Friday, November 26, 2010

Am now 11 months..Get me chocolate ice cream with strawberry toppings, please...

Ewah, main order je bucuk mama ni ye. No, not yet. Belom boleh makan eskrim lagi ye. Mama je boleh makankan untuk Ahmad. Pass je baton tu kat Mama dulu ye. Nanti bila mama  dah tua, mama pass balik baton pada Ahmad.

Time really flies. Kejap je masa berjalan. Ahmad dah pun 11 bulan semalam. So, it's the final countdown to his new journey of toddlerhood. Less than a month dah nak jadi kanak-kanak riang ribena. Bukan lagi baby bucuk macam ok.

Ahmad aktif, suka membebel taktau apa butir, tak cerewet makan, tak cerewet minum, suka dengar ayat Al-Quran dan zikir, gelak macam opah-opah dan dah belajar berdiri. Paling penting, Ahmad suka kertas, buku, sokabau, segala benda ada kaitan dengan kertas. Selak selai-selai.

Alhamdulillah, perkembangan Ahmad ok. Tapi ada juga orang bising sebab tak jalan-jalan lagi. Tapi Ahmad baru 11 bulan, so tarak hal la. Mama dan babah menunggu saat itu dengan sabar. Saat mama babah kuruskan badan sebab nak kena kejar sana sini. Takpe lambat sikit. Take your time. Banyak sangat soklan "tak jalan lagi ke?owhhh..anak saya 8 bulan dah jalan". Owh, itu anak awak, anak saya bukan anak awak...jawab saya dalam hati.

At first, kami cadang nak beli alat bantuan berjalan.


Macam Moon walk ni. Cool. Nampak cam menarik je. Nama pun best. Teringat kat Michael Jackson tetiba. Rasa cam senang nak latih berjalan.


Walker Ahmad pun dah lama tinggal kenangan. Sebab dah naik hancur seatnya. Cari spare part merata Melaka *macam kete lak* takde. Sebenarnya we have decided not to buy any walker for Ahmad takut terjatuh. Tapi dah rezeki bos nak kasi, kita sambar jela.

Lastly, ahlil jamaah pikir-pikir biar jela dia ambil masa nak berjalan naturally. Takpe, biar lambat asal selamat. Setiap bayi kan berbeza, rasanya tak sesuai untuk dibanding-bandingkan antara satu dengan yang lain. Selagi sihat tubuh badan akal fikirannya, syukur pada Allah. Yang penting didikan kita yang mencorakkan dia.



pics taken last nite at almost 8.30 pm while waiting for me to finish up the work...


Dearest Ahmad Raif Idlan, mama and babah love you to the fullest..

10 comments:

kucingorengemok said...

betul, relaks² je... tak baik compare²kan budak (utk orang yang mengompare tu la)

BIONIC WOMEN said...

asalkan dia sihat, tumbesarannya baik, yg lain tu biarlah dia lakukan dengan natural...dia belum yakin sebab tuh dia x jalan lagi, so as a parent jangan bandingkan dgn org lain, tapi bagi support kat dia, supaya keyakinan dirinya bertambah. pada saat ni, hanya mereka jer tahu tahap kemampuan diri mereka...

comelnya hamad...hehehe
sedap tengok tubuh dia...

Lady of Leisure said...

gebunya dia comelnya dia hehe geram tau

amirah said...

kuch : aah. Tapi hati ada sket panas la nak menjawab..huhu..sabo

mama dhiya : tula, kami rileks je lagi sbb neneknya kata babahnya jalan lambat. Maybe ikut babah kut.So, takpe sebab kami pun rasa dia tak ready lagi dan kecik lagi.

lady : eh, gebu ke lady? ahmad tak gebu la lady rasanya sebab kulit dia malam bulan tak mengambang macam ai..huhu

ryan'sluver said...

happy 11mths old ahmad :-*kiss, kiss!!..xpe amirah relax jer, biar die jln sendiri, x perlu paksa kan..cam Ryan jalan cepat tapi gigi die adoiii lambatnye. caya tak till now belum penuh lagi..tiap2 ari la umi dok korek mulut die check..hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

my nuha 6 bulan me dah suap ice cream ! hehehehe

happy 11mths old yer Ahmad, jgn noty2 :)

amirah said...

umi ryan : Ahmad byk pulak gigi yg tumbuh. Tak sabar nak tengok dia berjalan je..huhu

eliss : 6 bulan..huhuhu...tak berani la eliss. takut kena bebel dgan apak dia je. Tak tahan kena leter kang dari pagi sampai malam. Tambah pulak tetiba Ahmad selsema...hehe

ayu said...

hehe...rilez2kan minda ye cik kak..tu antara soalan2 cepu emas gak tu..hehe..ahmad yg comeyyyy

nur said...

sedapnye icecream ye.. happy 11 bulan cutie
ALL IN ONE

amirah said...

ayu : memang rileksssss le ni..hehehe..sebok tnya nak beli push walker bagai kan..hehe

nur : tapi tak bleh lagi..kecik lagik