Wednesday, August 03, 2011

Entri Ramadhan Tahun Lepas..

Entri Ramadhan tahun lepas...bila baca balik macam kelakar nya lah cara penulisan aku ni. Macam kepoyo-poyoan pun ada. heh..

Ramadhan yang penuh dengan keberkatan, ketenangan dan kenangan..Semoga dapat lagi bertemu Ramadhan akan datang, insyaAllah.


Bulan Ramadhan dah nak datang menjenguk2..tapi saya ni rasa macam berdebar-debar je nak menghadapi Ramadhan..dalam hati "boleh ke tidak aku ni puasa" pastu nak menyusukan Ahmad lagi..ermmm...tak sampai sebulan je lagi ni sebelum nak puasa.. lol. 
 

Bila cakap pasal Ramadhan ni..macam-macam memori yang kita ada kan. Ada yang sedih, ada yang gembira, ada yang manis, pahit hatta yang masin-masin atau tawar melesyet (bahasa Perak dah terkeluar ni..).

Yang pastinya hari first puasa je dah nampak rendang ayam, lemang, ketupat nasik, ketupat pulut, kuih berbaris macam askar kat atas meja rumah mak abah kita kan (tak kan tak balik kg kut) waktu raya..patutnya semangat nak rebut pahala bulan Ramadhan, bukannya ribut nak carik resepi masak apa bila raya...(ngeng...macam bagus je ayat ni..padehalllllll...)
 
 
Kalau cerita pasal memori sedih saya di bulan Ramadhan ni sudah semestinya.... pitam masa berpuasa. Malunya sebab pitam tgh2 orang....orang lain dok havoc berebut nak beli kuih bukak puasa, aku plak wat havoc kat situ.

 
Eiii..malunya. Saya pernah pitam masa pergi Pasar Ramadhan Jalan TAR KL. Agak-agaknya dalam 6 tahun lepas kut. Ishhh..harap2 sesape yg tgk tu dah luper la rupa acik ni..hihi..Sampai mengganggu trafik sampai jem la jugak jalan. Havoc tak havoc nya. Biasala, orang Malaysia kan rajin TOLONG TENGOK...huhu...pastu pernah pitam masa shoping raya...(ngeri kan...mesti takde can nak rebut2..huhu) sampai ada orang tolong hantar balik sampai depan rumah..hihi..sejak menjak tu kena awas2 sket..kalo ada rasa-rasa macam nak tumbang, nak buat havoc tgh2 orang ramai tu sudah2nya la bershopping..

 
Tahun lepas puasa pertama dan raya sebagai isteri orang..selalu kalau kat u dulu makan megi pon takde hal, tapi bila dah kawen, ate tak gheti2 ke nak bangun pepagi masak sahur untuk suami..hihi..eksaited maklumla first time..pastu sahur kitorang ngalahkan orang bukak puasa sume lengkap ada lauk jenis sayur bagai. Tapi ada jugakla terbabas, baru masuk sesuap dah azan...Ni tahun ni tak dapat nak bayangkan lagi resepi apa nak masak. Wiken ni nak pi borong sardin dalam tin. 29 tin cukup tak??? Kita pose 29 hari kan..hehe..

Tapi yang paling bestnya bulan Ramadhan ni pada saya la..pada saya ye:
1. Solat terawih


Memang takde dalam bulan-bulan yang lain. Rasa macam tak seronok kalau tak pergi terawih dalam bulan ramadhan. Rasa macam nak pergi kedai acik kat depan nun tapi lupa nak pakai tudung gitu perasaannya....Fadilat terawih ni besar sangat, harap2 dalam nak mengejar keberkatan terawih, takdela main tangkap muat je..memang salah satu keberkatan Ramadhan..

2. Bulan Rezeki


Yang ni paling best untuk orang-orang yang RAJIN macam saya..ngeh ngeh..alaaa...bukan malasss cuma tak sempat la (alasan kan..) balik keje nak masak lagi..nak tido sekejap lagi...hihihi.. Time bulan Ramadhan nak cari makanan segera selain yang memang dah sediakala segera, senang..merata-rata orang cari rezeki tambahan. Arakian (fuhhh...) di depan rumah kita pun ada orang cari rezeki. Rezeki 'tunjuk' orang kata..


3. Inovasi


Inovasi (sesuai ke?)Hihihi...time ni keluarla kuih muih yang segala macam kaler2 corak2..segala mak nenek kuih keluar..time beli agak2 duk kat depan kedai tu dalam setengah jam kut..tu diaaa...kuih dari hujung sana sampai hujung sini. Tapi bila dah rasa..adoi sedih.Tp niat nak tolong orang niaga jela (alasan lagi, padehal nafsu makan). Time tu keluar jugak Kuih Lapis Shahir, Kuih Sampan Jaclyn Victor walaupun Jac tak pose kut..Tepung Pelita Datuk Siti la..segala macam makanan...

4. Al-Quran



Seperti yang dah diketahui, Al-Quran diturunkan dalam bulan Ramadhan. Inilah salah satu keistimewaan dan keberkatan bulan Ramadhan ni. Jadi, apa kata kita imarahkan bulan Ramadhan ni dengan banyakkan baca Al-Quran. Patutnya bukan dalam bulan Ramadhan je, bulan-bulan lain pun patutnya banyakkan baca Quran (ingatkan diri sendiri..). Tapi bila baca Quran dalam bulan Ramadhan terasa sayu je..terasa berkatnya bulan Ramadhan ni..



Dan banyak lagi...keberkatan Ramadhan yang pastinya takde dalam bulan-bulan yang lain. Bukan je tak boleh makan, minum buat benda yang batalkan puasa, tapi kena hayati sepenuhnya bulan Ramadhan ni barula terasa sempurna ibadah puasa kita..dan barula best nak beraya..
 
 
p/s : Selamat menempuh 3 Ramadhan hari ini dengan markah penuh.. 
 

11 comments:

Anamarza said...

dasyat tu amie sampai pitam2, banyak kali pulak tu, sebab tu la tak suka pi jln tar, sesak yg amat, akak sekarang shoping raya awal2 lagi dah, biar la org kata time dekat nak raya ada sale, asal dapat apa yang berkenan mahal sikit pun tak pe la

bujal X said...

ini entri tak aci~keh keh~~

man yusoef said...

apesal mesti pitam time nak shopping raya? hah mesti over sgt nih...haha

sahromnasrudin said...

pitam??? awak darah rendah ke?? selalu org yg acap pitam nie darahnya rendah..

Jemarioren said...

sardin memang paling laris di pasaran la ni. bila tgk orang beli, tersenyum pun ada, biasak ahh tu.

wahida said...

kenapa ko nok, memanjang pitam? ko ada low blood ke?

Kakzakie said...

Ujian berat diberi namun kekuatan ada pada diri. Alhamdulillah moga mendapat keberkatan di bulan mulia ini

Bigdaddyz said...

gelak dgn komen wahida....haha

fiza said...

Dasyat ko nok, pitam sampai sesak jalan di buatnya...ekekekeke...

ayu said...

fuh...dasat gak tu ami..sampai pitam kat jalan tar..

D_08 said...

hehehe,.....ni kenangan mengusik memori ni......