Friday, April 22, 2011

Membaca jambatan ilmu..





Sila abaikan keselerakan semulajadi kawasan tempat kejadian dan kawasan yang sewaktu dengannya ye..
Babai cover Sazzy Falak mengandung yang cantik..waaa...tak abes baca lagik tu!

Saya takde idea nak tulis apa sebenarnya. Nak cerita pasal anak la harini. Jangan salah paham ye, saje nak bercerita pasal keletah si kecik ni.


Ahmad suka sangat dengan kertas. Apa sahaja jenis kertas. Kami dapat kesan bila dia start "belajar" menangis sekuat hati masa umur 7-8 bulan. Bila beri  kertas je terus senyap. Beri je, senyap. Jadi kami terus terfikir "oh, ini sudah bagus..takyah beli mainan"..


Mulai hari itu kami (read : kami laki bini) syak wasangka baby2 suka dengar bunyi kertas diselak. Jadi segala bentuk kertas, terutamanya brochures and flyers telah pun menjadi mangsa keadaan Ahmad sejak dia berhenti makan kertas...hehe.


Ye, beliau telah berjaya memakan duit raya sepuluh hengget beliau ketika mama-tak-sedar-diri-dah-ada-anak tengah bersembang bagai nak rak di hari raya aidilfitri. heh.. Tapi beliau sudah berhenti memakan kertas sejak itu *mungkin setelah berpendapat kertas tidak sesedap keropok lekor yang opah beli kat Ganu*.


Ahmad dah jarang koyakkan kertas, cuma selak-selak je. Kalau koyakkan kecik2 pun, dia akan hulur satu-satu pada kita. Selagi tak ambik, asik "nahh..nahh..nahhh..". Saje nak menguji tahap keimanan mama dia ni..heh


Sekarang ni pulak Ahmad membaca siap dengan tunjuk jari sekali. Kami syak wasangka sekali lagi dia tiru budak-budak yang datang mengaji dekat rumah mak. Kan ke kalau kita mengaji kita selalu guna penunjuk ataupun jari..


Yang paling kelaka bila kita tanya "Ahmad cepat cepat..aliffff..." Dia mesti sahut "baaaa.." sekuat hati. Tapi "ba" jela pun semata yang dia pandai sebut. Kalau kita sebut "ta"..tetap jugak sahut "ba" dia tu. Sah-sahla copycat budak-budak ngaji tu.


video



video 


Mama harap nanti Ahmad dah besar, rajin-rajin baca buku yer..mama doakan Ahmad jadi orang berilmu dan beragama. 


Eh, Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011 dah mula kan? Dari 22 April 2011 hingga 1 Mei 2011 di Aras 1, Dewan Tun Razak 3, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur.


Bolehla jenguk-jenguk apa-apa buku dan bahan bacaan yang best dan ingat-ingatla pada orang Melaka ni...   :  P 
  


34 comments:

lydzar said...

Ahmad menyambut saranan kerajaan supaya rajin membaca..membaca budaya hidup kita.. :D

azzey said...

MUDAH2AN DIA JADI AANK YG BERJAYA ILA BESAR NANTI YE. BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT..:)

kucingorengemok said...

kan! kan betul awak orang melaka... hehe, tetiba tercuak sendiri sebab ingat salah orang (semata² sebab awak tau the weld... macam la orang dok tempat lain tak boleh tau tempat kat kl kan, haha) :)

Bionic women said...

Ahmad memng budak pandai..cepat jer dia boleh meniru..
jom ler serbu pesta buku..ala, sekali sekala, 2kai 2kala jom ler mengeteh di kl..hehe

etiey.com© said...

alahai pandai.. suka membaca yer sayang

fiza said...

Ekekekek...tomeinya. Pandai lah ahmad baca, buku bahasa cina plak tu ^_^

amirah said...

lydzar : iyeee..dan membuatkan mama meleleh airmata sebab belum baca lagi majalah, dah hancurrr

amirah said...

azzey : aminnn..mekasih auntie azzey..

amirah said...

KOG : hahaha..jeng jeng jeng..

amirah said...

eily : sebab tu takleh buat benda bukan2 depan dia..kalau kita sembang suka nyampuk...eeee..alaaa...bestnya kalo dpt gi, tp susahla eily.skrng incik husben bnyk lak keje kat sekolah.ada majlis la sabtu ahad..ermm..dah jrng pegi KL

amirah said...

etiey : membaca dan menari lagu barney..hehe

amirah said...

fiza : iye iye o je rupanya kan..ntah pape ler yg disebutnya..

Kancilbiru said...

bagus kecik2 dah rajin membaca..nanti dah besar sikit mesti genius..:)

Khuzrin Kamarudin said...

Halemak.. mantap mantap... :)

velasrizal said...

jom la ramai2 serbu pesta buku huhu..

ayu said...

pandainya ahmad...hehe..

tengah berusaha utk selit2kan diri ke pesta buku minggu depan ..hehe

Matjoe said...

i dah g pesta buku. byk buku dan byk gak sales man

wahida said...

anak ko mkn duit sepuluh hinggit? nasib tak mkn rm50...heheh...

kak ina kl said...

kena rangsang dia dengan flash card dan buku yang kalis air tu..rugi kalau tak buat

man yusoef said...

anak akak ke dlm video tU?? yo yo or jek...hahaha...waa, bgus tu, kecik2 dah suka baca buku...tp budak2 kecik mmg suka selak2 buku la..

Sharinginfoz said...

Bagus sangat membaca dari peringkat muda

a.samad jaafar said...

anak-anak baya tu memang paling menghiburkan.. tengok anak org, teringin nak gi culik je tau..geram !

minat pada kertas tu petanda baik tu amirah..pupuk sebaiknya tau..

♥MiZz-siHa♥ said...

salam ziarah n kenal..follow u di sini
jom dtg blog kite..

amirah said...

KB : aminnn...kalau tak genius pun harapnya dia jadi orang yg buat budi pd orang laen

amirah said...

hai khuzrin.. hehehe..ntah apa dia baca tu..mentera ke apa..

amirah said...

velasrizal : nak pergi KL tu yg mcm sedih je..dah jarang dah keluar melaka kecuali kalo ada event2 tertentu dgn balik perak

amirah said...

mekasih auntie ayu..bestnya kalo dpt pegi ayu

amirah said...

matjoe : dah semestinya..time ni la dorang nak jual habis habisan..

amirah said...

wahida : aah, takde pulak org bermurah hati nak bg dia lima puluh ke seratus ke..ko nak bagi tak? hehe

amirah said...

kak ina : dah beli dah tapi susah nak tarik fokus dia..selalunya nak main je

amirah said...

man : yela..abes tu anak sape lak?hehe..aah le, dorang memng suka kertas

amirah said...

bro nik : harap sgt dia suka membaca bila dah besar

amirah said...

bro samad : aah kan..sume yg dorang buat nampak cute jer...alamak.jgn culik, nnt mak dia nanges tau.insyaAllah akan dipupuk kan..

amirah said...

hai siha, tq dtg dan akan follow...