Thursday, April 14, 2011

Urut...

Bila tak sihat, semuanya rasa malas nak buat. Malas nak pergi kerja, malas nak masak, malas nak tengok tv, malas nak update blog, malas nak makan..eh? Rasa macam nak baring je bermalas-malasan dari Isnin sampai Jumaat.

Macamana pun, bab-bab makan nampaknya masih tak malas. Tambah-tambah bila makan kat luar. Tak malas langsung nak cadangkan tempat-tempat makan yang best. Rugilah kalau nak buat cadangan makan pun malas, tambah-tambah lagi kalau orang lain yang belanja. *kalau buat contest kira berapa perkataan malas dalam entri ni ok tak?heh..*

Jantung berdegup luar biasa..pernah rasa? Heh..sekali rasa pasti tak nak lagi. Saya tak ingat istilah doktor, mungkin abnormal heart beat? ke abnormal heart rhythm? Masa tu waktu bujang, jadi tak boleh bocor rahsia, nanti hantaran kurang seribu. heh. 

Doktor kata ritma jantung saya macam pemain bola sepak, kadang-kadang berhenti sekejap bila dorang banyak lari-lari tengah padang. Ada sesetengah orang ritma jantungnya lain sikit, tapi normal. Kalau berhenti lama, sah-sah la tak sempat wujudnya blog ni. Bila bagitau orang lain mesti orang tu tergelak-gelak. Sentap mak nyah kalau diaorang gelak-gelak gila vavi masa tu. Dah doktor yang buat perumpamaan macam tu. Karang google lebih-lebih lagila duk mikir je. Baik takyah tau lebih-lebih.

Seriously, diri sendiri pun rasa macam kelakar jugak. Terasa macam David Beckham la pulok. Kalau betul macam Beckham okla jugak, kaya nak mamp. Ni kayap adalah, ditambah dengan rasa takut je manjang. 

Sejak seminggu lepas, rasanya makin kerap. Jadi tak boleh nak tidur lena. Paling sengsara, dia datang tiap-tiap kali tengah makan!!. Asal nak suap je jadi balik..nak suap je jadi balik..ishh. Imejin la kesedihan dan kemandoman yang dialami saya. Tambah lagi kalau tengah makan makanan best. Muka pun dah tak radiant-radiant lagi macam Maya Karin yang minum Brands Innershine gitu. ahak

Selepas beberapa hari muka mandom semacam dan rasa macam nak pelempang semua orang-orang sekitar yang tak bersalah, dan setelah dengar bebelan cik abang dari tempat kerja-balik kerja-balik rumah *memang tekanan mental kalau dia dah keluarkan hujahan-hujahan siap dengan hadis-hadis dia tu..tak sempat nak tepis..hehe..*, maka semalam pun pergi mengurut.

Pagi ni rasa Alhamdulillah kurang sikit. Boleh telan McDonalds Breakfast Value Meal no 3 dengan jayanya. Syukur juga, walaupun degil-degil tetap pergi jugak berurut. Mestila tak nak pergi sebab sakitnya sampai boleh demam. Last time lepas kakak tu urut, demam, jadinya serik nak pergi lagi.

Cerita pasal berurut, adakah trend urut tapak kaki tradisional sekarang memang tengah in? Memang ramai ke nak urut tapak kaki? Kalau tengok di sini, tempat urut tapak kaki tradisional dah makin banyak. Kat belakang opis ni je ada 2-3 buah premis urutan yang selang dua tiga pintu je. Business competition yang sihat ke tu? Besar-besar pulak tu kedainya.

Yang musykilnya kenapa perlu nak kedai besar-besar siap tinted cermin gelap bagai kalau cuma tempat urut tapak kaki tradisional? Biasa kat tepi-tepi jalan pun boleh urut tapak kaki je. Perlu ke kedai besar yang banyak partition? Ini boleh menimbulkan marah..heh.

Apa pendapat korang pasal premis urut tapak kaki tradisional ni?

16 comments:

azzey said...

X PNH CUBA LAGI URUT TAPAKM KAKI NI. TP YG X BERKENAN KLU YG URUT TU BERLAINAN JANTINA DGN KITA. MSLH BESOR TU...:p

ayu said...

bestnya pergi berurut...dah lama betul tak berurut ni...

mmm..bab urut tapak kaki tu mmg kat sini pun dah jadi trend plak..
tapi, setakat ni belum lagi try n tak berani pun..

kalau urut kaki tu biasa..sebab, kadang2 lenguh2 gak kaki ni..so, urut kat kaki je...tu pun, wajib cari tukang urut perempuan..hehe

sori, tak menjawab soalan tapi ada hati nak jawab..haha

lydzar said...

masa demam mmg mintak nk makan yg best2..hehe dh la dapat cuti masak, dpt makan best plak tu..mmg best la kan..tp demam tak best..

boleh tk kira berapa pulak perkataan best dalam komen ni hihihihiih

wahida said...

aku tak pernah lak urut kaki semata...urut full body la besh!!

Bionic women said...

kita berurut ngan makcik kat kampung jer. komfem halal dan terbaik punyer..
eh kita alami ketidaksekataan heart beat tu masa mengandung dulu. huhu..dasat penangannya. dapat bayangkan

Sharinginfoz said...

Tak pernah le pula urut kaki

eelobor said...

dah lama nak mencari tukang urut yang tradisional yang macam kat kampung. datang urut badan kat umah kita sampai 2-3 jam. memang puas hati. kekadang tuh tak sampai hati nak bagi sket sebab terlalu lama. puas hati & berbaloi

Huzn said...

la trend ke urut tapak kaki lani?bukan ke dah lama ke?urutan saraf @ refleksiologi tu kan?...tp sdri pun x penah try lg...tp kalau diberi pilihan harus la pilih tempat yg tertutup...sedap sikit ada econ...lagi bab aurat ni kena jugak jaga sbb dia akan selak kain/seluar sampai ke betis...so tukang urut pun kena la pandai2 pilih...ami...kat taman dgang ada jugak....umah 3 tingkat...chinese...laki aku dulu selalu buat situ...sedap katanya.

Bab heartbeat ami yg x normal tu mcm 'serangan panik' ke?

amirah said...

azzey : betui tu..kalo lelaki yg urut parah la camtu..

amirah said...

ayu : amie rajin jugak mengurut badan.kat sini selalu jugak berurut.lega.tp tktaula trend ke urut tapak kaki ni ek?sebab kat melaka baru nak dtg..

amirah said...

lydzar : bestnya komen lydzar ni semuanya best best belaka..kih kih

amirah said...

wahida : yela beb, kalo urut badan lega rasanya kan..segar sket

amirah said...

eily : kat sini pun ada mkcik kg dgn kakak dr indonesia..tu la tk tahan la eily..kdng2 tengah makan kena tolak tepi makanan tu sebab tak tahan

amirah said...

bro nik : patut cuba tau.best jugak sekali sekala ni berurut..

amirah said...

eelobor : kalo dtg rumah mcm kena byr lebih je.sian la plak kena spend masa lebih..

amirah said...

tu la, rasanya kat kl dh biasa kut roho, tp kat melaka mcm baru dtg.dulu kalu kat galaxy ampang tu pun byk jugak urut kaki ni. ala, kalo laki takpela.mmng pun kena bertutup sket tp kalo dah mcm kwsan pun was2 takut2 je nak masuk, mcm fikir bukan2 lak..hehe..

taktau nak kata la roho, dia mcm degup jantung yg berubah tetiba tau..serangan panik selalunya kita peluh jantan kan..ni biasa je, tapi rasa mcm jantung berenti kejap je..dr pun tktau nak kata apa.aritu nak buat ECG tp tk dan la pulak