Friday, September 26, 2014

Kering idea...


Salam semua....

Sungguh langsung takde idea nak update blog sejak menjak ni...
Banyak benda jugak nak dicerita, tapi taktau nak susun ayat macamana.
Mekasih sangat-sangat pada sesiapa yang masih rajin melawat walaupun tuan tanah kedaung asyik ke laut aje (dah macam nelayan aje)..huhu

Aduiii..ni la akibat bila malas nak update.
Memasak pun dah kurang beno sekarang ni..
Kalo tak bolehlah update pasal resepi (iyolah tu..).


*gambar lama sbagai hiasan*


Cuma nak share berita gembira kami sefamili.
InsyaAllah keluarga kecik kami akan bertambah ahli.
Tapi lambat lagi, insyaAllah tahun depan.
Minggu ni baru masuk 22 weeks.

Doakan moga Allah permudahkan semuanya.
Makin meriah lah nampaknya nanti.
Yang berdua ni pun, rumah dah jadi macam wrestling court.
Yang kecik tu tak padan gegirl, boleh lawan-lawan Abam dia.
Syukur alhamdulillah.

Alahan masih ada sikit-sikit.
Kadang lepas makan muntah lagi sekarang ni.
Masih rasa macam nak pitam aje, pening tak abis2 lagi.
Selera makan pun kureng lagi...

Tapi dah kurang la sikit morning sickness daripada 1st trimester aritu.
Bukan takleh nak masak aje, nak bukak peti ais pun tak lalu.
Nak masuk dapur pun tak tahan bau-bau bawang adik beradik tu semua.
Tengok lauk pauk apetah lagi tekak haku meronta-ronta nak kuar semua benda.
Masuk 3 kali pregnant, 3 kali juga la morning sickness nya macam tu juga.

Yang lagi parah masa sickness memuncak tu, bulan pose.
Aduh, masuk apa pun tak boleh.
Sahur muntah keluar balik semua, dahlah cuma boleh makan biskut celup air teh aje.
Berbuka lagila..last2 jalan pun menyeret kaki.

Apa pun itu ler citer kami sefamili sekarang ni.
Abam nampak sayang sangat Adik Baby dia..
Sikit-sikit nak cakap, sikit-sikit nak cium perut mama.
Iecha ikut mood, kadang sayang, kadang suka pukui2 perut mama.

Apa pun moga semuanya lancar, dapat bersalin normal, takde komplikasi.
Aminnn...


Friday, August 22, 2014

Tenanglah wahai roh-roh yang telah dijemput Tuhan... Remembering MH17...


"Wahai roh yang telah dijemput Tuhan, tetapkanlah hatimu,
inilah dia suatu dugaan yang paling besar.
Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di dalam alam Barzakh,
sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul
di Padang Mahsyar.


Insaflah wahai roh yang telah dijemput Tuhan, bahawasanya mati ini adalah benar,
soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar,
bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar,
berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar,
dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar,
minum di kolam air nabi adalah benar,
ada syurga dan neraka adalah benar.
Bahawasanya hari Kiamat tetap akan adanya,
begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur.



Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala.
Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu.
Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar,
dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini.
Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.


Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu
supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.
Subhana rabbika rabbil izati amma ya sifun wassalamu alalmursalin, walhamdulillahi rabbil alamin."


 
Mengenang mangsa saudara seIslam MH17, yang telah dijemput Allah. Tenanglah kalian di alam barzakh hingga saat dihidupkan semula. Sungguh aku sendiri belum bersedia dijemput lagi wahai saudaraku. Dosa menggunung tinggi sedang amal  jariah rasanya hanya boleh dibilang dengan jari..aduhh..tenanglah kalian di sana..



Salam takziah buat kesemua ahli keluarga mangsa yang terkorban..tidak mudah menerima keperitan rasa satu kehilangan tapi kematian itu sesuatu yang pasti. Semoga sejahteralah di sana....