Thursday, September 15, 2011

Melencong ke Petrosains KLCC, Snowalk I-City dan Tasik Cruise Putrajaya...

Cerita hari Selasa minggu lepas. Siap ambil cuti lepas raya lagi semata-mata nak ikut rombongan anak-anak murid Incik Husband ni.

Dah kata dah beliau memang tidak boleh meninggalkan isterinya yang gojes ini keseorangan bersama si kecil. Takut kena ngorat agaknya..hehe. Okey, jangan percaya sangat. Tapi kalau nak percaya - tentang kegorjesan tersebut, silakannn..-  heh


1. Petrosains KLCC












Last pergi Petrosains ni zaman berdating dulu ye. Adalah dalam 6-7 tahun lepas. Poyo tak poyo dating kat Petrosains ko. Ilmiah katanya. Jadi, agak peghak juga la bila datang kali ini.

Maklumlah, ada macam-macam yang baru kecuali dinosaur yang boleh menyanyi-nyanyi tu. Anak-anak murid Incik Husband sudah semestinya gembira sebab ada yang langsung tak pernah jejak Kuala Lumpur. Bukan Petrosains ye, KL. 

Ahmad jangan cerita. Kerja beliau sepanjang dalam Petrosains adalah mengukur luas Petrosains sambil lari sana sini. Semputtt..!

Bayaran masuk ke Petrosains: Dewasa RM12, Remaja (13-17 tahun) RM7, Kanak-kanak (5-12 tahun) RM4, Kanak-kanak (bawah 5 tahun) PERCUMA, warga emas (55 tahun ke atas) RM6.

Petrosains memang tempat yang sesuai untuk sesiapa yang berminat nak merasai dunia sains dan teknologi terutamanya tentang bidang industri petroleum.

Sebetulnya kan excited terlebih sudah sebab dapat pergi KLCC. Dah lama sungguh tak cium bau udara KLCC. heh


2. Snowalk, I-City

 

Lepas cium bau KLCC, terus pergi Shah Alam untuk ke I-City. Tak pernah pergi sebelum ni. Agak sayang la sebab dari blog-blog lain, rasanya I-City ni memang taman cahaya - sesuai pergi waktu malam. Tapi dah kita ni orang tumpangan kekdahnya, maka ikutkan ajelah.

Tapi agak mahal juga bayaran masuk ke Snowalk I-City ni. Kalau tak silap untuk dewasa RM25, untuk kanak-kanak RM20. Bayaran termasuk untuk baju sejuk ala-ala kat obersi la kan.

Tapi boot kena sewa untuk RM10 sepasang. Sarung tangan, stokin ada dijual kat booth kat luar. Sebab kitorang kedekut, hehe, maka takyah sewa boot. Lagipun tak berapa jam pun nak duduk dalam tu. Beku otak, tangan duduk lama-lama dalam peti ais.

Seronok la bagi sesiapa yang tak pernah masuk tempat-tempat bersalji. Kami dah pernah pergi taman salji kat Genting, jadi kepeghakan melihat salji agak tidak obvious. heh.

Ahmad kat dalam ni asyik cakap "jukkk..jukkk..". Pastu beliau macam terbeku sekejap. hehe. Takdela penat nak mengejar sana sini. Selamat.


3. Cruise Tasik, Putrajaya




Tujuan gambar-gambar di atas diambil adalah untuk menangkap gambar monumen/bangunan kat luar tu. Tapi yang kelihatan adalah gambar budak kecik seorang ni.

Lepas I-City terus pecut pergi Cruise Tasik, Putrajaya. Seronok juga tengok bangunan-bangunan Putrajaya ni. Cantik-cantik semua. Rasa macam nak bawak balik Melaka sebiji.

Tapi adalah tersangat terkejut bila guide tu tunjuk "Hah, kat sebelah kiri kita sebelah rumah Tan Sri Dato' Sri Lim Kok Wing dengan rumah Tun Dr Mahathir Mohamad adalah rumah Norman KRU.." Besar gila rumah dia. Dia tak buat open haus ke ek? heh..

Banyak jenis cruise ni. Kalau nak tengok bayaran boleh tengok kat sini: Cruise Tasik.

Kesimpulan :

= Memandangkan rombongan ni balik hari, jadi sangat penat okeh. Pastu esok kena kerja pulak tu. Elokla buat hari Jumaat ke. Boleh rehat-rehat esoknya.

= Sekali-sekala pergi tempat macam ni memang seronok. Especially kalau bawa anak-anak.

= Putrajaya sangat besar okeh. Tercabut lutut nak berjalan dari tempat wuduk ke tempat solat wanita. Adoi.

= Apsal la sejak dua menjak ni entri-entri adalah berbentuk assignment. Ada item A, B C lagi. Ghasakk..heh

9 comments:

Anamarza said...

lamanya tak pergi KLCC, tak pernah bawak Ainul lg kat sini, Eh jap lama ke? hehe tak selama Amie la kan, Ainul pun baru 6 bulan , kalau Umur Rifqi 2 tahun setengah dan dah sampai KLCC agaknya bila last pergi eik?

kena buat kira2 dulu (^_-)

Hanis MY said...

geramnya tgk ahmad...comel! serius dulu detim di petrosains haha kellas... i loikee... bestnya jenjalan dgn family tak kisah la mana asal kan berjalan dan luang waktu bersama...weee....

fiza said...

AMboi...berjalan sakan yer nok. AKu yg dok selangor ni pon tak gi lagi i-city, petrosains pon blom jejak lagi. Last jejak pon masa jaman bercinta dulu. Cruise putrajaya pon blom merasa lagi naik...haihhhh...

ayu said...

sori to say, tiga2 tempat tak pernah pergi lagi..mcm menarik je..hehe

Fitri Senin said...

Mira even ikut hubby bw bdk sekolah tp jeles la. Dh lm xjenjalan marathon cmtu

a.samad jaafar said...

ada ciri2 keilmiahan sikit n3 ni hihihi..

kat loh pun ada rumah salji.. belah mane ntoh la..

velasrizal said...

wah beraya ke situ ye kamu.. mesti sonok kan

Bigdaddyz said...

....1 hari 3 tempat pergi...jauh2 pulak tu...peh penat tu

sahromnasrudin said...

photoshoot kat i city sgt menarik kan....
putrajata cruise saya lum pergi lg walau duk N9 je huhuhhhh