Thursday, May 05, 2016

Satu...Dua...Tiga...


Lebih setahun!
Lebih setahun tak update di blog ni.
Entah kenapa tak update pun taktaula.
Bukan takde masa..bukan tak cukup masa.
Sibuk sangat macam Perdana Menteri pun bukan.

Entahlah ye..agaknya sebab bila sekali kita dah stop, kita taktau nak bermula semula dari mana.
Ke sebab tiba-tiba dah jadi macam pemalu pulak?..keh keh

Tapi..jeng...jeng...semangat datang lagi..semangat nak menulis.
Harapnya terus melekat la semangat ni.
Sebab saya tau ada yang membaca...hai awak..!! (tangan lambai-lambai)
Sila lah korang bertabah ajela dengan bahan bacaan merapu ni..ngeee



Nak bercerita tiga kesayangan saya ni.
Dah lama tak bercerita kat sini..
So, sekarang ni.
Satu..dua..tiga..
Ahmad, Arissa, Ariana.



Cerita yang satu ni dulu lah.
Tahun ni dah masuk darjah satu dah pun.
Pemalu amatttt....aduiii..taktau la rupa mana dia duduk dalam kelas.
Cikgu kata pemalu amat, cakap pun tunduk malu-malu.
Ngalahkan anak dara aje si bujang saya ni...ermmm
Dari segi pelajaran alhamdulillah okay-okay aje walaupun saya risau la teramat mula-mulanya.
Bukan apa, dia membaca merangkak-rangkak lagi.
Sebab pre school semuanya in English..
memang kesian la jugak bila masuk ke sekolah kebangsaan.
Itu salah satu cons nya pulak bila anak masuk pre school yang converse fully in English.
Bila kat rumah pun kadang dia lebih paham kalau kita cakap English.
Sekarang okay aje nampak setelah 4 bulan sekolah..
Baca pun dah okay sangat sebab alhamdulillah dia rajin la jugak mengadap buku..
Matematik dia punya fav subject..
Dia dah mula berkawan..tu yang seronok kot pegi sekolah..
Babahnya kata kalau bergebang ngan kawan-kawan hilang pemalunya!
mana orang tak suka kawan...pemurah kau!
Ater mana tidaknya..hari-hari belanja kawan..
Tapi sebenarnya omak nya konpius belanja ke kena paw..hahaha
Semalam dia cerita dia belanja kawan dia nama Batrisyia...kesian katanya tak makan..
Adui mak.. matila mak nakkkk...tak rela mak nak bermenantu awal!! Kah kah




Yang dua saya ni dah 4 tahun 11 Mac aritu.
Ni pun kami dah masukkan pre school, biar bergaul sikit..
biar ada aktiviti yang sesuai untuk umur dia..
Tapi mak datuk..nak tunggu dia bangun pagi, mandi, pakai baju memang boleh jadik ijau la jugak maknya..ni yang orang kata mak kau ijau ni kot..kah kah
Kata princess kannnnn...ajet-ajet mandi pun macam bersiram di raja kekdahnya...
Bab bercakap memang kelas kau jah..rasa takde pun ikut susur galur maknya sebab maknya sopan..errmmmm...ermmmm...
Dah macam-macam dah sekarang perangainya, tantrumnya, ayatnya..
Macam...
"Kenapa semua ayah-ayah garang? Kita beli ajelah ayah yang tak garang kat kedai.."
"Kita memang tak boleh panggil adik kita gila ye mama?"
"Kalau kita beli gula-gula kita mesti lagi gembira kan mama?"
Gembira la sangatttt... 
Apa pun perangai dia...tp kadang rasa dia la yang paling dekat dengan kita..
Betul la orang kata daughters are mothers' bestfriends..harapnya begitu






 Tiga saya yang terkini.
Born 12 Feb 2015.. born weight 4.05 kg..dah macam budak umur 3 bulan dah..
Dah setahun 2 bulan lebih sekarang berat cuma 8.2 kg aje..
Aduh..punyalah lasak..maklumlah kawan dapat kaki cepat.
9 bulan dah mula berjalan. Memang cepat dari Ahmad dan Arissa.
So sebab skill berjalan memang dah cepat, hobi dia sekarang adalah memanjat.
Panjat kerusi, meja, tangga, bekas beras, bekas menan dan termasuk lah panjat atas kepala kakak masa kakak tido..keh keh..
Tau-tau dengar bunyi orang tergolek aje..aduyaiii..
Lagi satu Ariana memang jenis yang bukan terhibur..huhu..tengok orang pun slek aje..
Muka memang serius habis...kdg takde ekspresi gitu..huhu
Baru aje haritu admitted sebab viral pneumonia..
tapi tak sempat 24 hours pun sebab Dr kata dia nampak excited macam checked in kat hotel!! haha

Doakan tiga saya ni semuanya membesar sihat, cergas, cerdik..
Jadi orang baik-baik..taat perintah Allah..

Perkembangan kami laki bini..??
Errmm...bertambah kembang!!

: P

Wednesday, July 15, 2015

Salam Syawal 1436H

Assalamualaikum semua...

Maaf sangat sebab entri yang last tu dah lama sangat..
Saya dah selamat bersalin baby girl pada 12.02.15..
Alhamdulillah semuanya selamat dan sihat-sihat aje..
Berzaman tak update sebab taktau nak mulakan macamana..huhu
Rasa macam dah terlupa aje ada blog sendiri..
Cuma masih rajin blogwalking ke blog kawan2...
Sempena raya yang tak berapa hari aje lagi ni
Saya sekeluarga nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf atas komen atau tulisan yang tak menyenangkan atau menyakitkan hati..
Yang mengguris perasaan..
Semoga semuanya ceria-ceria aje di Hari Raya ye..
Selamat Hari Raya Aidilfitri..