Tuesday, April 19, 2011

Our new mission on earth is now on!!

Memang dah terpatri sejak azali lagi durian raja buah kat Malaysia ni. Tapi taktau la pulak kalau ranking durian sekarang ni dah jatuh dan dirampas takhta oleh buah lain. Tapi rasanya tak tergugat lagi.

Tambah pulak ada sekarang dah macam-macam inovasi durian ni. Sebab kadang-kadang ada orang yang tak boleh makan durian raw. Maka, timbul la Durian Pancake.

Sebenarnya misi mencari durian pancake ni dah lama. Tapi tak jumpa. Mujur anak tekak tak ngidam waktu pregnant dulu. Kalau tidak, haruslah Incik Husben kena carikkan. Merentas lautan berapi, meredah hutan belantara demi isteri terchenta yang mengada-ngade. whoaa..

Tetiba  Fiza (The King, the Queen & the Little Prince Journey) pulak cerita pasal durian pancake ni kat sini. Ada jugak yang di google google terjumpa beberapa blog yang berce citer ce citer pasal durian pancake ni. Oh, acik sedih..sebab tak jumpa lagi setakat ni kat sini.

Ada jumpa satu blog yang cerita pasal durian pancake ni kat Jonker Walk, Melaka, tapi dah lama tak jejak kaki ke sana. Last pergi pun masa baru-baru kawin. Sekarang nampak muka anak je, dah tak nampak jalan ke Jonker Walk!

Macam-macam kisah pasal "bantal durian" ni kan? MASA baca kisah Chng Lee Lee di Kosmo! ni, terasa semangat berkobar-kobar nak buat sendiri. Tapi bila lepas HABIS je baca "Eh, takpe, beli pun boleh" ahak ahak ahak pemalas!

Tengok pun dah sedap. Eh, tetiba aku rasa jaki pulak dengan
depa yang duk kat KL ni..waa

Senang je ni..uhuk uhuk uhuk

Tapi bantal durian ni nampaknya dipelopori oleh masyarakat Cina rasanya. Sebab setakat ni tak jumpa lagi yang betul-betul orang Melayu buat. Tapi kalau buat sendiri pun buleh janji durian mesti fresh kaw kaw. Kalau dak, jadi TEMPOYAK PANCAKE.

Terbaca kat mana ntah, kat Sweetchat pun ada durian pancake ni.

Misi mencari bermula lagi...jeng jeng jeng...


credit : kosmo! online

14 comments:

fiza said...

Ala..la..la...siannya dia.

Turun lah KL jap. Klo kat melaka ada sweetchat & ice room bley gi cari kat situ. Klo dah terdesak sgt...buat sendirilah ☺☺☺

amirah said...

fiza, kalola ada alangkah bestnya..haagen dazs pun baru bukak kedai.starbuck pun ada la 2 kut..ermm..ke kitorng yg x rajin berjalan ni..? tak sabo dah nak pergi jalan2 KL..huk huk huk

ayu said...

alahai...bestnya...apsal ayu tak tau ni..hehe

jemarioren said...

sedap beno ke gamaknya?

amirah said...

ayu, dah tgh tip top skrng pasal durian pancake ni..nak rasaaa..

amirah said...

jemarioren ...hai jemarioren..saya pun sebenarnya x pernah rasa tp dorang punya komen semua kata sedap sgt, tu yg rasa nk mencuba tu..ermm

sahromnasrudin said...

alamak....nape kat cini lum musim durian lg huhuhuhuh..ruginya

Kancilbiru said...

wuiyoo masuk paper....mmg glamer habis ni...lama tak makan..

ps: ok yang maharani tu niza jawab kat blog eh..:)

velasrizal said...

bantal durian? xpenah dgr sblm ni

Peserta Imam Muda Musim Ke 2 2011

amirah said...

bro sahrom : aik..belum musim lagi ek..musykil je ni..

amirah said...

KB : ooo..thanks ek niza..nak tau jugak pasal maharani ni...

amirah said...

velasrizal : femes nya lebih nama pada durian pancake..

Sharinginfoz said...

pelik gak makanan ni

Bionic women said...

biarpun duk kl, tapi masih lum try dan masih lum jumpa ini pancake durian..hahaha..lagi ler jakun..