Thursday, November 11, 2010

Inspira Berbaloi ke Tak?

MENTERI Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed mencuba Inspira sambil diperhatikan Penasihat PROTON, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pengerusinya, Datuk Seri Mohd Nadzmi Mohd Salleh selepas majlis pelancaran rasmi model  Inspira di Pusat Kecemerlangan PROTON,  di Shah Alam, semalam.


Cantik juga bentuk Inspira ni. Tengok sekejap macam Inspira, tengok lama-lama ada macam model Perdana.

Sekarang ni Inspira menggunakan 40% je komponen keluaran tempatan. Maksudnya Inspira yang baru dirasmikan ni menggunakan lebih setengah daripada teknologi Mitsubishi Motors Corporation. Kira untung juga la siapa yang beli Inspira sekarang ni. Pastu harga pun dikurangkan sampai RM2,000.00. 

Tapi lepas ni komponen tempatan yang digunakan akan ditingkat sampai 60%.

Kalau model macam Inspira ni, apa ya sebenar kategorinya? Kereta kecil keluarga kut kan..Tapi kereta sedan memang sesuai untuk dijadikan kereta keluarga.

Selain jaminan tiga tahun atau 100,000 kilometer (km) pertama, PROTON menawarkan servis percuma dua tahun kepada pembeli yang membuat tempahan hingga 15 November ini.

Rasanya, untuk kenderaan, lebih wise kalau beli yang fuel consumption nya rendah. Lagipun kenderaan kan susut nilai, bukan macam harta, rumah bagai tu. Harus nya la fikir-fikir beli yang berbaloi, dan boleh menjimatkan minyak.

Tambah lagi harga RON95 pula akan naik tahun depan. RON97 dah pun naik hari tu..

Fuhhh.. kalau fikir-fikir pasal duit ni. rasa macam ketar je lutut tau...............

12 comments:

nur said...

berapa harga kete ni sebijik?..
ALL IN ONE
amirah tak join cite ben ke.. jom la

Lady of Leisure said...

wow cun la kankereta ih

velasrizal said...

rasanya masih mahal.. tak mampu le nk beli

Shamrin Fotograf Meninggal Dunia !

Wawa said...

hi amirah, it's me wawa. saya datang dari blog syigim.

:)

btw, silalah join mom to mom get together ahad nanti. ajaklah kawan2 sekali.

jumpa disana ya.

:)

amirah said...

nur : rasanya dalam RM78k ++.., Tak join cite ben tu sebb tetiba rasa macam tak kretip pulak

lady : yup..body ni rasanya guna lancer yg lama..lancer tu dh tak kuar dh

amirah said...

velasrizal : tula, kena fikir2kan sebelum beli..

hi wawa..thanks for visting my blog..insyaAllah will be there

man yusoef said...

owh berdiskusi pasal inspira jugak..haha.tak perasan

amirah said...

man : tak perasan? sentap tau..

man yusoef said...

sentap tak sentap....haha..lepas ofis hour trus tak bukak pc,pagi ni bru bukak pc....huhu

amirah said...

man : hahaha..cam sama je..nasib anak emas bos..kuang kuang..

Anonymous said...

kalau nk beli "1st car" better amik yg ni.. insya'Allah utk long term mmg berbaloi baloi.. dr pd amik persona/ vios, ini lebey baik.. susut nilai agak rendah berbanding model2 lain.. klu setakat nk pakai 15 sampai 20 tahun, mmg puas ati.. penggunaan minyak boleh di katakan okey.. everage 6.5ltr utk 100KM dgn kelajuan 90KM/J... besar n body pon standard european spec.. complete with 2 airbag plus ABS&EBD.. 79000 sgt2 lah ok.. put dp 10% + interest 3.3%, 8 tahun byr bulan2 baru 950 aje.. ok what?... tapi makesure gaji korg 3k plus2 la.. mean less then 40% frm ur total income u spend for ur ride.. so fikirkan la..

amirah said...

anonymous : thanks for this interesting info..to those who r thinking of buying inspira.