Friday, November 12, 2010

Mengantuk Tak Harini?


Terharu dengan kejayaan calon-calon UPSR 2010 yang dapat 5A dalam berita semalam. Masing-masing muka ceria riang gembira. Ishh..mestila seronok kan. Berbaloi dengan usaha. Kalau yang tak berusaha tetiba dapat 5A juga tu lain cite....


Tapi dalam gembira2 tu ada yang sedih jugak. Yela, yang yatim piatu, yang hanya ada salah sorang ibu atau bapa tu sure sedih sangat. Takpe dik, hidup perlu diteruskan ok...janji kena terus cemerlang terbilang sampai dah besar, tua, ada anak..


Terbaca pulak cerita salah seorang pelajar yang dapat 7A dalam UPSR, Melinda Tan Ming Hui. Melinda pelajar di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Ping Ming di Melaka yang menghidap Narcolepsy.


Tetiba cam zupppp..nak tau benda alah apa si dak Narcolepsy ni. Terus meng google dan barulah tau yang ni pun satu penyakit misteri nusantara di bumi Allah ni... 


Hah..tu dia, penyakit sleep disorder rupanya. Heh..terasa macam merujuk pada diri sendiri pulak. Masa jaman-jaman remaja bawah umur dulu, kalau dalam kelas tu setakat tidur masa cikgu kat depan kelas kira tarak papa lagi. Kalau dah kritikal sangat, kenkadang rasa macam nak bentang tilam kat dalam kelas *sila jangan tiru aksi ini ye*.. ngantuknyaaa...Eh..tapi bukan sebab Narcolepsy..sebab tak cukup tido je..

Bayangkan macamana tetiba je narcoleptics ni masa tengah siang ikan ke, tengah goreng kopok ke, tengah mandi dalam pool ke, (bukan pool kanak2), takpun tengah tengok drama Akasia Chinta episod akhir ke..(ada kaitan?) tertidurrrr..dah melepas episod akhir Chinta..kui kui *apsal asik cakap pasal Chinta ni, stress nya*

Boleh baca banyak lagi mengenai Narcolepsy di SINI.



Narcolepsy is a chronic sleep disorder, or dyssomnia,that certain people have. it is characterized by excessive daytime sleepiness (EDS) in which a person experiences extreme fatigue and possibly falls asleep at inappropriate times, such as while at work or at school. Narcoleptics usually experience disturbed nocturnal sleep and an abnormal daytime sleep pattern, which is often confused with insomnia. When a narcoleptic falls asleep they generally experience the REM stage of sleep within 10 minutes; whereas most people do not experience REM sleep until after 90 minutes. There is no evidence to suggest that narcoleptics tend to have a shorter life span.

5 comments:

Sharinginfoz said...

tak mengantuk segar aja

g0m0k9enDek said...

harinih kurang mengantuk! tgh run kontes!!! hihihi

amirah said...

bro nik : saya pun segar sebab pagi2 lagi dah cappucino secawang..

gomok9endek :uisshh..susah jugak akak nak menaip nama awak ni hah..ye..tauuu..gud luck no

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

tak mengantuk tapi tgh risau sbb taska anak call anak tak sihat..waaaaaaaa camana nak rasa mengantuk??

amirah said...

mama amana : doa semoga anak awak okey2 je..insyaAllah takde pape..kalau tak sihat biasa, mmng musim skrng ni..musim demamla, selsema la..