Friday, November 18, 2011

Rezeki Jumaat












Murah rezeki hari Jumaat ni. Ramai yang belanja makan. Dari pagi bawa ke petang.

Marathon : Nasi lemak - kuih kasui - karipap kentang - kopi O - nasi lemak balik - kek Secret Recipe - teh tarik..

Alhamdulillah..

*Err...jimat sehari tak payah keluar lunch - kulit pun cerah sikit tak kena matahari, haha..*

 

Kopi O kaw kaw..

Tak boleh dielakkan sampai la sekarang.

Kadang-kadang je berjaya menahan godaan bau kopi..err

Kan wanita hamil digalakkan untuk mengelakkan minuman berkafein.

Sebab kafein boleh mengdehitrat air dalam badan.

Pastu boleh datangkan kesan pada baby juga..

Nauzubillah sebab kadang-kadang tak boleh kalau tak minum kopi sehari.

Masa pregnant Ahmad pun hari-hari mengidam kopi ais pepagi.

Aishh...janji janji yang tu last dah...



Pa & Ma Isu Mac 2011 :
Minuman berkafein sering dikaitkan dengan kesuburan wanita. Sesetengah kajian mengatakan ia dan sesetengah lagi tidak. Namun kini kajian mengatakan dengan secawan kopi sehari sudah cukup mengurangkan peluang sehingga 50% wanita untuk hamil dalam tempoh 12 bulan. Walaupun perdebatan minuman berkafein masih belum selesai, Dr Mark Leondires, M.D, Pengarah Perubatan di Reproductive Medicine Associates of CT, menggalakkan pesakitnya berada di pihak yang selamat dengan menjauhi minuman berkafein ketika mencuba untuk hamil.

Eh, ye ke mengganggu kesuburan?

Apa pun semuanya adalah kehendak Allah.

Kita merancang, Allah yang menentukan..

17 comments:

Anamarza said...

amie bestnya nasi lemak tu...akak klau nak mkn nasi lemak bungkus daun pisang yg marveles skit dr segi rasa kena tunggu pagi ahad la, tu pun nak kena gi bandar maran. Kat jengka ni tak abis pusing lg kat mana nasi lemak yg sedap kihkih

Fitri Senin said...

ye ye.. makanan ni hanya faktor dan penyebab je.. kalo dah namanya rezeki Allah sape la kita nak menolak..

p/s rindu saya tak..?? Hahahaha

Daddylicious said...

sama la macam dirumah tu ...gila kopi o kaw2...best ke...

eelobor said...

wah....kopi o kawww.... dah lama la tak pekena secawan

Kakzakie said...

Reseki Allah bagi alhamdulillah...

Rezeki anak pun sama juga. Kakak yg tak minum teh/kopi/nescafe pun Allah kurnia 3 anak saja. Plan nak 6 anak tak dapat....

Sharinginfoz said...

memang rezeki, sedapkan

wahida said...

murah rezeki ko nok...

sahromnasrudin said...

alhamdulillah....rezeki anak tue kan..

amirah said...

kak ana : yg tu pun ada orang nak belanja kan...kalo tak amie x berapa sgt mkn nasik lemak..kecuali haritu teringin sgt nak mkn nasik lemak kat rnr nilai sebelah utara

amirah said...

fit : rinduu..lamanya tak update belog kan

amirah said...

daddy : sedappp...bau dia je dah tak tahan

amirah said...

bro ee : secawan yg pekat likat..memang ngancam

amirah said...

kakzakie : tu la, kita ni duk merancang je kan..pape pun Allah juga yang menentukan

amirah said...

bro nik : kalao org belanja memang sedap..hehe

amirah said...

wida : alhamdulillah syukur..

amirah said...

bro sahrom : betul tu..

lydzar said...

boleh minum, tp just limit to 1cup per day. jgn overdose :D