Thursday, November 17, 2011

Diari Hamil Saya : HCG urine pregnancy test








Haloba kan buat banyak-banyak pregnancy urine test ni..hehehe
Untuk pregnancy kali ini, rasanya kita buat lebih daripada 10 HCG urine tests.
Yang dalam gambar di atas adalah tests yang masih disimpan.
Rasanya geli tak kalau simpan?? hahaha...


Masa first pregnancy pun kita masih simpan urine test strip lagi..hehe..
Buat kenangan..


Semua HCG urine tests untuk second pregnancy ni line keduanya tak clear.
Bila dah banyak kali buat test kat rumah, kat ofis, pun masih tak clear the second line.
Tambah menakutkan bila scan tapi tak nampak langsung.
Doktor kata wait for another 3 weeks dan scan lagi kemudian.


Bila doktor kata camtu, risaunya.
Takutlah ectopic pregnancy ke apa kan. ish..nauzubillah. 
Masa Ahmad dulu, sekali je buat.
Lepas tu doktor confirm melalui scan.


Tapi Alhamdulillah, akhirnya kami nampak Adik Baby for the first time.


Apa itu hCG? 
Human Chorionic Gonadotrophin
This hormone is produced by the placenta and triggers the release of oestrogen and progesterone. As it is excreted in urine, hCG is used in testing to detect pregnancy.
 
Baca artikel mengenai HCG urine pregnancy test di www.babycenter.com.my :

 
Jadi berapa banyak urine test yang korang buat sebelum betul-betul confident dengan resultnya?

20 comments:

Nurul said...

waaaa confirm saya kalah... kalo bertanding numbers of HCG...

hahaha... so far paling byk buat pregnacy test guna HCG..3kali jer..
sama kes..line tak clear..

Apa2 pun tahniah ya!Enjoy preggy time yer..best best!!

wahida said...

haha...aku terus check kat doc je..malas aku nak buat sendiri...heheh...

fiza said...

Aku simpan lagi pregnancy test anak 1st & 2nd. Kedua² pregnancy aku buat lebih dari sekali ☺☺

lydzar said...

hannah 2kali, hadif ngn hilda sekali pastu mmg terus yakin ada manusia dalam perut ni.

ermm ami buat byk kali sebab line tak clear eh...

Sharinginfoz said...

wow banyaknya simpan

Daddylicious said...

haha...ini pun dikoleksikan ..cayala...

ayu said...

ami...hahaa..ni pun jadikan simpanan ye..cayalah!!

ayu buat sekali je masa budak2 ni dulu...

Anamarza said...

akak buat sekali je untuk setiap anak, dan still simpan buat kenangan hihiihi

Ardini Humaira said...

tahniahhh!!!
wahhh bestnye dapat tau orang pregnant :D

amirah said...

nurul...thanks sebab sudi ke blog ni..hehe..memang byk sgt buat kali ni sebab merancang sendri kan..memang cuakkk je selalu

amirah said...

wida : cek kat doktor tp dia kata takde..gelabah beb

amirah said...

fiza : simpan jgn tak simpannn...hehe

amirah said...

lydzar : aah, kena buat byk kali takut sebenarnya ada komplikasi ke apa kan...takut jugak

amirah said...

bro nik : aah, simpan semuanya..mula2 sebab nk tunjuk kat doktor, tp pastu rasa mcm nak wat koleksi plak..hehe

amirah said...

daddy : ni la keroje nya bila dah jadik mak2 ni..hehe

amirah said...

ayu : aah..memang masih simpan lagi ayu..buat kenangan..hehehe

amirah said...

kak ana samala mcam amie..nak buat kenangan kan..

amirah said...

dini : pasni giliran dini plak yer...mesti tak sabar2 dah ni.. : P

sahromnasrudin said...

koleksi yg akan menjadi kisah klasik utk masa depan

CtZain said...

period lewt sebulan..,buat test tapi kabur jugak,scan pun tak nmpak lagi,memang risau kan,,wah..,pasni nak kumpul jugak wat knangan hehehe...