Tuesday, November 01, 2011

Iye, saya telah terkena penyakit berjangkit itu...

Ingat lagi dulu saya pernah cerita pasal "Penyakit Berjangkit" yang ni....
Ingatkan takkan berjangkit dalam masa terdekat.
Tapi kalau merancang sendiri, faham-faham jelah ye.
Kita merancang je pun, rezeki Allah yang berikan.. : )
Syukur Alhamdulillah..I'm now in my 21 weeks in second trimester.


Perasaan mula-mula dapat tau pregnant semula?
Mula-mula sangatlah tak percaya -- iye, sangat tak percaya.
Dan perasaan yang paling obvious waktu tu adalah kesian sangat-sangat pada Ahmad.
Rasa macam dia masih kecik lagi dan tak rela nak dapat adik.
Sebenarnya terlebih perasaan bersalah ke atau takut..taktau la..
Gila kan ada rasa menyesal pulak tu...muahahahaha..
Tapi rasa bersyukur sangat-sangat dengan rezeki ini..

Even sampai sekarang pun saya masih menyusukan Ahmad.
Ahmad baru 1 tahun 10 bulan kan. Belum cecah 2 tahun lagi.
Nurse memang dah bising dah suruh stop menyusukan Ahmad sebab takut tak cukup kalsium dan tekanan darah rendah.
Tapi kesian sungguh pada Ahmad dan tak sampai hati.


Mula-mula tak sedar pun diri pregnant.
Tapi badan rasa lemah sangat dan simptom-simptom morning sickness mula datang.
Kritikal jugak. Ada satu hari tu nasib baik tak muntah dalam kereta bos...hehe..kalo tidak masak jugakla nak ngelap bagai..
Sama macam morning sickness mengandungkan Ahmad dulu la.
Masa Ahmad dulu lagi dasat sebab muntah tak mengira masa dan tempat..heh..rasa macam semua tempat pernah ada kejadian ituuu...huhu
Tapi yang ni pun teruk sebab tak boleh nak memasak langsung.
Sampai sekarang pun jarang masak walaupun morning sickness dah takde.
Tak tahan bau -- segala bawang, ikan, ayam, minyak masak.
Datang rumah orang boleh termuntah juga kalau tuan rumah ada buat goreng-goreng.


Paling seksa morning sickness dalam bulan puasa.
Nak puasa tapi tak boleh masuk nasi waktu sahur. Camne tu...
Yela, camne nak menyusukan Ahmad dengan pam di ofis lagi.
Pernah sekali tu belum sempat habiskan nasi lagi dengan tangan tak sempat basuh dah terburai semuanya..
Akhirnya mi megi jugalah yang menjadi pojaan hati sebab itu je yang boleh ditelan setiap kali sahur.
Takut juga sebab makanan tak berkhasiat kan. Tapi nak wat camne.. 


Bayangkan Incik Husben saya yang tabah bangun setiap pagi...siapkan mee megi untuk sahur setiap hari dan kejutkan sahur. huhuhu...
Mekasih la sangat-sangat pada suami..apa boleh buattt...heh
Lepas ni jangan plak korang nak muntah baca cerita pasal ibu mengandung ni ye..heh






Ahmad Raif Idlan, walaupun nanti dah ada adik baby, mama dan babah tetap sayangkan awak.
Kasih sayang mama dan babah tetap akan sama dan tak berubah.
Sebab awak adalah cinta hati kami dan hadiah terindah daripada Allah kepada kami.


Saya mengharapkan doa daripada kalian semua.
Mengharapkan doa kalian supaya kandungan kali ini selamat, sihat tubuh badan sempurna akal fikiran dan dipermudahkan Allah hendaknya.
Takut mengenangkan saat-saat dibedah masa bersalin Ahmad dulu.
Perasaan dibedah adalah perasaan 'mati hidup semula'..Saya tanak..waaa..


Buat sahabat yang masih menunggu kehadiran cahayamata, yakinlah pada Allah dan teruskan berdoa. InsyaAllah...

25 comments:

bujal X said...

wah~~syabas~~ok la tu ahmad da setahun 10 bulan~ainul nanti umur 1 tahun 10 insyaallah dapat adik~he~~

tasekM said...

tahniah beb...

rezeki tu..





.

fiza said...

Pandai ko yer nok, dah 21 weeks rupanya. Tahniah yer ☺☺

Yeay...ahmad nak jadi abang. Semoga perjalanan pegnant ko berjalan dgn lancar.

e.l.i.s.s.m.i.e said...

Alhamdulillah. tumpang gembira. kalo dak mesti ada geng tahun depan kan :)

Hanis MY said...

tahniah... patut la rasa something betul tekaan i hehe... semoga semua berjalan lancar...aminnn

ayu said...

tahniah ami!

mak ai..sampai mcm tu sekali ye ami..kesiannya..

Zulaikha Mohamad said...

congratulations.. semoga semuanya dipermudahkan.. amin~

Anamarza said...

akak dah agak lama dah, hint2 dari amie tak kira kat blog or kat Fb, tapi tak nak la terus tanya dah org tak sudi nak announce lagi kan hehehe

apa-apa pun akak doakan amie dan kandungan selamat...Insyaallah boleh bersalin normal

velasrizal said...

kak ipar saya tak mengandung lagi. kami sekelaurag terima seadanya

Jemarioren said...

tahniah amie :)
senang sungguh bila dipermudahkanNya.
yang tak senang2, tumpang suka juga.
(sob sob)

Fitri Senin said...

Tahniah amirah!!! Semasa baca entry ini saya masih tersenyum dalam hati "diam-diam awak buat operasi ye!!!!". Hahahahaha..
Awak jaga diri ok.. Jaga kesihatan. Mana yang boleh buat awak buat, jangan paksa2 diri. Dengan nak melayan Ahmad yang sedang membesar dan masih belum memahami keadaan sekeliling...
Saya sangat gembira untuk awak!!!!!!!!!!!!!!

amirah said...

bujal : tu lagi advance kan...ainul nak dapat adik boy ke girl? heh

amirah said...

Tas : syukur alhamdulillah..

amirah said...

fiza : mekasih nok..berdebar2 ko kali ni..sebab dulu c-ser kan

amirah said...

eliss : syukur...eliss, lain kali cuba lagi..insyaAllah nnt nuha akan dpt adik jugak

amirah said...

hanis : yer...syukur hanis..tp dlm masa yg sama ada gak perasaan takut...

amirah said...

ayu : morning sickness sgt la teruk ayu..bab tu yg tak tahannya..yg lain syukur, okey2 je except kencing manis!! waaa

amirah said...

zulaikha : terima kasih,..syukur atas rezeki Allah ni...

amirah said...

kak ana : hahaaha...bukan tanak announce tp nak amik masa nak mengarang tu yg takde...kak, doakan amie kak..

amirah said...

velasrizal : kita merancang kan..tuhan yg menentukan semuanya...abang saya pun sampai sekrng takde anak..dh lebih 20 tahun kawen..ketentuan Allah..

amirah said...

JO : syukur banyak2...saya doakan semua kawan2 yg lain dapat rezeki daripada Allah dan dipermudahkan semua urusan...insyaAllah...

amirah said...

fit : cuba lagi ye..insyaAllah dalam masa terdekat Raif akan dapat adik..

sahromnasrudin said...

syabas dan tahniah dr saya..semoga urusan didalam kandungan dan delivery nnti akan dipermudahkan oleh NYA

eelobor said...

Alhamdulillah.... murahnya rezeki dia. Tolong doa2kan untuk saya juga yer....

D_08 said...

uiiii...cepatnye..... tulong doa2kan untok Mem awok jugak ye.... die tak sabo nak lekat balik ni.... tapi ape daye.... takde rezeki lagi...... lagi pulak yang kecik ni baghu je setahon lebih....