Friday, April 29, 2011

Gajimu Gajiku, Gajiku Gajiku Jua

Pagi-pagi dah breakfast McDonalds sambil baca sokabau. Orang kaya sehari la katakan. Memang selalu berlagak macam tu. hua hua hua...Maklumla, baru dapat gaji semalam, 28 haribulan. Biasala, berlagak sekejap sebelum kena bayor hutang. Lepas bayar hutang nanti lalu kat depan McDonalds pun taknak..


Padehal baru je kelmarin hari Rabu, 27 haribulan breakfast dengan megi in cup. Makan mekdi sehari ni jela pun. Pasni dah niat dalam hati nak bawak bekal jela pergi office. Jimat dan selamat. Tapi, niat jela dulu. Mana tau, boleh dapat pahala. uwekkk..


Cerita pasal gaji ni kan, bila time nak cucuk duit gaji tu punyala excited, kalau ATM 'out of service' pun sanggup beratur dengan harapan tetiba ATM tu boleh ok pulak. Masing-masing beratur dengan penuh keeksaitetan omputih kata. Tapi cuba tengok time nak depositkan duit untuk bayar hutang, muka memasing macam tak redha je..heh


Semalam, masa pergi kerja, dengarla berita kat Sinar FM. Pasal pembentangan deraf bil untuk penetapan gaji minimum, membolehkan kawalan untuk penggajian kakitangan sektor swasta. Ntah bila la nak buat. Dari tahun lepas tak siap-siap pun. Bok bak je lebih. Pastu tolong la jangan bagi harapan palsu atau buat khabar-khabar angin macam "Kakitangan kerajaan akan dapat bonus 2 bulan gaji tahun ini" atau "Kerajaan akan pertimbangkan permohonan CEUPACS untuk pemberian bonus kepada kakitangan kerajaan". Benci tau. Saya sebagai ISTERI seorang kakitangan kerajaan memang emosi terlebih kalau laki tak dapat bonus. Ehe...


Nak cerita jugak pasal kakak cleaner kat ofis ni. Dia selalunya bila time gaji ni mintak tolong orang cucukkan gaji dia. Selalunya dia mintak tolong saya, sebab saya cekap dan amanah orangnya. Cettt. Gaji dia kan korang sikit gila. Sian dia. Dah la ibu tunggal. Kadang-kadang kami tolongla juga dia - macam belanja makan ke kan. Mujur anak-anak dia dah kerja jugak. Kalau saya dengan gaji macam tu menggelupur weh. Ngam-ngam nak bayor duit kereta je. Abis tu bila nak makan Mekdi?


Kadang-kadang rasa macam majikan swasta ni main ikut suka ati je nak letak berapa gaji. Pastu staf, ko punya pilihan adalah : "Take it or leave it"..Faham la jugak sebab ini kan business tapi sianla jugak kat pekerja ni. Pekerja kan ke aset..


Hari ni saya pakai tudung RM2.00. Beli kat Mydin masa Mydin ada buat sale. Gila tak gila, Mydin pun ada buat sale. Dah la memang namanya Mydin. Kalau tak beli memangla mental. Murah sangat. Lagipun tudung dia ok sangat, maybe nak buat stock clearance kut.


Abis tu, dah la budak-budak ofis ni tak percaya harga tudung ni 2 hegget sebab cantik gila. Saya jawab "Helo, dah orang nya cute, pakai tudung murah pun nampak mahal, okey". hahaha..Terpaksa jawab dengan ayat riak camtu. Tapi gurau-gurau jela. Penat nak menjawab. Abis tu, dah payah sangat nak percaya tudung ni 2 hengget. Takkan nak kena buat sumpah laknat lepas Solat Jumaat ni jugak wei..hihi
  

Nak beli benda mahal-mahal ni payah sikitla rasanya akal saya ni. Hati memang dah confirm la on je. Sebabnya lepas beli mesti rasa menyesal..lepas tu asyik la mengadu dengan laki doploh pat jam. Jadi sebelum membeli benda-benda mahal, saya selalunya akan membuat permohonan kepada Ahli Senat a.k.a Incik Husben walaupun itu gaji saya sendiri. Lagipun dia yang nak kena tadah telinga nanti..


Jadi anda semua pula macamana? Selalunya akan minta pendapat suami ke atau terus beli je guna duit gaji sendiri.


Kecuali pada Kak Anamarza  (http://www.anamarzablog.com/)  dengan Eily (http://violetgloves.blogspot.com/) dan Lady of Leisure (http://arena184.blogspot.com/)
 yang sememangnya lady of leisure. owh..jeles!


p/s : Hi Lady! how are you doing? Look forward to your new updates. Take care mommy and baby...



33 comments:

a.samad jaafar said...

akak cleaner tu ibu tunggal ? gaji sikit ?? siannn.. err.. bak no tepon dia.. hahahaha.. gurau je amirah tau...

elok la tanya suami dulu kot.. melainkan suami kedekut !

Sharinginfoz said...

gaji oooo gaji....

ayu said...

ala...nak tengok gak tudung 2 hengget tu...^_^

bab2 gaji ni mcm tu la.. mcm kerajaan kan dapat hujung bulan kan, so suami akan dahulukan duit dia dulu...ayu plak awal bulan so lepas tu turn ayu la plak cover mengcover....

ayu said...
This comment has been removed by the author.
amirah said...

yob samad, sabar ye, jgn gelojoh..kayuh pelan2...hahaha..akak tu gantung tak bertali la, kang tetiba laki dia balik kang..susahhh..hahaha..

amirah said...

bro nik : gaji oooo gaji..kenapa la ko bukan patploh ribu sebulan??? hehehe

amirah said...

ayu : alaaa...kamera abes baterila,..hahaha..ala, nantila bila amie dah kurus..

amie pun camtu gak ayu. kitorng saling membantu.ewah.kalo sorang2 pengsan le tak mkan nasik, makan angin je..hehe

lydzar said...

kalau barang tu utk diri sendiri pastu beli pulak ngn duit sendiri mmg main beli je. tak tanya2 dah..sbb jawapan dia mesti la OK. bukan pakai duit dia pon :D

Anamarza said...

Amboi amie ingat orang duk umah tak de gaji ker..(^_*)

tapi mmg tak bergaji pun, cian kan jadi akauntan tak bertauliah tukang kira dan tukang simpan duit hubby jer, duit sendiri? tunggu next month hihihi

nuff nuff nuff
nang nang nang
mari mari mari!!!

Ardini Humaira said...

ngeee bab gaji ni dni tak tahu menahu lagi sebab belum keje ;D

e.l.i.s.s.m.i.e said...

rm2 ?? wahh..cer tunjuk..cer tunjuk :)

fiza said...

Kesiannya kakak cleaner tu. Tgh senyum2 baca ada part sedih plak, adoiiii...potong stim btul...ekekeke...

Saya klo nak beli barang, beli jer, tak der minta ijin ☺☺

bujal X said...

bini saya akan minta izin pastu bila saya tak bagi dia akan mogok tak masak.maka saya terpaksa izinkan~haih~

nur said...

pengurusan yg penting kan.. terutama dlm aspek kewangan.

DKosongLapan said...

Bende yang palen best dibuat oghangh gomen mase tarikh 25 haghibulan tiap bulan,.,,,,, lepaih soh je...ate mane idaknye.....gaji udahj x mandang......
Kadang2 kite ghase kite teghok....ghupenye ade lagi yang lebih teghok daghi kite kan??? Kesian makcik cleaner tu....

Tapi tang tudong tu ade sikit bau 'kepeghasaan' kat situ...hehehhehe

eelobor said...

isu pasal bonus nie, agak sensitif sket. bila timbul khabar angin ramai akan pasang angan2. sebenarnya GAJI adalah HAK pekerja. jika tak dapat gaji boleh di tuntut di mahkamah. Tapi bonus adalah HAK majikan & terpulang kepada majikan nak memberi atau tidak. Jika di beri maka itu adalah satu imbuhan. Apa yang penting kualiti kakitangan awam di setiap jabatan harus di pertingkatkan lebih lagi

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Biasanya beli terus tanpa tanya suami tapi kalau mah-hal baru minta pendapat suami.

;0)

Hanis MY said...

ahkakkk saya mmg seme benda tny encik suami... walaupun guna duit sendiri mmg selalu g sopim dgn dia..kalau sy sopim srg mmg naya semua pun nak haha... ala nk la jugeks tudung 2 hengget tu apesal akak tak posim? sy nk la jugak tengok..ehehe...

jemarioren said...

ah, takyah mintak2 pendapat, beli jek sbb duit sendirik kan. hahaha...tapi tapi tapi, kalu duit dia, ofcoz ah, jgn nak mandai2 heh

Huzn said...

harus la tanya dulu kan...ate i kan x bergaji...nak tak nak kena la mengadap merafak sembah mohon perkenan dibwh duli tuanku...

errr...tpkan agak2 rasa x dpt perkenan...i curik je...kihkihkih

amirah said...

lydzar : hehehe...sebenarnya leh je camtu..tapi karang hati x tenteram..hua hua hua

amirah said...

kak ana : gaji akak lagi besar tau sebab tak potong EPF ngn socso..hehe..waaa...dengkissss..bilala nak dpt duit nuff ni..ermm

amirah said...

dini : nnt jawab ek bila dini dah dapat gaji pertama...hihi

amirah said...

eliss : al;aaa..tk bawak kamera aritu..jaditnya kena tunggu next time..hehe

amirah said...

fiza : aah, kadang2 buat gitu juga..tapi kdng2 jee mintak ijin..sebab takut laki naik jin pulok..haha

amirah said...

bujal :waaa...bini anda telah memberikan saya satu idea yg amat bernasssss....heheh---gelak jahat

amirah said...

nur : iye, tambah lagi kalau laki bini keje, byk utang lak tu...heh

amirah said...

D08 : aah...ada org lagi terok dr kita sebnarnya..kita tkleh le nak kompelin je..

amirah said...

bro eelobor : setuju bonus adalah hak majikan..memang akan tertulis pemberian bonus adalah discretion of the company, tp untuk kerajaan tak pasti termanya. betul tu, rakyat menuntut pembaikan dlm perkhidmatan awam supaya lebih cekap dan zero-complaint service

amirah said...

azrina : mintak pendapat je??hehe

amirah said...

hanis : sama le kita ni.akak tak pernah shopim tanpa cik abng.kecuali la online shopping..hehe...ala, tak sempat nak tgkap gmbr aritu..huhu next time ek

amirah said...

jemarioren : aah, kita beli je..beli je...hu hu hu

amirah said...

roho : syoknya jadi hang..dahla malas nak cakap ngan hang..takyah merafak pun sure dapatnyaaa..weh, boleh tak tolong update entri pasai mesir keeee..