleh babah kadang melalut sampai penat dia nak dengar..hihi

Tiba2 nanti dia tanya "Nape Arnab tu tak cakap dengan Kura-kura? Kan semalam Babah kata Arnab cakap dengan Kura2?"..hihi --- cerita tak sama.

3. Buat aktiviti lain

Setakat ni kena dapatkan pertolongan Abam Long jugak untuk masuk dalam ini filem..huhu..Kena la mintak tolong Abam main dengan dia kat bilik lain. So dia terlupala rutin sebelum tido dia tu.

Pastu petang kadang babah bawak pergi main kat padang atau main basikal. Bagi dia penat bila malam dapat terus tido lena.

4. Standby susu siap-siap

Kalau baru nak start tunjuk tanda2 nak ngamuk tu, terus offer dia susu dalam botol. Kalau dia nak, bagusla sebab lepas tu dia akan tido lena. Kalau tak, memang kena tabahkan hati aje.


Hah...yang tu apa yang kami praktikkan sekarang ni.. Setakat ni kadang ada masa gagal jugak. Kadang okay aje, sehari tak mintak susu mama pun. Meragam mengamuk kadang-kadang sampai sejam. Pastu dia punya time ngamuk mesti dalam pukul 12 tgh malam ke atas. Selalunya pukul 3 pagi ke atas. Aduhai..Bertabahla kitorang ni menghadap dia yang tengah ngamuk tak boleh nak dipujuk tu. Dah kalau kita bercakap nak pujuk pun di marahnya...huhu


Tapi En Husband pun dah bagitau kali ni kena nekad, tambah lagi kalau time dah kena admit ke nanti, sama jugak. So masing-masing kena tabahkan hati dan kuatkan diri. Tak boleh la nak marah2 dia balik. Kena la faham dia dalam tempoh  peralihan...memang la ngamuk2.


Maka, time pagi mata masing-masing macam mata panda!! Ngantuk!!...Huhu..


So sesape yang tengah cuba nak wean off  anak boleh jugak cuba tips dari Puan Suraya camner nak bercerai susu - Tips Berpisah Susu by Mommy Luna