Thursday, May 05, 2016

Satu...Dua...Tiga...


Lebih setahun!
Lebih setahun tak update di blog ni.
Entah kenapa tak update pun taktaula.
Bukan takde masa..bukan tak cukup masa.
Sibuk sangat macam Perdana Menteri pun bukan.

Entahlah ye..agaknya sebab bila sekali kita dah stop, kita taktau nak bermula semula dari mana.
Ke sebab tiba-tiba dah jadi macam pemalu pulak?..keh keh

Tapi..jeng...jeng...semangat datang lagi..semangat nak menulis.
Harapnya terus melekat la semangat ni.
Sebab saya tau ada yang membaca...hai awak..!! (tangan lambai-lambai)
Sila lah korang bertabah ajela dengan bahan bacaan merapu ni..ngeee



Nak bercerita tiga kesayangan saya ni.
Dah lama tak bercerita kat sini..
So, sekarang ni.
Satu..dua..tiga..
Ahmad, Arissa, Ariana.



Cerita yang satu ni dulu lah.
Tahun ni dah masuk darjah satu dah pun.
Pemalu amatttt....aduiii..taktau la rupa mana dia duduk dalam kelas.
Cikgu kata pemalu amat, cakap pun tunduk malu-malu.
Ngalahkan anak dara aje si bujang saya ni...ermmm
Dari segi pelajaran alhamdulillah okay-okay aje walaupun saya risau la teramat mula-mulanya.
Bukan apa, dia membaca merangkak-rangkak lagi.
Sebab pre school semuanya in English..
memang kesian la jugak bila masuk ke sekolah kebangsaan.
Itu salah satu cons nya pulak bila anak masuk pre school yang converse fully in English.
Bila kat rumah pun kadang dia lebih paham kalau kita cakap English.
Sekarang okay aje nampak setelah 4 bulan sekolah..
Baca pun dah okay sangat sebab alhamdulillah dia rajin la jugak mengadap buku..
Matematik dia punya fav subject..
Dia dah mula berkawan..tu yang seronok kot pegi sekolah..
Babahnya kata kalau bergebang ngan kawan-kawan hilang pemalunya!
mana orang tak suka kawan...pemurah kau!
Ater mana tidaknya..hari-hari belanja kawan..
Tapi sebenarnya omak nya konpius belanja ke kena paw..hahaha
Semalam dia cerita dia belanja kawan dia nama Batrisyia...kesian katanya tak makan..
Adui mak.. matila mak nakkkk...tak rela mak nak bermenantu awal!! Kah kah




Yang dua saya ni dah 4 tahun 11 Mac aritu.
Ni pun kami dah masukkan pre school, biar bergaul sikit..
biar ada aktiviti yang sesuai untuk umur dia..
Tapi mak datuk..nak tunggu dia bangun pagi, mandi, pakai baju memang boleh jadik ijau la jugak maknya..ni yang orang kata mak kau ijau ni kot..kah kah
Kata princess kannnnn...ajet-ajet mandi pun macam bersiram di raja kekdahnya...
Bab bercakap memang kelas kau jah..rasa takde pun ikut susur galur maknya sebab maknya sopan..errmmmm...ermmmm...
Dah macam-macam dah sekarang perangainya, tantrumnya, ayatnya..
Macam...
"Kenapa semua ayah-ayah garang? Kita beli ajelah ayah yang tak garang kat kedai.."
"Kita memang tak boleh panggil adik kita gila ye mama?"
"Kalau kita beli gula-gula kita mesti lagi gembira kan mama?"
Gembira la sangatttt... 
Apa pun perangai dia...tp kadang rasa dia la yang paling dekat dengan kita..
Betul la orang kata daughters are mothers' bestfriends..harapnya begitu






 Tiga saya yang terkini.
Born 12 Feb 2015.. born weight 4.05 kg..dah macam budak umur 3 bulan dah..
Dah setahun 2 bulan lebih sekarang berat cuma 8.2 kg aje..
Aduh..punyalah lasak..maklumlah kawan dapat kaki cepat.
9 bulan dah mula berjalan. Memang cepat dari Ahmad dan Arissa.
So sebab skill berjalan memang dah cepat, hobi dia sekarang adalah memanjat.
Panjat kerusi, meja, tangga, bekas beras, bekas menan dan termasuk lah panjat atas kepala kakak masa kakak tido..keh keh..
Tau-tau dengar bunyi orang tergolek aje..aduyaiii..
Lagi satu Ariana memang jenis yang bukan terhibur..huhu..tengok orang pun slek aje..
Muka memang serius habis...kdg takde ekspresi gitu..huhu
Baru aje haritu admitted sebab viral pneumonia..
tapi tak sempat 24 hours pun sebab Dr kata dia nampak excited macam checked in kat hotel!! haha

Doakan tiga saya ni semuanya membesar sihat, cergas, cerdik..
Jadi orang baik-baik..taat perintah Allah..

Perkembangan kami laki bini..??
Errmm...bertambah kembang!!

: P

15 comments:

Qhaifa Nur said...

salam amirah....

diam2 cari ilham tak paaa...
comel2 permata hati tu...yg sulung sebaya ank kak nur yg bongsu laa...pemalu ya
geram betul tgk pipi si adik masa baby tu...kejap dh besar memasing...

wahida said...

hoiiii!! anak ko yang baby tu dah setahun baru ko update!! grrrr...sabo je la...hahaha...
apapun, mmg aku tunggu entry dari ko nok...hepi tgk anak2 ko membesar dengan sihat walaupun ada yang admitted...harapnya terus sihat la lepas ni...
comel giler, bam bam giler baby ko nok oiiii....
ada aku terjah melaka nak gomol budak kecik tu...pipi dia bulat!

hai ariana, auntie ada anak bujang, awak nak kawan x? hahaha...

amirah said...

si sulung saya sama anak bongsu kak nur? amboihhh...rasa tuanya saya..!!..hahahaha..kak nur syokla masing2 dah besar...dah leh bawak diri..tp bila dah besar rindu lak masa dorang kecik ye dak? hahaha

amirah said...

hahaha...perammmm lama...abih tu..tak reti nak update apa dah..si bulat tu pun dah bujur dah..hahaha

amboih amboih..cup awai2 nampakkkk...muhahaha

aizamia3 said...

Fuh.. memang betul lama tak update.. ;)
tapi dalam tak update ada jugak singgah belog ai..
t.kasih banyak2..
Moga kita semua sihat dalam menjalani rutin harian hendakNYA.

Norain Omar said...

Salam,

My name is Norain from ZALORA Malaysia. I would like to offer you to do a collaboration with us. Feel free to drop me an email at norain@my.zalora.com

Thanks :)

Atie Yusof said...

Lama nya tak update..ehehe..
anak-anak dah besar, comel... :)

Travelog Sunyi said...

kite berblog kerana hobi kan kak...
so xksh la bile nk update kn.. 😊
salam kenal

Atie Yusof said...

Nunggu entry baru tuan tanah...harap mira & anak2 sihat :)

aizamia3 said...

Walau jarang update tapi masih aktif walau hanya singgah blog kawan2 kan.. ;)

Kakzakie Purvit said...

Alahai kakak tertinggallah pulak.
Itulah Amie sunyi sepi macam dah tak mahu berblog lagi gamaknya.
Melampau betul sampai abang Ahamd yg dulu tembam dah tinggi bujang dah hihi..
Kak Arissa pun boleh tahan tambah Ayu - ikut siapalah ni:)

Adik itulah auntie dari mula nak tengok masa new-born tau tapi tahu-tahu dah jalan dah.

aizamia3 said...

Update lagi.. ;)

Kakzakie Purvit said...

Menyepi lagi umi 3 anak ni:)
Busy benar nampaknya..

LYAfrina said...

finally !!!
lamanya x tgk dia org.. alahai...
hrp kmbali rajin update ye..

xpelah...in shaa Allah nnti abg blh mbaca dgn lncar.
sama mcm fsya dlu..

alahai..si kakak pom comey sgt....

haiii baby... baru blh tgk awk ni.. lama mama awk simpan.. hehe

salam Ramadhan buat amirah n family..moga smua dkurniakan ksihatan y baik spnjg bln mulia ni..

Kakzakie Purvit said...

Amie... selamat hari raya maaf zahir batin dari kakak
Kakak tunggu naik raya nak tengok muka-muka comel semua buah hati Amie tu:)