Thursday, July 07, 2011

Batuk...

Sudah hampir 2 minggu saya "berperang" dengan batuk.
Batuk sampai susah nak tidur malam.
Kadang-kadang sampai tak boleh tidur. 
Pastu duduk dan tengok tv sorang-sorang sambil menghayati bunyi batuk sendiri yang agak sedap juga bunyinya..heh


Kadang-kadang bila ada rasa dengki melihat si dia yang tidur bertemankan dengkuran, saya sengaja batuk kuat-kuat ala-ala terkeluar anak tekak kat tepi telinga dia.
Hampa. 
Tiada sebarang gerakan di situ ye.
Melainkan si bos kecik ni. Memang sensitif dengan bunyi sejak dari baby.
Telinga lintah, orang kata.






Pagi pulak bangun dengan cemerlang.
Pukul 5 pagi dah terpacak duduk sambil batuk.
Mencabar. Mencabar. Penat. Semputttt..tanjat boboi..adoii.. 
Rasa macam nak terburai apa yang ada.
Nak termuntah semula makanan mahal yang orang belanja...ok over. ehe




Ubat batuk klinik perasa sarsiparilla.
Sedap, rasa sekali pasti nak lagi. eh? eh?






Ubat batuk herba... 
Bila nak telan, kena pejam mata imejin berada di restoran makanan arab.




  
Macam-macam petua hilangkan batuk dah dicuba dan dirasa.

  • Air kelapa muda campur gula batu. Sedap. Seriously sedap. Kalau minum hari-hari pun takpe..
 


  • Kicap campur air perahan limau nipis/kasturi. Pun sedap jugak. Eh, semuanya sedap kan? hehe..


  • Madu campur air perahan limau nipis/kasturi. Ni lagi sedap. Seliter pun takpe.

Malam tadi memang terbaikla punya batuk.
Tidur pukul 1 pagi, sempat terpegun-pegun nganga mulut menengok budak-budak remaja menari dalam Showdown 2011 live kat 8tv.
Bangun pukul 3 pagi, batuk bagai nak rak..
Mujur Incik Husband saya yang memahami buatkan satu lagi ubat batuk ikut petua..
  • Halia campur gula merah. Apsal bila minum yang ni rasa macam nak marah je..hik hik

Dan berjaya tidur sampai ke Subuh sebelum sambung berkokok balik..
Tulun...tulun...
Haruskah pergi check peparu okey ke tidak??..hua hua hua...

 

29 comments:

Hanis MY said...

akak batuk..siannya, itula hanis pun tak selesa bila batuk n selsema ssh nk buat keje nanti nak terbatuk je, akak take care eh! ayat ubat batuk makan sekali nak lagi tak menahan ahaha... kalau berlarutan sampai ubat pun dah abis makan, pergila check kak...

Fitri Senin said...

cer tyr beli coke then pnskan coke tu smpai hilang gas, selawat 3x then minum

Anamarza said...

amie tak try telan madu ke? suami akak pun klau batuk lama, sampai sebulan lebih, dah check x-ray, doc kata tak de apa2, last-last doc kasi inhaler tuk asma , sedut sekali terus baik. Doc cakap suami akak dlm situasi tengah2, antara sihat dengan asma. Better check ngan doc la Amie

ayu said...

rindu baca entri dari ami..hehe..betul2 enjoy bila membacanya..mmm, ami..pendapat ayu kalau tak baik2 lagi ni, jumpa doc la.. (wpn ayu sendiri kalau batuk ke demam ke selsema ke mmg tak jumpa doc gak..hehe)

ayu tak de apa2 petua, tapi kalau ayu sendiri yg sakit tekak n batuk, ayu lagi makan benda2 yang berlawanan..cthnya, lagi kuat diriku ini makan aiskrim n minum air berais..saje cari pasal je kan..ami, jgn tiru petuaku ini ye..hanya org yg degil mcm ku saja yg berjaya membuktikannya...hahaaaa

all the best dgn petua2 di atas.. take care dearrrr..^_^

amirah said...

Hanis, akak sbnrnya takut jugak kalau2 ada sakit kronik kalau doktor bgtau nnt..haha..poyo tak?ubat batuk tu sedapla hanis..first time ada perasa sarsi untuk org2 matang (bukan tua ek) macam akak ni hah..hehe

amirah said...

fit : eh, ye ke? nnt nak cubala mana tau ok..tp batuk menggila bila tiba malam..waktu siang kurangla sket..

amirah said...

kak ana : ye ke camtu? adoi takutnyaaaa...sebab ada jugakla semput2 napas tu..madu dh cuba la kak..ish,..tk dpt nk byng kalo kena guna inhaler..perghh gerenti pening nnt sbb amie tk tahan sgt ubat2 mcm tu..ok kak, sure kena jumpa dr ni gak nnt..ermm

amirah said...

ayu : mula2 sakit tekak dan batuk sket2 mmng amie pun mkn eskrem je..tp skrng dh x brani dh nk mkn..huhu..haritu pun ruhul ada kata suruh mkn eskrem..pastu pedas dh takleh mkn dah..bila lepas mkn benda pedas je gerenti batuk gila2..hilang nekmat donia ayu..huk huk..doktor dh 2 kali jumpa ni..rasanya nnt kalo x surut jugak mesti kena check apa pulak pasal batuk tak reda2..takutla kalo kena asma ke..huhu

lydzar said...

nak bagi petua yg berkesan kt saya, dah ada pon dalam list ami tu..huhu ape lagi ek nk cadang..cadangan ditutup je lah hehehe jgn mara..

masa peknen dulu dh rasa hazab macam ni berbulan lamanya..ya ampunnnnn!

Sharinginfoz said...

kebetulan saya gak batuk tapi on and off

fiza said...

AMie, cuba try madulia HPA. Mana tau serasi.

Memang menci ah klo batuk, tak bley nak tido di buatnya.

Get well soon babe.

amirah said...

lydzar : hehe..mmng teringat kat lydzar..tu ler, dh cuba dh kicap limau tu tp tk ok gak..ermm..

amirah said...

bro nik : on off kalau bleh tido takpe lagi..ni yg takleh tido ni ada sket parah ler..huhu

amirah said...

fiza : mkn gitu je ke madu tu?nnt nak cuba carik la..

Bionic women said...

seb bek tahun ni kami lum terdedah ngan virus nih..hehe
selalu air asam jawa +gula batu kan?? tapi asam jawa sekarang ni masin tau, bukan masam..hahaha

xtau nak bagi petua aper sebab semua dah try tu.hehe

wahida said...

2 minggu ko terseksa nok? harus la ko check paru2 ko tu...

velasrizal said...

alamak dah lama x minum air kelapa ni

jemarioren said...

musim la ni. aritu batuk, belasah air asam jawa pekat kaw2 giler, letak kat tekak, telan pelan2, cer try

Bigdaddyz said...

setiap pagi cuba amalkan kumur2 dengan ubat peluntur baju....:)

sahromnasrudin said...

takut paru-paru berair tau..better awak double check dgn pakar...harap takde ape2 la...

amirah said...

eily : hehehe..takpe2..rasanya semua petua pun dh ikut, tp mcm takde kesan pun...ermmm..

amirah said...

wida : tu laaa...nk gi check pas keje ptg ni...malam je gerenti mcm nk rak batuk..ggrrrr

amirah said...

velasrizal : sedap kan..skrng ni ada kelapa madu pulak..manis sket

amirah said...

JO : sungguh la tak jalan..dah cuba dah..bila mlm yg seksa tu..

amirah said...

big daddyz : ni petua baru ek?hehehe

amirah said...

bro sahrom : kalo paru2 berair dorang kata sebab selalu mandi malam2 ek...tp sy x le selalu mandi malam pun..

nur said...

Kalau batuk hingga sesak nafas tu rasanya lebih elok utk cek paru paru ye..

eRaY said...

nak confirm baik g doc...tapi sementelaah waktu..makan madu lepas bangun tido...insyaallah nanti baik

chichi said...

kesiannye..batuk ni mmg liat nak hilang...