Tuesday, July 13, 2010

Takdak Idea Nak Masak Apa Dah....

Salam Selasa..

Harini hari Selasa. Esok Rabu. Pastu Khamis. Then Jumaat.

Semalam bubur nasik + carrot + potato + ikan bilis.

Harini bubur nasik + potato.

Esok?

Lusa?

Ahmad, mama taktau dah nak masak apa untuk Ahmad.


(gambar opah suap makan...)

Bila la kita leh order teh tarik kat kedai mamak sama2 kan? Ermmmm...



teh tarik mamak yg tersenyum bangga...
(teh tarik duk diam2 dulu yer....)

*pic googled - teh tarik mamak

6 comments:

ayu said...

ami cayang...wooottt...teh tarik tak leh bg budak2 minum naaaa...hehee...

mcm ni la ayu bg idea ye..ni apa yg ayu buat skrg ni tau..

ayu tak masak hari2..cuma ayu masak seminggu 2 kali iaitu hari ahad malam n hari rabu malam..

let say la, hari ahad malam tu ayu masak nasi utk makan malam..so, ayu akan ambil sesenduk nasi (byk juga la) lps tu letak air masak n rebuskan sampai jadi bubur.. so, bila agak2 nak masak , baru le letak kentang + carrot + ikan bilis..dah masak terus simpan dalam tupperware n terus simpan dalam peti sejuk (chiller)... yg tu utk 3 hari makan = isnin, selasa & rabu..

pagi isnin, ayu tumiskan butter ngan seulas kecil bawang putih (make sure cincang halus2 naaa) lepas tu baru masukkan 2-3 sudu bubur nasi yg dah masak tu n letak air sikit..sbb selalu nya bubur tu mcm ala kurang air skeet..tadaaaaaa... lps tu letak la dlm food flask n bg la kat BS..

hari rabu mlm pun mcm tu..cuma tukar menu plak, maybe blh try ayam + brokoli + bayam atau sewaktu dgn nya...

opsssssssss...yg tumis ngan butter + bwg putih tu utk baby berumur 8 bln ke atas yeeeeeeeeeeeee...hehe

selamat men CUBA..

amirah said...

alaaa..tu tuk baby 8 bln ke atas ekk..ahmad mcm dah jemu ngan bubur nasik la plak..apalak lg nk bagi ni

Huzn said...

kasi bubur lambuk la mie...satu utk ahmad satu utk saya...satu utk ahmad dua utk saya...satu utk ahmad semua utk saya(iklan cornflake raya-maria tg sabri)....ahhh nyum nyum nyum delicious(dora d explorer)...hahahaha

amirah said...

wat bubur lambuk tak feel lagi..blom bulan pose lagik la acik roho

Anamarza said...

Amie, bleh cuba letak bayam ker, sawi ker..tak pun letak buah pisang skit dalam bubur nasi tu..letak keledek ganti kentang pun ok kot...

amirah said...

tu la, amie dah cuba semua..tapi ahmad mcm cepat jemu..bila dia rasa semacam dia kuarkan balik..pisang pun mkn mcm muka org geli..kelakau je..keledek tak angin ke