Thursday, May 24, 2012

Rutin Beranak 2

Lamanya tak update blog. Macam dah sebulan rasanya.Lagipun kering idea nak update cerita apa. Boringla kalau takde gambar. Kamera tinggal satu, berebut laki bini. Takpela, kasik chance pada suami sebab beliau lagi memerlukan.

Rutin harian masa weekdays sejak dah naik kerja, laki bini masing-masing memang dah macam mesin. Tak berhenti dari celik mata sampai la tidur malam. Tapi duk buat benda yang sama hari-hari. Cycle hidup yang agak sama sampai kadang-kadang rasa dejavoo - "eh, ini macam dah buat semalam.."

5.00 - 5.30 pagi - bangun masak lauk untuk Ahmad. Tengokla siapa yang bangun dulu dia masak dulu. Selalu suami yang masak sebab dia selalu tidur awal boleh bangun awal - Alasan cliche kan? heh. Kalo Arissa ngamuk pepagi memang tudung senget benget la. Kalo tak, nampak cun sikit.. : )

5.30 pagi - 7 pagi - siap beg anak-anak, siapkan susu, mandi, solat subuh. Keluar rumah hantar anak rumah mak mentua. Kalau keluar lambat dari ni mesti Incik Husben terlambat masuk mengajar dan kena jelingan maut dengan Guru Besar dia.

7.30 -7.45 pagi - sampai ofis. Lepak-lepak. Layan Facebook, tengok blog. Baca suratkhabar. Breakfast. Kalau mengantuk sangat, cantum kerusi buat katil dan tido, buat macam kita sedara bos.

9 - 6 petang - Office hour.

7-7.30 petang - 8 - 9 malam - sampai rumah mak. Ambil anak-anak. Kemas botol-botol susu. Kemas kain baju. Mandikan anak-anak. Solat Magrib. Kadang-kadang makan kalau mak ada masak lebih. Kalau tak, singgah kedai atau balik rumah terus masak. Dah pukul 9 malam takde maknanya nak masak macam menu Masterchef, hias-hias bagai. Megi letak telur kira ok. Tapi biskut kering celup kopi hidang kat suami nampak agak melampau la.

9 malam - sampai anak tido -  main-main dengan anak-anak, layan ragam Ahmad ke, kemas kain baju ke, tengok tv, pastu dah malam sket atau bila arissa dah merengek, nyusukan Arissa sampai diri sendiri tertido.

Pastu esoknya sama balik. Hari-hari sampaila tiba hari Sabtu Ahad. Baru la lain sikit norma-norma kehidupan aku. ewah.

Tapi minggu depan dah ambil cuti sebab nak balik Kuala Kangsor. Lama gila tak balik. Sejak dari bulan 1. Dah ada bau-bau anak durhaka ni. Jangan plak mak kunci pintu tak bagi masuk nanti..

Selamat hari Khamis semua.

24 comments:

Hanis MY said...

bestnya nak balik kg... mcm best pulak bc rutin akak ni, saya tatau la cemana rutin pasni, harapnya berjalan lancar dah ujung2 study dah ni...

Kazman / Sue said...

haaa3x... buat macam sedara dengan bos tu yg best tu....

wahida said...

kan, rutin kita setiap hari adalah sama kecuali ianya akan berubah kalau sabtu ahad...

baik2 balik kampung nnt...

Munnafendy said...

ahak3..xdenye la mak nak kunci pintu..mak mesti tunggu cucu2 die balik...hati2 k.. :)

lydzar said...

so true laaaaa..
tak leh nk buat apa, mmg dh rutin..memang robot la kita semua ni poon :P

psstt: nak tau tipsnya, meh emelkan kt lydzar@gmail.com. senang nk diskas2

Kakzakie said...

Putaran lebihkurang tapi seronok. tahu-tahu ahamd dan arissa dah besar.

Mak mesti terkejut cucu dia dah cerdik...

amirah said...

hanis : best ke rutin akak ni? rasanya boring...huhu..takpe, rehat dulu. kalo dah ada bb nnt susah nak rehat..

amirah said...

kazman/sue : sampai awal kat opis memang tktau nak watpe lagi.. :)

amirah said...

wida : mmng rindu gila nk balik kg..eee tak sabo

amirah said...

munna : hik hik hik..harapnya la

amirah said...

lydzar : orait2..sat gi pas abis keje ni email kat lydzar

amirah said...

kakzakie : aah kak...duk sama je.rasa cam nak benti keje pun ada. bukan mak je terkejut, mak dia sendiri pun rasa cam anak cepat cerdik dah bila balik keje..huhu

pena rozie said...

bestnyer dpt blk kg. Dah lame x blk kg. huk3...

Anamarza said...

Akak pun rutin yg sama juga tiap-tiap hari, ada masa perkataan bosan tu terkeluar dari mulut jugak. Rasa cam nak pindah rumah je sekarang ni

Mommy_Cha said...

kita pon dah lame tak blk kampong. rindu mama :(

Pok Amai-Amai said...

Wow! Sy pun nak gak beranak 2. Heheheh!

Dieyna said...

en somi cikgu, cuti sekolah .. bolehlaa berjalan2...

Afasz said...

wah seronok nye dah bekeluarga, saling bekerjasama antara suami isteri...

seronok nye balik kampung bersama suami >_<

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hehe...xsempat laa jawabnyer kalo masak mcm ala2 masterchef...

mekchu said...

tak kan nak tunggu ada gmbr baru nak wat entry.. entry ni ok je.. mekchu layan je.. hihihi..

Tihara said...

lama jugak yea tak balik kg...teringat kenangan dulu2 pun jarang blk masa duk selangor...kehidupann :)

sahromnasrudin said...

rutin yang tiada pernah kesudahan selagi menghirup udara di bumi Allah SWT ini kan

kak ina kl said...

rutin akan berubah bila anak dah besar dan dah pandai berdikari..ataupun dorang dah keluar sambung belajar..nanti barulah teringat balik kenangan masa dorang kecik.

ct rahani said...

bestnya balik kg.. betul la nak tgk rutin berubah adalah pd hari minggu sajakan.. hehe..