Thursday, April 07, 2011

Penyakit Berjangkit...

Penyakit ni berjangkit?

Betul ke penyakit "buatan orang" ni berjangkit..??.. Jom kita cerita pasal mengandung mengandung nak tak? Macam main masak-masak pulak..hehe..Bukan apa, ramai pulak staff ofis ni yang tengah pregnant sekarang ni. Mula-mula ada seorang je kakak dari accounts department yang berisi.

Pastu, semalam seorang lagi dah officially announced yang dia pregnant. Seorang lagi belum betul-betul dapat confirmation daripada doktor, tapi rasanya positif. Dan seorang lagi pun nampaknya dah menunjukkan tanda-tanda nak dapat rezeki lagi.

eeeeee......bestnyaaaaaa...Eh, orang lain yang pregnant, orang lain yang over-excited nampaknya??!!. takpela, tumpang gembira sekaki orang kata. Maklumla, ramai umat Nabi nak lahir.. : P

Sebenarnya, hati ni macam dah kena garu tergedik-gedik tergedik-gedik nak ada baby lagi. Tengok baby comei comei je meroyan. Eee...comeynyaa..

Tapi mengenangkan kengerian cerita-cerita depa-depa ni yang pernah bersalin normal tu, maka terpadamla cita-cita murni tu..hehehe..takutttt wei..tapi padan muka sendirik jugak sebabnya.. sikit-sikit "kak, ce citer pengalaman akak..ce citer" ....

Lagipun masa bersalin Ahmad dulu c-zer, doktor advise kena tunggu sampai 2 tahun - baru seswai nak pregnant balik. Abis tu, kalo dah tergedik-gedik sekarang ni camne? camne? Sebenarnya ada juga usaha murni ke arah itu, tapi belum ada rezeki dari Allah lagi.. : P

Tambah lagi sekarang ni tengah demok. Rasa macam sesuai je kalau dibiarkan fizikal yang demok ni je. Takdela nanti pregnant - demok - pregnant - demok - pregnant - demok - pregnant. Penat wehhh.....asik nak diet - makan banyak - diet - makan banyak - diet - makan banyak.


Me with six months old Ahmad inside me..our first raya sebagai husband and wife. Time ni kuruih lagi, masuk 7 bulan..perghh idung kembang! Gambar 7 months onwards preggie tiada dalam simpanan untuk dibuat perbandingan ..hehe..

Lagipun macamana nak serender sekarang sebab baru Ahmad sorang. Nanti kalau Ahmad dah masuk asrama sekolah tahfiz macamana? Tinggal kami dating berdua je.....*verangan*..

Bila tengok orang lain, contohnya mak mertua, kurus giler tapi anak 9! perghhh...tak terimejin rasanya. Takanla aku yang badan sikit punya taf ni tak boleh? ehe.. *eh, macam ayat penyedap hati jeee...* 

Nampak tak bapak-bapak semua? Betapa besarnya pengorbanan isteri-isteri tercinta anta (anta?? : P ) sekalian? Hari ni dah buat apa? Dah tolong isteri sidaikan baju dalam washing machine yang dah 2 kali basuh-kering balik-basuh tu? uhuk uhuk uhuk..terbatuk plakk..heh


sazzy falak


Kalau tak tolong sidaikan baju, buat hati isteri gembira macam Nazril buat untuk Sazzy Falak pun rasanya dah ok..hehe. Masa ni la isteri perlukan dorongan helpful hands and undue support.

Di sebalik cerita gembira, ada pulak sedihnya. Sebabnya yang seorang staf tu tak sedia nak dapat baby baru sebab anak sulung dia baru setahun sebulan dan sebab ekonomi tak stabil lagi. Habis tu dia berusaha makan benda-benda tajam. Sedihnyaaa..sebab kalau dia taknak kenapa tak amik precaution measure dulu. Sedih rasanya.

Apa pun, moga urusan kita dipermudahkan Allah.



cilok gambar dari http://beautifulnara.com. Boleh tengok gambar baby shower Sazzy kat situ..



21 comments:

Anamarza said...

amie elok jarak kalau c-ser, akak lepas jer bersalin rasa nak jarak 3 ke 4 tahun baru nak preggy plak tapi bila dah lupa pengalaman masa bersalin dulu mula la duk plan nak baby pulak, buat naya cam tu kan, ada berderet anak plak...tapi rasanya 3 cukup kot (ayat sekarang la 2 tahun lagi ayat lain plak...erk bleh camtu)

Syigim said...

ish ish..xyah dgr sgt "citer2 ngeri bersalin normal" tu....all my 3 boys pengalaman bersalin lain2 tp 3-3 yg mmg sgt manis n best ever. kalo nk "happy thought" mmg ingat waktu bersalin. :)

kesiannya cerita yg last tu! betul, amik la protection ape yg patut ye kalau xbersedia. takut nanti, ni rezeki yg last Allah nk bagi.....

ape2hal, good luck & harap raif adlan dpt sister lepas ni? ;)

lydzar said...

baru nk cakap "tak DEMOK pon" bila tengok gambar tu..hehe

time peknen la best. makan lah apa jua pon, mmg takyah risau gemok sbb mmg kompom gemok kan?

ermm part last tu. ada opismet sy pon buat mcm tu. last sekali dengar dia pi buat 'prosedur' kt satu klinik. tp lepas tu, dh tak tau apa cerita. dia tutup mulut plak..tunggu balik cuti ni, nk tengok perut dia membesar atau menten tak besar disebabkan oleh 'prosedur' tu..

etiey.com© said...

heheheh selalunya begitu kan,. berjangkit.. heheh

Sharinginfoz said...

Rezeki anak ada jangan risau tapi kalau dah "termengandung" then makan benda2 "tajam" tak tahu nak komen macam mana, betul awak cakap "langkah pencegahan" perlu sebelum.....

sahromnasrudin said...

alhamdulillah..bertambah lg umat Islam...semoga semua urusan sdri dipermudahkan oleh-Nya

man yusoef said...

tak pe..rezeki tak kemana...huhu...abang man, dah kawen 4 tahun...tp tak dpt anak lagi..

fiza said...

Selalunya memang mcm tu, kat office ni berderet².

Huzn said...

on je la mie...umur pun dah meningkat...lg meningkat lg tinggi risikonye...mamad c-zer gak...tp 8 bulan pas tu ngandungkkan auni(x sengaje...hehehe)...specialist kate at least 1 year...internal scar recover dlm masa 6 bulan...honestly bersalin auni secara normal mmg the best moment la...so don wori...

amirah said...

kak anamarza : tula, ingatkan nak jarakkan sebab nak tunggu Ahmad besar sket, tp bila la kenangkan umur ni..rasa mcm takut lagi bertambah2..hehe

amirah said...

kak syigim : tula, nak jugak merasa experience tu..yup agree.lain lain anak mesti lain2 jugak pengalamannya kan..owhh..hehehe..aminnn..

amirah said...

lydzar : jgn la tertipu tu gmbr peknen yg lama sebab masa tu morning sickness terlampau.tu sebab susut sket kut.skrng ni Allahuakbar..memang demok abes..tula, kitorg pun menunggu sebab masing2 pun takut nak bukak mulut tanya.,..

amirah said...

etiey : nmpk mcm tu la sebab dua semusim, sekrng dtg balik musim tu..hehe

amirah said...

bro nik : patutnya kita percaya pada rezeki anak yg Allah pasti akan berikan..tapi pendapat masing2 kan..ada org yang nakkk sgt, tp tak dpt..

amirah said...

man : abg akak pun x de anak..last2 amik anak angkat je.kurang2 merasala jugak ada anak walaupun bukan anak kandung

amirah said...

fiza : org pun kata camtu gak.musim

amirah said...

internal scar recover 6 bln?ye ke?tapi ada rasa sakit lagila..ko dulu masa peknen tkde rasa pape ke?tula, harap2nya ada rezeki..aminn

wahida said...

aku bajet tahun depan nak peknen..tapi kita ni merancang je..Allah jua yg tentukan..harap ada rezeki tahun depan..ko pun peknen la tahun depan...join aku...hehehe..

awat la kawan hang tu, x nak baby lagi tapi apesal masa buat projek tu tak amek langkah2 keselamatan? sekarang dah berdosa la kalau mcm tu, nak bunuh janin lak...dan membahayakan diri sendiri jugak...

ardinihumaira said...

dni lak teringin nak kawen hehe :)

Bionic women said...

YA Allah x sukanya jenis yg buat alasan x bersedia dan x mampu..
anak tu kan rezeki..kalau x bersedia kenapa buat..huhu..
bukan salah anak tu ler, salah dia, anak dia lak kena tanggung...huhu..
sedihnya..kenapa ler ada org camtu

Sue Luna said...

Fuh fuh...sue jangkitkan 'buatan orang' ni pada Amirah..ekeke