Thursday, January 05, 2012

Diari Hamil Saya : 30 Minggu dan newborn checklist...sila tolong gelabah sekarang..

Hello, Amirah

Good news - at this point your baby's lungs and digestive tract are nearly mature, meaning she'll do much better in the event of premature birth. Researchers also believe your baby can actually see now, in utero, but no-one knows exactly how much she can make out. She's also becoming more cramped in your uterus and less able to move so freely, although when she does move, it's very noticeable.

Dah masuk 30 minggu. Boleh tak tentiba nak rasa nervous? huhu...
Dengan satu hape barang untuk Adik Baby pun tak beli lagi ni. Rasanya kena beli apa yang patut dalam bulan ni juga. Kesian Adik Baby. Takkan nak pakai baju Abang Long yang dah banyak compang camping tu - ok tipu.


Sebab kalau bulan depan taktau la larat ke tidak lagi nak tawaf shopping complex. Badan sihat-sihat je cuma tulang pelvik (sopan gitu kan) adalah sangat sakit..hu hu hu..dan tentiba rasa macam opah-opah sebab berjalan kena pegang dinding kekdahnya.  


Pastu google newborn checklist la pagi tadi. Okey baru pagi tadi nak nervous sebab kakak opis ni tanya "Puan dah siapkan beg nak pergi hospital dalam kereta?"..erkkk


Bottle Feeding & Essentials
                Feeding Bottles & Teats
                Bottle Brush
                Bottle Rack
                Bottle Warmer
                Bottle Sterilizer
                Bottle detergent
                Pacifiers
                Teethers
                Milk Powder Dispenser
                High Chair

Breast Feeding Essentials
§                                 Breast Pump
§                                 Breast Milk Storage Containers
§                                 Breast Pads
§                                 Cool Packs
§                                 Nipple Cream
§                                 Nipple Protector
§                                 Nursing Pillow
§                                 Nursing Bras
§                                 Nursing Dress/Shirts

Baby's Nursery
§                                 Crid or Craddle
§                                 Playpen
§                                 Bassinet
§                                 Bouncer Seat
§                                 Rocker Chair
§                                 Walker
§                                 Nightlight

Bedding
§                                 Crib bedding sets
§                                 Crib sheets or Bassinet sheets
§                                 Receiving Blankets
§                                 Baby Blankets
§                                 Mattresses (Foam/Latex)
§                                 Mattress Pads
§                                 Baby Pillows & Bolster

Bathing & Healthcare
§                                 Baby Bath Tub
§                                 Baby Sponge
§                                 Baby Shampoo, soaps & lotions
§                                 Bath Toys
§                                 Bath Mat
§                                 Rubber Cot Sheet
§                                 Baby Oil
§                                 Hooded towels
§                                 Ointment
§                                 Baby Thermometer
§                                 Vaseline
§                                 Sterile Cotton Balls
§                                 Baby Powder
§                                 Baby Nail Clippers/Scissors
§                                 Baby Brush/Comb
§                                 Nasal Aspirator
§                                 Sunscreen
§                                 Oral Care Kit

Diapering Checklist
§                                 Disposable Diapers
§                                 Cloth Diapers
§                                 Diaper Wipes
§                                 Wash Cloths
§                                 Nappy Rash Cream
§                                 Diaper Bag
§                                 Nappy liners

Baby Apparels
§                                 Baby Pyjamas
§                                 Jumper or Bodysuits
§                                 Socks and Booties
§                                 Baby Shoes
§                                 T-shirts & pants
§                                 Mittens
§                                 Bibs
§                                 Sweater or Jacket
§                                 Cap or Hats
§                                 Abdominal Binder
§                                 Handkercheifs

Travel Essentials
§                                 Strollers/Baby sling
§                                 Baby Car Seat
§                                 Baby Carriers or Slings
§                                 Foldable Changing Mat
§                                 Nursery Bag
§                                 Bottle Warmer

Safety
§                                 Baby Monitor
§                                 Safety gate
§                                 Safety locks/latches
§                                 Corner and edge bumpers
§                                 Outlet covers

Toys
§                                 Soft Toys
§                                 Rattles
§                                 Development/Learning Toys
§                                 Mobiles
§                                 Playmat



Panjang kan list. Tapi ada juga barang-barang Ahmad yang dah dikeluarkan. Cuma rasa macam banyak lagi ni tak siapppp!!

- set bersalin - belom beli lagi..
- baju adik baby - belom beli lagi..
- Spectra 3 - belum antor pergi servis lagi..
- beg-beg belom kemas lagi...


Tetiba juga rasa macam dah lupa macamana waktu mula-mula bersalinkan Ahmad dulu..huhu..wahai Amirah, tolong gelabah sekarang...




30 comments:

ayu said...

fuh..banyaknya list!!

buat sikit2 dulu ami..yg penting, hantar S3 gie servis dulu ye

lydzar said...

mintak tolong hasben tolakkan wheelchair kt shopping complex hehehe..yang penting dpt shopping sama2 :P

Qhaifa Nur said...

sekejap je dah masuk 30 minggu...
banyak list tu, apalagi pergi shopping ok..

Kakzakie said...

Jangan gelabah Amie... tapi kena sedia sekarang mana yg perlu masuk bakul dan letak dlm bonet...

Tapi biasanya anak kedua dan seterusnya lagi mudah. Macam kakak anak pertama pun tak lama apa lagi anak kedua tak sampai setengah jam dah bersalin. Anak ketiga 14 minit saje dlm labour room... sebab takut tinggal sendiri, sebaik bersalin minta nurse tunggu 5 minit lepas tu keluar masuk bilik/wad...

Hanis MY said...

wahhh pengsan memang kena bawa seme tu eh... nanti saya 30 minggu nak tgk balik list ni kat blog akak hehe... kim salam adik baby...

Anamarza said...

amie cam nak bersalin anak first pulak gelabahnya, hihihi

eelobor said...

hehehe...dah tak lama lah tuh

Syigim said...

lawak title posting ni! gelabah tak gelabah.. hidayah tu akan dtg je once we're a mother kan, walau 1st time or 10th time skalipun. byk berdoa, take care n have fun ok!! :)

Sharinginfoz said...

kejap aja dah 30 minggu, semoga dipermudahkan ya

sahromnasrudin said...

ALHAMDULILLAH kandungan selamat..

relax, jangan gabra..buat satu persatu erk....

Cho Zila said...

biasalahtu selagi tak selesai macam2 yang tak cukup jangan gabra yang penting buat satu2..

Wan Anie said...

Panjangnya listing...

apapun akak doakan semoga selamat semuanya, baby dan ibu sihat Alhamdulillah.

suri solehah said...

hehe..jnganlh gelabah..buat persiapan perlahan2..rasanya tak semua dlm list tu kena adakan kot...kalau akak..biasanya bila suami tergerak nak sediakan barang2 dalam bonet kereta..mesti masa tu dah dekat nk beralin sbb selalunya tak pernah ikut due

amirah said...

ayu : tula, botol2 dah keluarkan..pump pun dah kuarkan cuma nak hantar servis asik lupaaa je..

amirah said...

lydzar : oleh kerana bini nya adalah 'dilarang' memegang stereng kete, maka shopping adalah wajib bersama...hehehe

amirah said...

qhaifa nur : aah,..sekrng baru nak usha2 online shops je dulu

amirah said...

kakzakie : ada brng2 lama ahmad yg dah dikeluarkan..cuma yg basic2 untuk newborn memang tak beli lagi..ermm

ct rahani said...

dah x lama dh tue.. sementara lum sarat sgt nih better cpt2 siapkan kelengkapan sumer.. nanti makin semput lak nk gi soping.. pe2 pun semoga semuanya dipermudahkan.. :)

amirah said...

hanis : prepare jgn tak prepare...30 dah bleh bersalin dah...huhu

amirah said...

kak ana : maunya tak nervous..huhu..siap dah lupa apa yg kena buat ni..

amirah said...

bro eelobor : aah...dub dab dub dab berdeborrr

amirah said...

kak syigim: thanks, please pray for me and the baby...

amirah said...

bro nik : memang terasa sekejappp je..badan pun dah tak larat nak bawak

amirah said...

bro sahrom : syukur semuanya ok2 aje..cuma dah berdebor dahh

amirah said...

cho zila : kena rileks2..tp kalo dah orangnya gini punya pengabra..memng takkan rileks nya la...hehe

amirah said...

kak wan : mekasih kak...saya berdoa agar saya dpt bersalin normal mcm orang lain jugak..

amirah said...

suri solehah : iye, tak semua kena prepare serentak tu..lagipun brng2 abangnya ada lagi..cuma sebab jantina dah lain kan..huhu..camtu ek..nampaknya kena perhatikan gerak geri suami tu

amirah said...

ct rahani : terima kasih banyak2..moga segalanya dipermudahkan..

fiza said...

Banyak nya list ☺☺

Silalah beli barang cepat selagi masih larat. Kejap jer dah 30 weeks yer. Tak sabo plak nak negok adik baby.

a.samad jaafar said...

bak sini list tu.. bulih sughuh bangla kebun sawit saya tolong belikan..!