Friday, July 30, 2010

Resepi Bayi 7 Bulan

Saya mama yang sangat rajin memasak untuk anak saya yang sekarang ni dah masuk 7 bulan. Hehehe..Ayat starting, pembangkit semangat.

Tapi kan memang sekarang ni kami (refer to saya dan husben) masih bangun awal waktu hari bekerja untuk masak bubur untuk si kecik tu. Kecuali macam buah ke yang dah pureed, simpan stok dlm peti ais.



Selalu masak benda yang sama, rasa macam dah boring la pulak. Saya yang memasak untuk dia pun rasa macam  dah boring, rasa-rasanya Ahmad lagi la boring asik makan benda yang ala-ala sama tiap-tiap hari..huhuhu...

Jadi dengan rajinnya saya menggugel resepi untuk bayi 7 bulan. Taktau la pasni rajin lagi ke macam sekarang ni..hihi..

Meh tengok resepi2 yang mcam menarik je..tapi kenala tengok baby kita sesuai ke tidak dengan bahan2 yg digunakan ni...

Epal Bersama Kubis

Bahan-bahan


* 1 biji epal Golden Delicious, kupas dan parut
* 1 cawan kobis ungu, parut halus
* 1/4 cawan air
* 2 sudu besar kismis keemasan


Cara-caranya


* Didihkan air.
* Masukkan semua bahan lain. Didihkan sebentar.
* Kecilkan api, tutup periuk dan masak lagi selama 10 minit.
* Kisar halus setelah sejuk.



Bubur Oat Dengan Ikan

Bahan-bahan


* 3 sudu rolled oat/oat untuk dimasak (oat biru jika quaker oats)
* 10 ekor ikan segar tanpa tulang atau ikan bilis
* 1 helai daun saderi
* secawan air


Cara membuatnya


* Jika gunakan ikan bilis, ikan bilis direndam 5 minit untuk membuang garamnya.
* Masak oat, ikan/ikan bilis dan air dengan api kecil selama 5 minit.
* Setelah masak, masukkan daun saderi yang dicincang halus. Jerang sebentar sehingga daun saderi masak.
* Hancurkan ikan/ikan bilis dan masukkan ke dalam bubur.
* Hidangkan.


Kombo Lobak

1/4 biji kentang saiz sederhana dadu
1 sudu lobak merah dadu
1 sudu kacang pis beku
1/2 cawan air
3 sudu susu ibu/formula dibancuh



Masukkan air, lobak merah dan kentang dalam periuk.
Masak api kecil sehingga empuk.
Setelah empuk, masukkan kacang pis.
Masak 5 minit.
Masukkan susu, kacau.
Hidangkan.
Lenyek untuk bayi 8-11 bulan atau kisar halus untuk bayi 6-8 bulan

Kastard Susu Ibu

( 2 servings )


* 100ml susu formula/breastmilk
* 2 tsp tepung custard


Cara-cara


1. panaskan susu (jgn sampai didih). dlm mangkuk lain,bancuh tepung dgn sedikit air. masukkan tepung tu..kacau sampai pekat
2. simpan dalam peti ais..n hidangkan as dessert


Baked Banana and Apricot (6 months+)

4oz (1/2 cup) dried apricots
1/4 tsp vanilla essence
drop of maple syrup (optional)
1 medium ripe banana



Preheat the oven to 375 deg F (190 deg C).
Simmer the apricots in a little water or apple juice until soft, then puree them in a food processor. Combine the apricot puree with the vanilla and maple syrup (if using).
Cut 2 equal pieces of foil. Place half the banana (cut lengthways) on each piece.
Divide the apricot puree between each half of the banana and spoon over the top.
Fold over the foil and seal, to create 2 parcels.
Bake for 15 mins.
Cool to a safe temperature, puree or mash as necessary and serve!




Wholesome Banana Rice Pudding (6 months+)



4oz (approx 1 cup) cooked brown rice
2-4 fl oz (1/4 to 1/2 cup) warm milk (the amount you use depends on the consistency required)
pinch cinnamon
pinch nutmeg
drop of vanilla essence
1 tbsp raisins, soaked in warm water or apple juice to soften them
1 small, ripe banana (sliced)



Preparation couldn't be easier - just place all ingredients in a food processor and blend until smooth!





Easy Chicken and Banana (7 months+)

Sounds yucky? Our little ones loved - and still love - this recipe!



1 boneless, skinless chicken breast
1 small, ripe banana, mashed
4 fl oz (1/2 cup) coconut milk



Split the chicken breast in half lengthwise.
Stuff it with the mashed banana.
Place it in a small, oven-proof dish and pour the coconut milk over the top.
Bake at 350 deg F (180 deg C) for 30-40 mins, until the chicken is thoroughly cooked.
Chop to size or puree and serve with brown rice!


6 comments:

ayu said...

bagus ami...suka semangat ami yang rajin masak memasak ni...mmmm, dah 7 bln ye ahmad..nanti boleh la try tumis2 plak..^_^

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

wah...byk nyer resepi. best2x...akak ni, tak tahu lah rajin ke tidak. asik dok dapur je memasak, bukan saja tuk anak2, malah tuk ayah si anak juga. kdg2 hijaz ni akak sumbat nenen je. tak terbuat mknn si hijaz. ke akak ni yg malas...hehe.

amirah said...

ayu..hehehe..aah pasni nk cuba yg tumis2 plak..nk masak ngn ikan ke..asik mkn sayur ngn buah je..sian le plak tengok..

kak fiza,

amirah said...

kak fiza, bukan le rajin sgt pun tp anak kitorg ni semangat nak makan..pastu kalao slek sket je, poo keras..tu le tgh mencari mkann yg boleh bagi dia poo senang..

mummy-aulia' said...

salam ziarah..aulia' pun baru je start makan 2 minggu lepas.nnt blhla cuba resepi2 mirah ni.. =)

amirah said...

salam mummy aulia'..thanks sudi ziarah..bukan apa, nak pelbagaikan makanan anak..kalo tidak takut nnt lama2 jd mcm fobia pada dia nak makan..hehe