Wednesday, October 27, 2010

kedatangan yang dinanti...

Hari ini dah 3 hari bos saya bercuti. Dari hari Isnin sampai hari ini. Bukan sebab pergi bercuti, bukan juga sebab sakit, tapi sebab menyambut kedatangan ahli baru dalam keluarga. Bos saya dah umur 38 tahun ni. Isterinya pun sebaya. Saya dapat membayangkan betapa gembiranya mereka suami isteri sebab anugerah Allah ini datang selepas 11 tahun usia perkahwinan mereka. 11 tahun menunggu akhirnya rezeki Allah ini tiba.

Sewaktu mula-mula masuk ke firma ini setelah jadi penganggur terhormat 3 bulan.. (ohhh..seronoknya jadi surirumah tangga sepenuh masa..bila lagi ekk..), saya dah pun mengandung hampir 4 bulan dan morning sickness masih melekat lagi. Yang paling diingati, walaupun pregnant dan sibuk ke sana sini termasuk travel Melaka-KL-JB, tapi bos saya sangat concern. Mungkin dia nak sangat-sangat zuriat.  

2-3 minggu pastu isterinya mengandung balik. Tapi selang 3-4 minggu lepas tu, kami dengar berita sedih, isterinya perlu jalani proses DNC sebab kandungan tak membesar. Rasanya bos lagi sedih, tapi berusaha nak sembunyi kan. Biasalah lelaki kena lebih kuat sebagai sokongan pada isteri. Bos dan isteri jalani rawatan kesuburan waktu tu. Mungkin takde rezeki.

Jadi tahun ni dorang buat rawatan sekali lagi. Alhamdulillah memang Allah dah tulis inilah tahun bermakna buat dorang.

Sedihnya bila tak dikurniakan zuriat kan. Abang saya pun ada yang tak dapat zuriat. Akhirnya abang dan kakak ipar decided ambik anak angkat, lagipun umur pun dah banyak.

Jadi, bagi yang dah dapat zuriat tu, bersyukurlah kerana rezeki setiap anak itu ada. InsyaAllah ada, tapi dalam bentuk macamana yang kita tak sedar. Jangan la duk expect anak lahir terus dapat ribu-ribu plak. Ada yang dalam bentuk kesenangan dan kelapangan hati yang kita tak sedar. Bagi saya ye, macamana kusut pun kerja kat ofis, bila balik rumah tengok muka anak, lapang hati. 

Maka, hargailah zuriat kita. Tanggungjawab dan amanah kita yang perlu kita jaga sebaiknya, moga menjadi orang yang beriman dan taat pada perintah Allah. Kerana hanya agama yang boleh mendidik jiwa dan mendorong kejayaan.  

Tahniah bos..!! Bos gembira, kami pun gembira. Harap boleh dapat naik gaji tahun ni..Hehehe...

2 comments:

ayu said...

tahniah kepada bos ami...mmg berita gembira kan..alhamdulillah, masih ada rezeki diaorg...amin..

ayu said...
This comment has been removed by the author.