Friday, June 04, 2010

Celoteh Jumaat - Kuala Kangsar dan EBM

Hari ni hari Jumaat..sekejap je masa berjalan..eh berjalan ke...??bukan berjalan lagi dah..dah berlari ala-ala Usain Bolt dah ni.. baru je rasanya balik ke Kuala Kangsar minggu lepas, minggu depan akan balik kampung sekali lagi...bila dah kawin dan duduk kat Melaka rasa rindu selalu pada mak di Kuala Kangsar...mujur Mr Hub sgt memahami lagipun Kuala Kangsar jela kampung kami buat masa ni...
Sebenarnya balik kampung minggu lepas semata-mata nak pegi kenduri junior masa zaman sekolah menengah dulu..sweet orangnya dia dah nikah lama dah cuma sekrang baru ada masa nak buat majlis resepsi..tapi kesiannya dia baru je keluar dari hospital..tu pun nasib baik doktor bagi dia keluar kalo tidak tak boleh imejin sume orang kena pegi kenduri kat hospital tu....ermmm...

Gambar-gambar sekitar majlis..tapi frust jugak sebb gambo dengan pengantin satu je

Depan pintu Dewan UMNO, Ipoh







Konsepnya hitam putih grey...cantik sebab pengantin pun wedding planner jugak...

Camni la jadinya kalo takde tukang tangkap gambar tambahan...



Kelakar abg-abg rela ni..nak jugak tngkap gambo dengan Ahmad...







Ni la orangnya..sangat cantik dan sweet..owhhh tengok anak terunaku itu, pandang sampai terpejam2 mata...hehehe..sabo je la anak... selamat pengantin baru dila dan faiz,semoga cinta kekal sampai ke syurga..





Nak citer sket pasal Kuala Kangsar ni..sikit jela, kena datang melawat sendiri baru best...sebenarnya bandar yang sangat old skool..dengar kata memang dikekalkan keadaannya macam sekarang ni bagi menjaga taraf bandar ni sebagai Bandar di Raja Perak..


Banyak jugak tempat menarik kat Kuala Kangsar nie sebenarnya yang saya pun tak pernah jejak kaki lagi..Bandar Kuala Kangsar kalau dari kampung saya, Kampung Karai adalah dalam jarak perjalanan 15-20 minit.

Bandarnya kecil je, kalau tiba time raya bila semua orang balik kampung,...fuhhh penuh sesak jem ngalahkan KL la pulak..

Dulu masa zaman muda remaja..(masa zaman masih pakai baju saiz 's' lagi..kui kui) kalo ke Kuala Kangsar hari minggu akan nampakla bebudak sekolah yang hensem2..terjuling2 mata tengok dorang semua ni ---tapi dorang je tak pandang kite..hahaha --- ada aura dan kemas..tula agaknya kalo dah pandai otomatik jadi hensem jugak agaknya..kalo nak tau dorang ni student MCKK atau Malay College Kuala Kangsar..all-boys school ni sek menengah berasrama penuh pertama...memang top2 student yang belajar kat sini..dan memang ramai notable alumni dia termasukla Datuk Seri Anwar Ibrahim yang tengah hadapi perbicaraan skrg ni --- sila baca paper yer --- bangunan sekolah dia pun cantik macam bangunan-bangunan roman...dulu sek ni hanya untuk anak-anak raja dan golongan elit.. kalaula Ahmad dapat masuk sini pun Mama hepi..hahaha..aminn...

Banyak jugak must-go places di Kuala Kangsar, contohnya macam Masjid Ubudiah ni..sangat cantik sebab kubahnya warna emas, dari jauh dah nampak..fuhhh kalo ler emas betul berapa juta ler reganya..hehe..cantek kan..


Dan banyak lagi tempat-tempat menarik seperti Muzium Di Raja, Istana Iskandariah, Galeri Sultan Azlan Shah di Bukit Chandan --- yang ni best..!!--- untuk lebih tau susur galur Kesultanan Melayu Perak..pastu kat Kuala Kangsar ada Pokok Getah Tertua.


Muzium Di Raja, dulu dipanggil Istana Kenangan --- sepenuhnya kayu tanpa paku


Pokok Getah Tertua ---memang uzur giler kalo tengok dekat-dekat---agaknya kena panggil Tok Nyang dah ni..



Pastu ada Safari Sungai Perak, boleh naik bot susur Sungai Perak. Ada Pusat Pembangunan Kraftangan Perak, Pusat Kraftangan Mariwasa --- Anak Sultan Brunei punya bunga telur tempah kat sini, tak pernah pegi pun --- pastu buleh mandi-mandi kat Ulu Kenas.

Kalau orang nak kawin, boleh tempah labu sayung buat cenderahati kat Sayung. Banyak sangat tempat yang buat labu sayung, kita boleh tengok 'live'. Ataupun nak tempah parang ke keris ke, Kuala Kangsar is the right place.

Kenangan masa kahwin muda2..ahakss



Bab-bab makan ni pulak, Kuala Kangsar memang tip top dengan laksa --- Laksa Pak Ngah-- dan cendolnya..tiap2 kali balik kampung sure nak makan jugak laksa Kuala walaupun kat Melaka ni pun macam-macam laksa ada..ikan sungai masak tempoyak pun layan...maklumla Bandar Kuala Kangsar ni dekat dengan sungai..asal usul nama Kuala Kangsar pun daripada sungai kan..

next time nak citer pasal Karai pulak..orang dengar memang pelik je nama kampung saya ni..tapi memang ada nilai sejarahnya....--- eh, memang ditakdirkan ke duk kat tempat-tempat bersejarah je ni?? orang kata tempat jatuh lagi dikenang inikan pula tempat kelahiran kita kan... next time kita citer pasal Melaka pulak la..

Sembang-sembang pasal EBM pulak, pagi tadi pumping session yang pertama, walaupun hasil tak memberansangkan tapi saya optimis....saya tetap gembira sebab anak saya aktif dan sihat walaupun tak dapat SI sepenuhnya...terima kasih untuk kawan saya Ayu dan Kak N yang menyokong penuh saya dlm perjuangan saya ni..walaupun Ahmad masih belum dapat SI saya sepenuhnya tapi saya tetap positif..redha kalau setakat itu saje rezeki untuk Ahmad...tapi tetap akan terus berjuang..chaiyokkk chaiyokk..




(sumber: www.mpkkpk.gov.my)





































16 comments:

ayu said...

ami : huhu...tang laksa pak ngan tu yg tak tahan...waaaaa...rindunya laksa pak ngaaaahhh.. bila tah nak balik tpg lg ni..klu tak, leh singgah kuala pi makan laksa pak ngah dulu... ami, bungkus kat ayu naaaa..hehee..

btw, ami kena positif ye...sentiasa berdoa + berusaha utk meneruskan perjuangan ami dalam usaha menyusukan anak..semoga berjaya my fren ^_^

amirah said...

ayu, amie sgt la positif tp bukn putus asa lg..zali pun kata tkpela, nak wat camne..dh mcm2 buat tp tkleh jugk..tkpela, masih ada lagi BM cuma kena up kan..mana la tak frust ayu, kat opis amie pump 5 kali rumah 2 kali direct feeding lagi..tp tiap sesi cuma dpt 2 oz je..agaknya byk tu je rezeki ahmad..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

salam perkenalan,amirah... semoga kita dpt kongsikan segala ilmu yer...

amirah said...

salam..insyaAllah kita boleh bertukar2 idea nanti...

Anamarza said...

Salam,

Amirah ni pernah belajar kat UIA ker?..tq ya sudi singgah kat blog saya :)

amirah said...

salam, iye mmng student uia dulu..course apa ye..bru nk bljar berblog..hehehe

Anamarza said...

Akaun..awk law kan..duduk kolej aminah ker dulu?? kalau tak silap orang panggil awk ami jer kan???

amirah said...

iye..law...kolej aminah masa masters..masa undergrads duk kat kolej sumayyah..yg tersergam indah kt atas bukit..hehe..yess..sgt la tepat..memang org semua pggl amie je..

Anamarza said...

oppss slh kolej la plak...kenal ngan faizah abdul majid la kan...sama2 law...betul la awk, first time tgk gambar dan tgk nama, rasa ingat tapi tak ingat plak camna sy kenal awk...

amirah said...

faizah abdul majid..?alahai..kalo nama penuh ni rasanya fail..kalo tengok muka dan nama pgglan insyaallah..akaun batch mana yer..kat matrik dulu 99 ker?sama dengan nor sahara ahmad ke?

Anamarza said...

yup matrik thn 99, main camp thn 2000, convo tahun 2004.. sama la klau nama penuh nor sahara ni kurang ingat la tapi kalau tgk gambar maybe ingat kot..dia kecik2 jer orangnya kan?? putih2 ker?? ke yg tinggi tu eik??? tak ingat la...tapi awk sy tgk nama penuh mmg rasa familiar, dah tgk gambar lagi la rasa kenal..siap boleh ingat nama panggilan lagi..hihihihi..tapi melalui siapa dan bagaimana sy kenal awk tu kurang ingat...cam faizah ni, sy satu sekolah ngan dia..kitaorang panggil pae, tak tahu la member law dia panggil apa...dia pun ade blog juga(http://izahdaut.blogspot.com/) rasanya sy pun awk tak kenal gak kan???

amirah said...

tak dapek2 lagi nak tengok gamba awk betul2..tu sebb x brape prasan..hehe..tp saya senng cam org..eh, kalo ikutkn kita ni mmeng satu batch la kan..saya 99 matrik..00 main camp..grads pon sama gak 04..yela, batch sama..awak express matrik yer..

Anamarza said...

tak de la express mana pun...sy jarang letak gambar sendiri..kalau ade pun letak gambar untuk contest jer..lain2 semua gambar anak2 jer..hihihi

Anamarza said...

Oh ya, baru perasaan kat FB pun sy ade add awk, dan mungkin kita kenal melalui nurin kamilah kot, tak pun fakhrana....

amirah said...

oo..ye ke?kat fb camne leh kenal awak nie...satu bilik dgn dorang ker??fakhrana hs, nurin plak IRK..hehehe..konpius ni...camne nak tgk gmbr awk ni

Wan Anie said...

Tu dia Ahmad, sihat chubby nyer... eii geramnyer tengok... mmmmmmmmmmm :D