Wednesday, February 09, 2011

RM20..tunai!!! Sah? Sah?

Harini saya tertinggal beg duit saya kat rumah. Tidak disengajakan ye. Dan ianya bukanlah salah satu tips penjimatan. Jangan salah tafsiran..heh.

Boleh pulak tertinggal anak kesayangan selepas Ahmad Raif tu..isk isk..isk...

Maka, pagi tadi masa salam *mithalinyaaa..isteri sape la tuuuu*, sempat lah bagi hint2 duet takde nak makan lunch sambil buat muka dua kupang.

"Nanti isteri abang kurus tau. Kurus sangat tak cantek tau bang, nanti orang kata abang dera isteri..."

Maka, dengan hati ikhlas dan penuh redha, Incik Husben bagi nafkah zahir RM20 buat belanja sekolah.

Cewahh..masa dapat doploh hengget tu, siap senyum2 meleret2 gembira. Yes! yes! Banyaknyaaa..boleh ronggeng-ronggeng waktu lunch nanti ni.

Tapi menjelang petang ni, tetiba rasa, "eh, nape doploh hengget tu dah habis??" Tak sempat nak masuk tabung.. : P

Ok, tadi je baru buat kira-kira. Guna kalkulator ye. Jadi pengiraan adalah tepat berbanding sekiranya hanya menggunakan otak dan jari jemari yang runcing ni..

Pagi breakfast (roti bakar + kopi ais + bubur nasik ayam)  = RM8.50..hah?? what?? what?? Mahal gile kan kedai tu. Ada service tax lagi. Kelas kedai kau yer. Sengal tau waitress dia. Kesian, muda-muda dah agak kurang pendengaran. Order lain, sampainya lain. Tapi sebab saya baik, saya makan je..redha je : P

Lunch (nasik ayam + teh ais) = RM5.50. Teh ais yer. Memang mengada. Boleh je nak minum ais masak kat ofis. Tapi nak nak jugak beli air ada ais-ais.

Pastu boleh pulak menyinggah kat kedai jual cekodok. Terasa melambai-lambai pulak cekodok tu. Maka terkorban lah lagi. Cekodok pisang RM1, popia goreng RM2. Ni la namanya nafsu makan tahap tertinggi. Last2 tersadai dah popia tu. Kena bawak balik la nampaknya.

Eh, lupa plak beli suratkhabar RM1 pepagi tadi. Beli sokabau yang betul2 baru best feel.

Total semua = RM18 tunaiiiii..!!

Dasat kan selera makan?hehehe..eh, takkkk..takde...sumpah saya takde belaan apa-apa.  : P 

Tapi adakah ianya menunjukkan nilai matawang kita semakin mengecil disebabkan keadaan ekonomi dunia sehinggakan wang belanja sekolah saya lenyap sekelip mata? Ataupun purata pendapatan kita di Malaysia tak seimbang dengan perbelanjaan harian/bebanan kewangan? Sesungguhnya memang saya menyokong kalau dibuat penguatkuasaan gaji minimum. Kalau saya yang gaji saya pun terasa sikit, ini kan pulak kakak cleaner kat ofis ni. Sian dia.

Tapi paling obvious saya perlu DIET! Hua hua hua.. 

12 comments:

man yusoef said...

nyampah gile ayat waitress kurang pendengaran tu...haha..ckp jela kuat makan kak oii...haha..lain kali beli je nasi lemak + ayam goreng baru rm3...bwk g opis, tak kasi sape2 jamah pon..nnti tak kenyang klu kasi org lain..hahaha

pena rozie said...

memang ler kadang-kadang datang gak nak makan sedap pahtu kuat makan lak

Hanis MY said...

yg bekpes tu mmg harga tak patut..akak order apa sebenarnya? sy mmg menyampah dpt layanan dr waitress sebegitu ropa huk2... takde kuat makan pun biasa2 hanis pun cenggitu...ohh adakah maknanya hanis pun kuat makan? rasanya tak hehe...ala kalau asben akak tak suh diet takyah la diet makan je cm biasa...

Anamarza said...

zamn sekarang serba serbi mahal, ala klau sesekali layan nafsu makan apa salahnya kan amie, asal perut kenyang hati puas dah ler

ayu said...

ami : hehe..boleh tahan gak belanja ami hari ni ye...tapi mahal gak bfast tuuuu

ardinihumaira said...

dni kalo tertinggal purse.. makan cocopie je sob sob

sahromnasrudin said...

barangs ekarang makin mahal kan..astro pun dah kene tax huhuhhhh

lydzar said...

memang standard dh kot belanja 'skolah' kita dari pagi sampai ke petang tu dalam berbelas-belas ringgit. nk buat macam mana, mana jumpa lunch nasik campur rm3.50 dah. kt area sini lunch kompom lebih rm6/meal .breakfast pon paling kurang rm3 jugak.

kalau nk jimat, mmg kena minum air suam/sejuk kt opis aje laaaa hehe

wahida said...

saya mmg dalam proses jimat skang ni..nasi lemak singgit je setiap pagi...lunch x makan...ngeh ngeh..

amirah said...

man : wah wah wah..abis tu nasik lemak ngan ayam goreng tu tak berlemak2 ke?

rozie : yela, mmng kenkadang terasa mcm nk mkn byk gilerrr..

hanis : akak sebenarnya order roti canai, tp dia bg chicken porridge.tak ke jauh bunyinya tu?..incik asben akak tak suruh diet, tp dia senyap je tanda setuju bila akak tnya "bang, mama gemok tak?" waaaa

kak ana : memula rasa hepi, pastu bila tgk purse balik rasa cam tak hepiiii..huhuhu

amirah said...

bro sahrom :aah, serba serbi mahal..bila la gaji pun nak sama mahal

lydzar : kat KL ok la jugak kan. Tp kat melaka ni nak mahal2 jugak rasa nak pang je sedas. Mau tak sakit ati, bila nak apply keje je, semua pandai kata, melaka x sama ngan kl, gaji kecik je kami buleh bg.tp sebenaqnya harga brg sameee je.except rumahla murah sket.murah2 pun tkdela murah sgt pun..heh

wahida : waaa...nikmatnya makan singgit je sehari..huhuhu

BIONIC WOMEN said...

aik..semalam macam ada jer komen kat sini naper x kuar nih?huhuhu..
well, duit lebih laju dari air skang nih..memang rasanya harga barang lebih mahal dari gaji ler..huhuhu