Friday, October 15, 2010

Terkini Bajet 2011 : Bestnya..cuti bersalin 90 hari untuk kakitangan awam..

Waaa..best nyaaa...

Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari.

So, rasanya boleh pilih sendiri cuti bersalin nak start bila..kalau camtu, rasa-rasa macam nak rehat dulu sebelum 'berjuang' pun boleh. Takdelah macam pekerja private sector macam saya dulu. Esok dah kena admit, tapi kena selesaikan kerja di pejabat sampai tengah malam. Agaknya, stress tak waktu dalam labour room?ermm..

Tapi kan, macamana pula dengan kami pekerja swasta ni? Rasanya macam laporan sebut "kakitangan awam wanita"..Kami yang bukan kakitangan awam ni macamna? Sian la kat kami kan.

Atau adakah ianya akan membawa kepada pindaan terhadap peruntukkan Akta Pekerjaan (Employment Act), 1955??

Kalaulah Akta Pekerjaan dipinda, baguslah sebab ibu-ibu yang melahirkan ada masa yang lebih bersama bayi baru lahir serta boleh menyusukan anak secara terus lebih lama sebelum bekerja semula.

Kalau macam ni insyaAllah, akan lebih ramai ibu yang bekerjaya menyusukan anak nanti. Mudah-mudahan lebih ramai ibu muda yang menyusukan anak dan lebih berminat untuk mendalami ilmu penyusuan. Lebih banyak yang dipelajari, kita akan rasa lebih banyak yang kita tak tau kan?

Breastfeeding rocks..!!

7 comments:

ayu said...

ayu setujuuuuuuuuuuuuuuuuu..harap2 swasta pun mcm tu gak laaaa...

qasehadam @ nurul said...

tapi tuk 300 hari je kan bermakna tuk 3 org ank jela..yg seterusnye kene amik coti tanpa gaji la kot..kalo yg dh ade anak ramai xpela kot cmne dgn yg baru kahwin bru nk mule dpt ank cukop 3 org jela ank kang xdpt lak coti panjang kalo nk beranak lg huhu

ayu said...

ami dear, ada award utk ami..sila ambil di entry best friend award kay...hehe..

Lady of Leisure said...

bagus gak tu kan.. at least 30 hari tu dah bebetul sihat.. :)

Sharinginfoz said...

baguslah tapi kena ingat max adalah 300 hari, kena plan betul2

amirah said...

aah la..susah la gitu kan..nak menggalakkan produktiviti kerja tapi mengurangkan produktiviti umat ..huhu..perlu seimbang la kan..rasanya kalau macam tu akan terbantut pembangunan modal insan..

Sue Luna said...

Amirah, untuk kakitangan berkerja sendiri ni..macamana...hihih
Sendiri kerja, sendiri cuti..lagi stress :acik Sue tarik tarik rambut tertekan: