Friday, July 30, 2010

Tips Atasi Masalah Lupa





Adoi laaa...penyakit lupa saya sekarang ni makin kritikal nampaknya.

Kelmarin saya hampir2 terlupa no ic saya..!!!Tak sangka saya. Terkejutnya..ahak ahak..Pastu semalam masa nak cucuk duit kat mesin ATM, saya dh lupa lngsung no pin..naseb baik cik abang ada kat sebelah, dia plak yang ingtkan no pin..(sweet kan suami tau no pin isteri..ada makna nih...hahaha...)..kalo tidak harus tak bershopingla saya harini..

harap2 dalam masa 5 tahun akan datang (kalau masih bernyawa kat bumi Allah ni) saya tak lupa nama husben saya...hihi..mana taknya skrg kan panggil abang..abang..kalau lupa rupanya lagi la naya..!! hahaha...

Dan semalam as usual (read : acara wajib mengabihkan duit gaji), saya beli majalah Keluarga Harmoni. Bukan nak baca sgt pun..abis rajin pun baca yang mcam menarik perhatian je..bila tahun depan selak2 balik barula perasan..laaa..apsal macam tak baca lagi ni artikel ni...?? -- apakahh??

Cover story pasal Datin Norjuma Habib Mohamed, sweetnya beliau ini. Beliau dh pregnant anak ke 3..maintain woo...saya? alignment dah lari..hihi..ok. lari topik.

Selak punya selak, ada tajuk menarik , HAMIL PUNCA WANITA JADI PELUPA ..Hah..!! Memang kenala dgn batang idung sendiri..dalam hati  "Harmoni ni macam tau2 aje masalah lupa aku yg makin kronik ni..ishhkk"..terasa ai tau..

Artikel ni sebut "Berdasarkan kajian yang dilakukan pada tahun 1997, para saintis telah membuat pemerhatian terhadap otak wanita hamil bagi mencari punca kepada masalah lupa. Kajian ini meneliti imej pada bahagian otak dan mendapati terdapat peningkatan dalam kelenjar pituitari dan pengecutan kecil dalam keseluruhan saiz otak pada trimester ketiga kehamilan.." --- dushh..camno nak ada anak 8 orang (2 team futsal) ni...ermmm

Tapi jangan risau..!! Ada beberapa Tip Cara Atasi lupa..jom kita terjah..

1. Buat senarai pendek atau notis..

Ahaks..yang ni mmg dh buat..tepek bil-bil kat frigde..kalo tidak "saje2" buat lupa..(ohhh..ini kes "saje2" ye).

Resepi Ahmad bertepek2 kat dinding tepi dapur. Dengan harapan suci murni akan rajin masak untuk Ahmad. 

Ada whiteboard tulis hari atau cuti penting saya dan husben. Kalo tidak bengkak je rasa hati terlepas nak apply cuti..

Kat pintu bilik ada jadual matches World Cup aritu. Harus tak tanggal sampai World Cup 2014 nampknya..

Paling penting masa shopping list barang nak beli, kalo tidak asik lari bajet je...Mana leh jadi, kata nak gi holiday kat Paris..hahaha..berangan.

2. Beri komitmen dan cuba atasi dengan positif

Iye, saya mmg cuba beri komitmen. Diari kerja penuh ngan jadual apa nak buat, itu ini..ok2..kena beri komitmen ni..hihi

3. Banyakkan rehat dan tidur

ai likeeee...abang, kan dah kata kena banyak rehat.. : P

4. Elak minum kafein dan tidur awal

Kafein sekrang semakin dilupakan. Kadang-kadng seminggu sekali ye..wat pelepas winduuu..huhuhu..

tidur awal??ui, yang ni mmeng penyakit sekrang ni.. semalam saya tidur dlm timbunan kain nak dilipat bersama-sama anak..

5. Relaks dan usah terlalu risau dengan masalah ini

hahaha..apakah?? tengah risau ni..takut tak ingat nama husben sendiri tau..

Semalam pun ada kes naya. Saya tengah meeting dgn klien sambil saya tenung lama2 muka dia...tenung mcam nak carik gaduh pulak tu..seriussss...masa tu tak ingat nama dia!!!...walaupun bos kat dpn batang idung duk sebut nama dia jeee..hahaha..kritikal kan?? ada ke nama dia hazudin aku pi panggil samsudin..patutla pandang macam tak puas hati je..And dah beberapa kali terjadi kes ni time ada meeting ngan clients..

Tapi di akhir artikel ada ayat penyedap hati saya yang lara ni.

"Menurut Patricia Hughes (penulis buku berkaitan kehamilan), masalah ini akan hilang dengan sendiri selepas proses kelahiran. Katanya segalanya akan kembali normal dan ingatan anda akan pulih sedikit demi sedikit menjadi seperti sedia kala"..

Dalam kes saya..belum pulih sepenuhnya kutt.. ; P


(pic googled)

5 comments:

ayu said...

ami, tu baru anak sorg..kalau dah ramai nanti???hehe..btw, ada ayat yg boleh diamalkan utk atasi penyakit lupa ni..ayu dah lupa dah ayat apa..kena cari nnt ye..

eRaY said...

wow nice entry
sgt bergune kay untuk ibu2 yang macam saya...mudah lupe

hehe i follow

amirah said...

hehehe eray..thanks..info sgt brguna kan..saya ingt sy byk mkn semut rupanya kita senasib...hahaha..lega

birusilver said...

adus..x kawin lg ni..tp dh jd pelupa..owh no....

birusilver said...

adus..x kawin lg ni..tp dh jd pelupa..owh no....