Wednesday, July 28, 2010

EBM Sad Story

Salam Rabu...

Sejak dari hujung minggu lepas saya tak sihat. Selesema sket pastu ada rasa sakit di kerongkong. Susah sangat nak telan makanan hatta air liur..waa...sgt2 tak comfortable...walaupun takdela sakit sangat..mungkin sebab terlebih sudahhh makan pedas minggu lepas atau tertelan benda..perasaan tak selesanya tu rasa macam kita menelan tapi tersekat kat dada atau rasa kalau kita minum air byk2 gelojoh2 tercekik air kat dada. Adoii sakit.. Muka toksah cakapla..nampak nau moody nyer..jela sebab sakit tergambarla kat muka..

Tapi bersyukur jugak dgn rasa sakit ni moga2 Allah ampunkan segala dosa yang lepas. Moga Allah beri tubuh badan yang sihat semula kemudian hari. Syukur jugak larat lagi nak kerja mcm biasa dan jaga anak dan buat kerja rumah mana yang boleh dan terdaya buat. Baju serius berlonggok mcam Gunung Kinabalu..tak sampai lagila mcam Everest..hihi..tak larat nak melipat kain baju..atau dalam erti kata lain, malas fullstop. ngeh ngeh

lepas consult, kata gastrik..mmngla ada history gastrik, tp skrg ni bukan sakit kt perut, tapi sakit kat kerongkong..dptla ubat gastrik. Lepas minum tak ok pun. Last2 Mr Husben decide bawak pegi jumpa dr cina. Sebelum ni pun ada cuba ubat dia dan ok sgt. Tp dr cina (sensei) ni pesan jgn BF untk 3 hari (ubat 3 hari) plus 1 hari untuk bg clear ubat. Mr Husben kata ok kut..cubala, lagipun 3 hari tak lama. Pastu adala sket stok frozen EBM bleh bagi kat anak.Tp ubat dia mmng ok, baru mkn sekali dh rasa kurang dah sakitnya...

So, semalam tghari start makan ubt sensei. Maksudnya dah start pantangla. Mujurla pagi sempat pam dpt dlm 12.5 oz untuk 2 sesi. Then masih mengepam macam biasa, tapi kena buangla. Sedih kan. Dahla stok EBM tak seberapa, lepas tu kena buang plak. Setitik tumpah pun rasa macam dh nk nanges..waa..tetap gak simpan sume EBM yg dipam wktu malam. Mengepam masih macam biasa...

Dan malam semalam bermula la episod drama swasta..(teringat masa zaman budak2 dulu..kat rtm)..Ahmad takbleh nak tido.Kesian sngt tengok. Terpusing2 last2 tido sendiri. Tapi yg paling sedih pkul 3 pagi bangun cari 'ubat' dia. Nangis2 sampai Husben bagi susu dlm botol. Dah habis tapi merengek2 nangis2..akhirnya naluri keibuanku ini tewas juga (ayat novel) dan bagi jugakla 'ubat' Ahmad dan dia tido sampai pagi..tawakal pada Allah moga takde apa-apa kesan..dan Ahmad bangun pagi ceria macam biasa...

Camne la untuk 2 malam lagi..mau la meroyan nak nengok dia nangis2 lagi macam malam tadi...so samada, kena pegi tukar ubat atau consult medical dr yg laen arini..tak tahan nak tengok anak guling2 nanges cenggitu...dan harap2 takyahla buang EBM tu..sayanggggg...




7 comments:

Wan Anie said...

kesian jugakkan pada Ahmad sebab baby yg bf camni lah kan, kalu tak dapat mlm2 tu xleh tdo dorang...

kenapa bila makan ubat sensei tu xleh bf sebab kandungan ubat tu racun ke atau ubat tu panas, ke apa? xde pula amirah cakap dlm entry ni...

sebaiknya ambil ubat yg tak mudaratkan anak yg masih bf

dah cuba amik madu campur perahan jus lemon/kasturi atau asam jawa tak? cuba lah mana tahu berkesan.

amirah said...

rasa saya la kan kak, ubat tu bracun kut..sbb tu sensei tu kata tkbleh. dia kata brtoksid..ermm..tp bkn tekak kak, kat saluran kerongkong kut..bila explain ngn dr, dr wat muka kerut..tu yg malas tu..tp sian kat anak..kalau stkat selesema biasa, sllu saya tk mkn pape pun hilang sndri kejap je..ni mmng smp tkleh tido sbb telan air liur pun sakit..

ayu said...

ami, nasihat ayu cuba tanya pada mereka yg lebih pakar, cth mcm LC ke..sbb bab2 medical ni susah juga kita nak pastikan...btw, tertanya2 juga ubat apa yg ami mkn sampai tak blh nak bf baby ni...mmm, cuba tanya hayatie, blh tak...

Anamarza said...

Amie memang sesetengah ubat herba tak sesuai untuk kita yg BF ni...seeloknya kita cari alternatif lain la kalau dah terdesak sgt terpaksa la jugak berkorban...

amirah said...

last2nya ke sensei tu semula..dan dia dh bg aturan yg betul semula..ubat2 herba mmng panas..sensei tu kata takut baby demam..tp alhamdulillah sakit pun dh kurang dan boleh nyusu mcm biasa..hepi2.. ; P

ayu said...

alhamdulillah...cepat sembuh ye ami..bagus tu..semangat macam ni la yg kita mahu..caiyok..caiyok my dear fren!!!!!!!!!!

amirah said...

thanks ayu.. : P ...tgh kelam kabut nak wat stok untuk bulan pose..