Tuesday, November 15, 2011

Atuuuu..Eta..!!

Kami laki bini amatlah confuse.
Bila mana pulak si kecik ni belajar ni??
Mesti ada la pakcik makcik dia yang mengajar masa dorang cuti raya haji haritu.


Maka, pantang nampak je bendera Malaysia, gerenti angkat jari telunjuk..
"Atuuu..Eta..!!"
Tang "Satu" tu kena panjang harkat dia.
Pastu cara angkat jari telunjuk tu sure sama.
Aishhh...ada anak kecik macam ni memang seronok.


Asal nampak je bendera Malaysia, "Atuuu..Eta..!!"
Nak tido, "Atuuu..Eta..!!"
Tengah minum susu.."Atuuu..Eta..!!
Nampak kat tv.."Atuuu..Eta..!!"
Tetiba takde angin ribut, dapat firasat apa ntah.."Atuuu..Eta!!"


Jenuh mama nak explain.
Malaysia memang cuma ada satu je dalam peta dunia ni nak..hehe..





Latest pics of Ahmad Raif Idlan..Abang Long to be ...insyaAllah..


Next month, on 25 December 2012 to be exact, Ahmad Raif Idlan will reach his "Trouble Two".
Kami masih belum decide lagi macamana sambutan hari lahir Ahmad Raif tahun ini. 
Kejap je rasa anak kami ni membesar.
Rasanya nanti mama akan rindu masa-masa yang indah ni..




Gambar bestday setahun Ahmad last year.


Dan tamatlah juga nanti tempoh perjuangan mama 2 tahun menyusukan Ahmad Raif.
Pengalaman yang penuh ranjau suka dan duka...huhuhu..overrr
Penuh rumah, rumah Opah, dalam kereta dengan botol susu EBM.
Rasanya ada lebih ratus botol susu EBM Ahmad.
Ada yang berkotak-kotak botol susu tu dah selamat dibuang.
Kalau boleh jual balik kan bagus...hehe


Sekarang anak teruna saya ni dah mula minum susu formula.
Lagipun Ahmad dah nak 2 tahun dan makan minum segala macam mengalahkan mama dan babah dia...
Kami dah terai macam-macam jenis susu untuk Ahmad.
Sebab perut Ahmad sensitif dan dia susah nak menerima susu formula.
Tapi sekarang Alhamdulillah kami dah jumpa susu yang sesuai.
Kalau tidak sebelum ni Ahmad asyik minum susu perisa coklat.
Orang kata susu coklat panas, jadi kami pun cari la alternatif lain.





Sampai sekarang Ahmad masih menyusu.
Kadang-kadang saya stres sangat-sangat bila menyusukan masa pregnant.
Tambah-tambah lagi menyusukan ketika hamil ni menyakitkan...ouchh..adoii!!
Tapi kebanyakan masa, saya terfikir anak kecil saya ini masih damai dalam pelukan saya waktu menyusu.


Dan dia memang seorang baby yang tenang.
Dan saya rasa ada baiknya biarkan Abang Long dengar degupan jantung mama dan Adik Baby sampai dia sedia untuk bercerai susu sendiri..
Cuma...cuma...mama nya ni dapat bertahan ke tidak?? huhu..

24 comments:

Jemarioren said...

alololo...syahdunye cek bace. ishh ishh, pepong gud lak, ibu yang baik :)

kucingorengemok said...

whoah, sungguh berkesan ajaran tok jib, kih kih kih

bujal X said...

eta tu apa? malaysia? he~~

nurbeena said...

nk sebut satu malaysia yer? patriotik la dia.
tumpang seronok bila ibu2 bf anak ni

fiza said...

"Atuuu..Eta..!!"...satu malaysia yer ahmad ☺☺

Aku dah rasa moment bercerai susu, sedih nok.

Kakzakie said...

Kain putih ikut corak siapa yg mewarnakan. Dia tak tahu apa. Tunggu dapat adik nanti dia akan tunjuk satu lagi kepandaiannya. Dah jadi abang masa itu kan....

amirah said...

JO : tengs...sob sob..bila peknen ni emossiii manjang.,.,.hehe

amirah said...

KOG : mau nya idok..tetiap hari ngadap benda tuuuu je..hehe

amirah said...

bujal : tepat sekali...!!!

amirah said...

nurbeena : aah..satu malaysia tak habis2..memang seronok walaupun penat..huhu

amirah said...

fiza : ko masa iman pun BF ek...kan..sedih kan..tambah lagi bila nnt dia mesti rindu punya

amirah said...

kakzakie : tu la menunggu jugak saat2 itu..huhu

Hanis MY said...

Suka Nama adik baby... Uwaa takde pengalaman, sakit eh kak? Betapa bsrnya pengorbanan akak...

ayu said...

ami, bila tibanya saat utk bercerai susu nanti, mesti sayu je kan..huhu..danial pun sudah mula menunjukkan ciri2 nak wean off la..

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nuha dulu bercerai susu sebab paksa dan kuat semangat tak bagi tapi terlajak sampai 2 tahun 3 bulan jugak :p

tapi smpai skang dia masih tak tahan tengok B ;p hahahahaha

sahromnasrudin said...

saya menafsirkan atuu..eta itu sebagai satu malaysia kan hehehheeee

Daddylicious said...

kalau nak tahu la...twins tu masih menyusu botol tahu...hehe

lydzar said...

its ok kalau nk biarkan dia wean off sendiri. mmg pedih nye bila nursing time BF ni. thats why saya wean off kan hadif time peknen hilda. sbb dh pernah experience tandem nursing hannah masa peknen hadif, so rasanya cukupla experience itu saje.

pilihan ditangan kita. dan juga ikut keserasian anak. anak masih boleh juga bermanja walaupon dh tak breastfeed kan. :D

Sharinginfoz said...

seronok dengar citer mengenai anak2

velasrizal said...

anggapla suma ni cabaran mmbesarkan anak

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

hehe, atu etaaaa! satu malaysia rupanya. bila diulang sebut dan baca cerita penuh baru faham:) pengorbanan ibu membesarkan anak memang besar!

Cik CT said...

k.ami, beruntungnya dpt fully bf n pregnant. ct plak bf jgk lg walopun aqeel dh dkt 3thn next february.n yg susahnya doc kata ct mmg payah nk lekat slagi bf.dh pegi jumpe gynae mintak advice,check mcm2 sbb nk pregnant lg tp mmg kes mcm ct ni payah.unless kalo susu mmg dh tkde.

amirah said...

hanis : takpeee..insyaAllah ada la rezeki nanti..akak doakan hanis dan hubby dapat baby comey ye..

amirah said...

ayu : ahmad belum lagi..asal nmpk muka amie je..cakap kuat2..nak n*n*n okehh..hehe..bila agaknya tu


elis : nk bg kuat semangat tu yg blom sampai hati lagi tu..


bro sahrom : hehehe..pandai uncle sahrom teka kan ahmad..

daddy : saya teringat anak buah saya, pergi sekolah bwk botol susu dalam beg sekolah..hehehe


lydzar : iye betul..kdng2 rasa stres, tp kdng2 rasa anak masih kecik, perlukan jugak..jd selagi kita boleh bertahan, insyaAllah okey je..


bro nik : anak2 la penyembuh luka dalam hati..

velasrizal : cepat2 la kahwin boleh join the club..hehe

fifiey : tersgtla besar..dulu sebelum jd ibu rasa mcm tak bersalah je dgn mak..tp once kita sendiri jd ibu, barulah terasa inilah apa yg ibu aku rasa..


CT : insyaAllah nanti ada rezeki..kak mie pun terperanjat sebab mana ada merancang ke apa..tetiba je ada rezeki Allah..kadang2 orang mmng susah sket nak conceive for the 2nd time..takes time