Tuesday, October 19, 2010

bila sihat itu satu nikmat, sakit itu ada hikmah..

kami sekeluarga tak sihat..takla serius sangat tapi tak sihat bermaksud aktiviti seharian terganggu, kerja terganggu --- kena MC, makan terganggu --- dari 2 pinggan boleh makan 1 je, tidur terganggu --- dari 8 jam berturut2 bangun sejam sekali..dari update blog hari-hari---tinggal 3 hari sekali je..

ubat sorang seplastik..babah seplastik, mama seplastik. Ahmad Raif pun sama..ish ish..Ahmad dan babah dengan batuk selesema dan saya menahan sakit perut yang dikatakan gastrik. Ini ke gastrik? Moga bukan yang lebih teruk hendaknya...

tapi sakit ini satu hikmah..peringatan Allah pada kami..moga kami sekeluarga terus sihat sejahtera seperti selalu..dan dapat beribadah lebih kerap berbanding dulu. Bila satu nikmat Allah ditarik sementara, terasa hidup sangatlah susah.

Syukur dengan nikmat yang ada. Hargai semua nikmat yang dikurniaNya. Berhenti mengeluh kerana semakin kerap mengeluh, makin kerap terasa sempitnya...

6 comments:

kucingorengemok said...

bila sakit/dalam kesusahan, memang lagi banyak ingat tuhan... kan?

eRaY said...

ade orang kate sakit nie kifarah...ade hikmah disebalik semua kejadian. sabar yer....

Lady of Leisure said...

kitorang pun rasa mcm nak demam ni tak sedap jer badan.. hopefully cepat lah kita sembuh kan

amirah said...

kuch : waa...memang insaf ni..memang kan..agaknya sebab tu Allah beri sakit sekali sekala..buat peringatan..

eray : yela...memang org kata gitu kan..moga kurangla dosa-dosa lepas dan dapat baiki diri

lady : macam tak tentu rasa pulak badan ni..nak buat check up detail takut lagi terganggu emosi..baik buat cam biasa je..

Huzn said...

ami kerap benor kena gastric...try la wat scope...mana tau ulser ke or sumthing yg serius...boleh cegah dari awal...aku dah jadi trauma bab2 perut nih...sakit perut lain mcm sikit pun dah pk lain dah...

amirah said...

roho..bila baca entri pasal mak ko tu...terus rasa mcm nak buat..tp fikir2 balik mcm tak ready lagi la..takut emosi terganggu la wei..payah nanti..