Wednesday, April 20, 2011

Suratkhabar

Siapa yang beli suratkhabar hari-hari, angkat keyboard tinggi-tinggi? baik-baik nampak ketiak ye..hehe. Saya..!! saya..!!Sampai sekarang pun kami masih beli lagi suratkhabar hard copy hari-hari walaupun dah banyak suratkhabar online yang free.

Senang nak dibaca kut. Lagipun saya suka baca artikel-artikel dalam suratkhabar. Kalau tak pegang suratkhabar sehari rasa macam ada yang missing. Pastu tak suka baca yang tebal-tebal, banyak sangat iklan; lelong harta, cari waris, cari saksi, siapa yang muflis/bankrap...ermm..tak dan nak baca semua..

And the best part is kami berdua akan duk sama-sama baca paper yang sama hari tu malam-malam lepas Ahmad tidur dan berdiskus-diskus serta bergusip-gusipan jemaah laki bini.

Lepas dah bertimbun banyak-banyak bolehla jual kat uncle old newspaper yang lalu kat depan rumah, sian kat dia sakit tekak nak jerit2..eh, dia ke yang jerit? : P ..walaupun dapat berapa kupang je pun tapi happy lain macam je kitorang berdua ni..saiko..ehe..atau bagi je kat abang majlis bandaraya yang buat collection sampah.
Tapi sekarang suratkhabar atau media cetak ni dikatakan banyak membuat laporan yang 'terpesong' atau tak tepat. Ada juga media yang dikatakan 'recycle' cerita lama atau topik-topik lama atau 'flashback' benda yang sama.

Ada juga dakwaan yang media sekarang dah banyak dipengaruhi oleh kerajaan yang pimpin sistem pemerintahan, sebab tu dikatakan laporan yang dibuat media tak telus dan ada agenda lain. Jadi terpulang pada kita macamana nak nilai. Kalau hari-hari berita sama yang takde pekdah pada kehidupan kita pun fedap jugak kan? 

Apa pendapat korang adakah suratkhabar masih relevan walaupun dah banyak suratkhabar dalam talian (online)?


24 comments:

ayu said...

ami : setiap hari ahad pasti beli suratkhabar....hehe..tak suka juga baca secara online ni..

Anamarza said...

akak tak suka beli suratkhabar, tah la tak minat, klau baca pun selected berita jer tak pernah khatam satu suratkhabar tuh

amirah said...

ayu : kitorng pun sama. hari ahad beli lebih sket.. :P

kak ana : amie mmeng rajin abeskan duit kak. kadng2 tk sempat nak baca pun sampai ke sudah..

Fitri Senin said...

salam kenal..surat khabar yang hard copy tu lg best nk baca..blh tiarap2

Sharinginfoz said...

Memang tak boleh pisahkan suratkhabar hard copy, rasa puas baca

wahida said...

weh, ko ni dah mcm laki aku lah...aku prefer baca online je, tapi laki aku pulak, masih beli yg hard copy, sbb dia ckp tak feel kalau baca online!!
tapi aku kalau yg hari Ahad, baru aku cari hard copy sbb ada ruangan khas gossip...feel nak tgk gambar...kehkeh...keji tak?

suratkhbar umah aku pun melambak, walau jual dpt berapa sen sgt pun, lepas la nak membeli eskem roti ye dak?

etiey.com© said...

hehehehh...saya selalu dapat free. hikhik memanglah lagi suka yg hard copy. hikhuik

kak ina kl said...

sama cam akak suka baca papers dari baca on9..suka tenguk iklan dan macam-macam lagi..

alamak bila kamu sebut pankek durian tu akak pernah nak buat tapi tak terbuat lagi..

sahromnasrudin said...

kepuasan membaca suratkhabar hard copy nie lain..klu yg online, kurang umphhnya....

esempoi said...

saya tengok forum tranungkite je
atau malaysiakini

jemarioren said...

booking hari ahad je. tapi saya memang lebih suka kertas. gi mana2 pun boleh baca. sebab hobi is membaca dan membaca dan membaca.. (tapi tak pandai2 jugak, ishh3)

eelobor said...

rutin saya setiap hari, lepas subuh baca paper online. pegi pejabat sambung lak baca paper, itupun jika terluang masa. selalunya sibuk di opis

Bionic women said...

kita pun macam kureng masyukkk bila baca yg online ni. ada rasa macam tergantung jer pembacaan, walhal menda sama jer. tapi x best ler xleh nak telek2 ada sale kat tesco ker jusco ker giant ker..nak tahu ada barang murah yg berpatutan kena beli.hehe..

memang terasa macam laporan paper ni macam berat sebelah, terlalu dipengaruhi oleh kerajaan..hhuhuhu

fiza said...

Jarang dah baca suratkabar, balik2 citer skandal seks, video seks...haihhhh...

amirah said...

hai fitri, mekasih dtg sini ye,..betul2..boleh jugak buat balut apa yg patut..hehe

amirah said...

wahida : cis cis..nak bergusip je ko ni ek..hehe..aah la walaupun dpt berapa kupang tapi macam rasa dah kaya sket dah..hehe

amirah said...

etiey : dpt free??? waaa itu sudah bagusss...

amirah said...

kak : aah, kdng2 ada iklan yg takde kat online papers. pancake durian nnt bleh la akak tunjuk resepi ek..huhu

amirah said...

bro sahrom : iye..saya mesti pilih..!! hehe

amirah said...

esempoi : malaysiakini..?? sensasiii

amirah said...

jemarioren : tkpe, usaha tgga kejayaan...... : P

amirah said...

eelobor : saya kalo busy pun sempaatttt jugak baca.tak sempat pun buat2 la sempatt..hihi

amirah said...

eily : hehe..btul btul btul ...nak nengok iklan cavenzi pun senanggg

amirah said...

fiza: kdng mmng meluat kan..depa ni pemimpin patutnya fikir pasal kebajikan rakyat, iskkk