Wednesday, July 17, 2013

Program TV Ramadhan paling menyentuh jiwa kali ini adalah Jejak Rasul - Ramadan di 3 Tanah Suci

Assalamualaikum semua..

Nampak macam blog ni pun puasa sama jugak...ngeee
Banyak cerita nak di gebang, tapi sungguh takde mood nak menulis.
Sepanjang minggu pertama bulan Ramadhan ni lebih banyak membaca.


Sekarang ni iron baju kerja pagi-pagi.
Selalunya lepas sahur.
Sempat la tengok Jejak Rasul kat tv3 start pukul 6 sampai 6.30.
Pagi tadi tengok episod kehidupan Ramadan orang Badwi di Wadi Rum (Selatan Jordan).
Orang Badwi ni kan berpindah randah.
So krew Jejak Rasul pi tengok macamana depa berbuka dan bersahur.


Rasa macam insaf dan sebak sangat-sangat hati.
Bukan disebabkan tengok cara kehidupan orang Badwi.
Eh, tapi itu pun menginsafkan juga!
sebab nengok kehidupan dorang yang serba sederhana.
Sederhana sangat-sangat kot.
Ala kadar je, takyah nak fikir baju cantik-kete besor-rumah besor-beg besor..
Saya sendiri toksah cerita, napsu besor sesaje.


Sebenarnya, yang paling sebaknya, keagungan Islam itu sendiri.
Walau dimana pun umat Islam ni ada, wujud atas muka bumi ini,
macamana pun cara kehidupan, miskin kaya, cantik hensem pegangan adalah satu.
Ketuhanan, ketauhidan.
Kat gurun pun bergema azan.
Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar...


selamat 8 Ramadan semua sahabat blogger saya.


32 comments:

Kakzakie said...

Golongan begitu mereka lebih istiqomah Amie. Iman kental kerana siraman rohani dari kecik dah dibaja. Tengoklah cara mereka iftar mana ada lambakan makanan mcam tempat kita

So... insaf sangatkan..

ainnoraini said...

ada tengok..mmg rasa sangat insaf...kita kat sini mewah dengan makanan...

Qhaifa Nur said...

first episod amzar ada tengok tapi waktu petang...katanya cian mama tengok mereka...itulah lain kali jangan membazir tau...

moga kita insaf...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah hari kelapan puasa akak tak sempat lagi nak tengok TV, asyik berperang di dapur jer Amira :D

faraherda.razalan said...

Sy tak tgk g jejak rasul utk ramadhan kali ni. Tak sempat nak tgk tv. Uwaaa!

D_08 said...

alamak..awok pulak folo Syahadah kat tibi 1 tu...... pun seghonok jugakkk

Cik Nor said...

masih tak berkesempatan nak tengok tv, apa lagi jejak rasul yg saya suka tu

Hanis MY said...

betul tu kak amirah, sungguh menginsafkan huu...

Fiza Rahman said...

Memang menginsafkan. Suka tgk jejak rasul.

wahida said...

tak berkesempatan lagi nak tgk jejak rasul tahun ni...huhu...

aTieYusof Family said...

Salam ramadhan..
saya sllu tgk jejak rasul masa ptg jam 6.30 kot.. yg kisah org Badwi tu mmg ada tgk.. betul2 sederhana kehidupan mrk... tapi Islam ttp diamalkan.. tuan khemah tu siap ajar anak dia mengaji dlm gelap smtra menunggu waktu berbuka...
Islam itu tetap indah dimana2:)

Hidayah said...

salam ramadan..

:)

sama lah rutin kita..
skrg gosok baju lepas sahur sambil tgk tivi..

Kakzakie said...

Anak-anak kita pembelajaran pun dgn sistem canggih cuba bandingkan dgn anak-anak mereka. Kesiankan...

aTieYusof Family said...

salam singgah Jumaat:)

aizamia3 said...

dah lama tak tengok Jejak Rasul.. tak sempat :( huhuhu...

kak ina kl said...

salam ramadan
akak memang tak sempat nak tenguk sebab sibuk masa time ni tapi nasib baik ada astro beyond..leh rekod..pastu layan bila ada waktu lapang

tomei aa baby Arissa Rifhana..

Sharinginfoz said...

ok juga tengok siaran macam ni

Tihara said...

rasanya biarlah hidup dalam kesederhanaan walau diseliputi kemewahan..
kemewahan dunia tak kemana kan

ct rahani said...

sy pun suka jugak tgk jejak rasul pagi2 tu.. kdg2 boleh menitis air mata bila sampai episod yg terkesan dijiwa.. besarnya keagungan Allah S.W.T.

lizz said...

tak sempat nak nengok Jejak rasul...tapi rancangan ni memang best dari dulu...
selamat berpuasa...

aTieYusof Family said...

salam singgah isnin:)

izzah said...

Allahu rabbi...salam kenal n salam ramadhan dari saya =)

aTieYusof Family said...

Salam singgah selasa:)

GREENJADE said...

tak sempat lg nk jengok2 jejak rasul bz ngepam susu. hehe

moga kite tdk alpa & terus terus mnjadi org yg selalu bersyukur hendaknya :)

diana said...

saya tengok dengan anak ...dia sendiri pun sampai ternganga tengok cara hidup diorang yang sederhana tu..budak2 kan..dia pikir semua orang perlu ada rumah besor,makan penuh meja bagai..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

nak tgk jugak..tapi xsempat.... huhu

ieda immi said...

tahun nie akak x sempta tgk huhuh

MaMa Rey said...

tahun ni tak ada tengok jejak rsul..thn2 sblmnya ada tengok juga..

aTieYusof Family said...

singgahan 15Ramadhan...:)

Zul Fattah said...

salam ramadhon.. sy suka layan jejak rasul dn syahadah. dokumentari tentang msyarakat islam di luar negara memang best r..

tp, sy confuse.. knapa mereka x pergi d india, pakistan, bangladesh?

Kakzakie said...

Amie sayang... tunjuklah dua anakanda yg sibuk masa umi/abah dia iftar. Nak juga kakak tengok.

LYAfrina said...

salam ramadhan..
byk y kt xtau..bila tgk jejak rasul rsa kerdilnya diri & mginsafkan