Wednesday, February 09, 2011

Cuti Panjang dan Sesak Highway Ibarat Irama dan Lagu..


Hari ni dah hari Rabu, tapi semangat nak kerja tak datang-datang lagi. Agaknya tertinggal dalam almari rumah mak kat Kuala Kangsar masa balik kampung cuti Chinese New Year haritu. Semangat ni manja sikit "orang"nya. Sensitip.

Rasanya ramai juga blogger-blogger yang balik kampung sebab entri masing-masing cerita pasal balik kampung. Maklumlah, cuti panjang. 

Cuti panjang tu memang dah ok dah. Dah cantek sangat la tu. Kalau boleh terus menerus sebulan cuti lagi cantek, berseri terbaek dari ladang.

Tapi yang bikin stress nya jem kat highway. Highway, jalan raya bertol = berbayar. Tapi nak buat macamana, nak guna jalan lama, lagi berliku dan penuh cobaann..Mujur tak lama, pukul 11 pagi dari Kuala Kangsar, sampai Melaka pukul 9 malam jerrrrr...ala...10 jam jerrrrr...kejap kan?

Hasil kajian diri sendiri, antara sebab jem sampai terus tak bergerak kat highway:

  • ada accident. Kita sebagai rakyat yg prihatin mestila nak tolong kan? Tolong tengok. Nak tangkap gambar letak dalam belog lagi..heh
  • lorong sikit sangat. yela, 2 lorong je. Susah nak tukar lorong sini sana sukati tanpa bagi signal. Kalau PLUS tambah jadi saploh lorong baru best...
  • penggunaan lorong kecemasan - yelah, kesian pulak lorong ni kalau tak digunakan kan? Gunakan jela walaupun akan menyusahkan orang lain..heh
  • ada kete rosak. Lagi kesian kalau ada baby ke..
  • ada orang tumpang buang hajat kat tepi jalan..tak sempat dah agaknya nak sampai ke RnR..kesian jugak..
  • ada driver yang jalan-jalan cari pasal. Drive 60 km/j kat highway. Blood goes upstairs tau..yang ni tak nak kesian la...hihi
  • kereta banyak. Tu jela reasonnya. Banyak terlampau sampai q untuk bayar tol tu yang buat jem berkilo-kilometer..nampak sangat orang Malaysia ni kaya dengan kereta.. heh
Jadi betul tak cuti panjang dengan traffic jam kat highway umpama irama dan lagu?

Tiap kali jem kat highway masa nak balik Kuala Kangsar, soalan wajib, "Bang, sekarang ada rasa menyesal tak kahwin dengan orang jauh?" . Soalan yang selalunya tiada jawapan tepat.... kuang kuang kuang..
Encik Husben saya memang tabah nampaknya. Kalau tanya soalan membakar darah seperti diatas, selalunya tiada jawapan tepat..hihi. Tapi kalau tanya "Penat tak drive, bang?"

"Takdelah, abang gunakan kuasa minda. Anggap je jem ni macam nak pergi kedai beli rokok.." <--- ini pulak jawapan bakar darah yer. Sebab rokok telah di ban semenjak jaman berchenta.

Perghh hebat kuasa minda Incik Husben saya ni. Sebab kuasa minda kami (saya dan Ahmad) agak kerap terganggu kat seat belakang.. : P

Apa pun, rancang perjalanan kita supaya selamat pergi dan tiba....

24 comments:

AH7 said...

huhuhu~~ biasalah 2...nak wt cmne..sekali sekale jer jem...

Hanis MY said...

wahhh tak de pengalaman lg balik jem sebb balik cuti cuma dr tganu ke kb je... kak amirah tak balik kb ke? lawak lah penangan minda cik bg akak tu haha... asal cuti je jem asal jem je eksiden kan huhu kesimpulannya? pemandu kita tak berhemah ke? huhu apapun semoga akak sekeluarga sentiasa berada dlm lindungan-Nya...

wahida said...

drive 60km kat hiway yg bagi naik darah tu...huh!!

azzey said...

mmg bak aur dan tebing juga tu...hu3..

fiza said...

Hehehehe...nasib aku tak balik pasir salak.

Klo dah blogger tegar, suma gambo nak amik.

amirah said...

AH7 : bukan sekali sekala dah ni..tiap2 kali cuti manjang je jemnye..hehe

amirah said...

hanis : loorrr..akak bukan org KB la. akak org perak.husben org melaka.kitorg duk melaka skrng.jd balik kg satu je.balik kg umah mak akak..huhu..tu le, bila jem mesti ada jugak la eksiden sini sana kan..tQ hanis..

amirah said...

wahida : kan kan..ishhh..pastu yg belakang bersusun2 jem sebab dia

amirah said...

azzey : yessza betul2

amirah said...

fiza : nasib baik blum tahap tegar lagik nih..huhu

man yusoef said...

husband akak org mane? mcm jauh2 sgt2 je..haha..eh aritu kata tido, sempat lagi buat kajian yea...hahahaha

amirah said...

man : husben akak org melaka. keturunan hang jebat ni..ok per, kawen org jauh..jauh perjalanan luas pengalaman..ala, kajian tu sebelum tertido je..hua hua

Sue said...

HAHA...topik hari ini ialah kuasa minda ya..ekeke

Kami tak balik kampung sbb takut jem. Pastu bila nak baliknya semata mata takut dengan jem kan? Ekeke

Sharinginfoz said...

bila aja cuti keadaan kat highway memang sesak so kena hati2 kan

azzey said...

so far mmg every day saya blk umah waktu lunch coz dekat..:)

♥ manje ♥ said...

assalamualaikum...

setuju... mmmg bagai irama dan lagu... pelakunya org2 yg tersenarai kat dlm list tu la... hehe

Anamarza said...

Huh nasib baik la dah tinggalkan Kl klau tak mau jem dari KL (kuala Lipis) ke KL (kuala lumpur), lotih duk dalam kereta terutama highway cuma bentong ke Kl, dari lipis ke bentong jalan kecik..tabahnya suami amie, klau hubby akak dah menyumpah la orang2 yg tak ikut peraturan tuh...

Meh Baca : Tutorial paling sempoi...,

BIONIC WOMEN said...

walaupun kampung kami masing2 jauh, sorang kat kelantan, sorang kat pahang, tapi baru skali terlibat ngan jem..ntah ler sebab kami pandai rancang perjalanan atau nasib menyebelahi kami..asenya kami x pernah rancang pun, men redah jer bila nak gerak, kekadang nak gerak balik tu sempat lagi singgah mall ke aper ker..haha

amirah said...

sue : agak2 dh terlebih baca buku dr azizan ke nih?hihi..

bro nik : jem dia mmng best.rasanya kalau nak berkenalan dgn orang kete sebelah pun bulehhh..heh

amirah said...

azzey : bahagianya jadi azzey..kalo saya, ada sket bahaya..takut bos dtg rumah tolong kejutkan dr tido..hehe

amirah said...

manje : waalaikumussalam..memang pelaku yang tak rasa bersalah nampaknya..hihi

amirah said...

kak ana : memng husben amie tegakkk je drive.kitorg kat belkng mmng dah mimpi2 dah..hehe..bagus kan kak duk jauh sket dr KL.tapi kat melaka kalo hari minggu jemnya kalah KL!

amirah said...

eily : ye ke?hihi..bernasib bek nampaknya..tp kalo belah utara, kalo tak trapped dlm jem mmng tipu..smp subuh smbung esoknya pun jem lagi!huhu..agaknya sbb ada lori2 kutt..

ayu said...

ami,

ayu balik ikut jalan lama...hahaa...
nantikan entri terakhir dari ayu mengenainya ye..hehe