Friday, March 02, 2012

Diari Hamil Saya : 38 weeks plus and countdown begins...

Menghitung hari...dah 38 minggu plus. 11 hari lagi ke EDD. Takdela lagi tanda nak keluar Adik Baby setakat ni. Best agaknya duduk dalam perut mama.

Harapnya Adik Baby keluar cepat la dari EDD sebab Adik Baby dah semangat dah. Yelah, hasil dari segala gula benda manis yang mama dah mentekedarahkan. Sejak menjak ni dah tak berapa nak kontrol makanan manis dah. Semua main redah je.


Ada jugak la rasa sakit perut sekali sekala.  Tapi sakit perut kali ni rasanya macam period pain. Kadang-kadang tengah masak ke, tengah solat ke, sakit perut. Tapi taktau ini contraction ke tidak. Masa Ahmad dulu mana sempat rasa contraction sebab pastu je terus kena sorong masuk operation theatre.  


Isnin lepas final check up di hospital, 13 Mac (EDD) kena admit wad. Pastu 14 Mac kalau takde tanda gak kena induce. Seram dengarnya. Walaupun berat badan sendiri turun, tapi berat Adik Baby naik sangat-sangat. Dah prepare semua barang. Cuma mental guwe ni tak sure la dah prepare ke belum..huhu

Nak menjawab komen-komen sahabat-sahabat yang berkenaan :

kakzakie : belum cuti lagi dan belum hand over kerja lagi kak. Semua kerja dah siap cuma belum sempat nak hand over lagi...ermm..bilalah agaknya ye. Akak, bagilah tips ke petua ke mudah bersalin...

yob samad : hehe..tapi kalo jadi penguin lagi comei kan..Pantang sini la yob. Nape? Nak datang melawat bawak hadiah beso ek..hehe..

wahida : rasa mcam perut takdela beso sangat..tp melonjong ke depan. Depa kata tengok dari belakang macam tak peknen. Tapi dari belakang la. Kalo dari tepi agak ngeri gak la..haha..Orang la yang kata kannn..hehe..bukan taknak letak Wahida...kang tergelemer sangat pulak ..orang-orang nama Wahida sume gelemer2..huhu

kak ana : ada la jugak 2-3 nama..tp last2 nanti ada je yang tak setuju..huhu..camne tu..tp semestinya nama anak ringkas-ringkas senang je sebab babahnya tanak nama-nama canggih sangat katanya..menurut perintah jela kak..



Hello, Amirah
Your due date is right around the corner and your baby's just waiting for the right time to be born. She's continuing to build a layer of fat, which will help her to control her body's temperature after birth and will put on more weight (boys tend to be slightly heavier than girls). Take it easy during the final week or so - this may be your last opportunity to relax. Instead of spending every available minute decorating the nursery or folding baby clothes, go out and see a movie, read a book or take long naps. Don't forget to spend some quality time with your husband too - it will probably be your last chance to have an evening out together for a while.



















19 comments:

Pok Amai-Amai said...

Eeeeeeeeeee! Bestnya! Awak! Good luck k? Kuatkan semangat! Klu mommy kuat semangat, t sng je baby nak kua. Heheheh!

Semoga semuanya dlm keadaan selamat! Klu dah selamat seme, janji dgn sy 1st entry ni post pic baby tau!

amirah said...

fara, doakan la saya ye..huhu..kalau selamat semuanya baru boleh post pic baby..saya ni sgt penakut orgnya..hehe

dwaty said...

selamat datang org baru...

Nora Shahaira said...

wah..menghitung detik dah tu...
moga selamat semuanya...akak nora baru 32 minggu..
dua putera sebelum kena paksa...wargh...memg rasa tak sanggup dah..minta2 yg kali ni normal..

Anamarza said...

akak doakan amie dipermudahkan proses bersalin, nanti jgn lupa update bila dah selamat ya

Kakzakie said...

Dah berjalan sana-sini insya-allah tak sampai EDD dah jenguk abang ye baby...

Rajin-rajinlah angkat kaki masa berdiri. Jgn angkat dua-dua pulak haha... pelan-pelan Amie. Kakak dulu semuanya belum EDD dah jenguk dunia. Masuk labour pun tak lama... Suroh Maryam dik jgn lupa...

fiza said...

Nak dekat dah, mesti berdebar2 kan.

Semoga selamat & di permudahkan olehNYA. Jangan lupa tepek pic adik baby nanti.

Hanis MY said...

Kak amirah... semoga semuanya berjalan lancar... aminn... tak sabar nk tgk adik baby comey...

ayu said...

ami..ayu doa ami bersalin 6hb ye..hehe..ehhhehhh..awal plak la kan..

semoga dipermudahkan

Tihara said...

semuga awak dan baby selamat..mudah segala urusan..Insya Allah :)

Sharinginfoz said...

tinggal beberapa hari lagi ya, semoga semua ok

Lady of Leisure said...

All the best yer, i doakan semoga semua dipermudahkan.. Haii teringat pulak masa i 38 week haritu, maaaaakan je kejenya, bukan badan je kembang, hidung pun naik kembang hihi.. Bila tgk balik pic masa preggy tu skrg ni rasa macam eh biar betik, aku ke ni? Kikikiki

LadyBird said...

salam kak..
smg ALlah memudahkan proses bersalin..
ameeennn..

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..

kami doakan semoga awak dan baby dipermudahkan dlm urusan bile tiba harinya nanti ya

eelobor said...

wah... dah tak lama dah tuh. semoga si ibu & baby yang bakal lahir nanti dalam keadaan selamat dan dilindungi Allah swt

lydzar said...

sket je lagi dh nak deliver kan. my sister, dah admit kt hospital dah..tak sabar nk welcome baby2 march nih...

mekchu said...

tunggu hari je tu ahmad nak dapat adik.. yg mekchu ni panjang lagi perjalanan nya..

mekchu doakan semoga senang bersalin.. ingat lagi tak nak push.. hehehe saje menyakat..

Dieyna said...

sangat2 berdebar yer,,, hehe semoga dipermudahkn urusan bersalin nti..

Cho Zila said...

akak tak merasa 38 weeks.. semua 36 mesti keluar.. der banyak masalah masa mengandung...