Thursday, November 24, 2011

Diari Hamil Saya : 24 weeks pregnant...

Update from babycenter.com.my:

Your baby is still on the skinny side with no body fat but his brain is growing rapidly and he's starting to fill the space in your uterus. By now, you probably have a definite "pregnant" shape and the linea nigra, a dark line of pigmentation, may appear down the centre of your abdomen.

Your baby's taste buds are also forming and, believe it or not, his sweet tooth. Could that explain your sudden craving for dodol and kuih lapis? No one knows for sure but it's a good excuse, next time you find yourself stalking the kuih lady at the pasar malam.



 

Dah masuk 24 minggu.
Makin berdebor-debor je hati ni, tapi buat-buat rileks je.
Dah la baca pasal human body pain kat Facebook,
Yang membuatkan aku mimpi ngeri..haha..


Patutla sekarang asyik nak makan benda-benda manis je.
"Sweet tooth" adik baby rupanya.
Tapi kuih lapis tak masuk dalam senarai pun...
Breakfast, lunch, dinner semuanya nak yang manis-manis.
Yang akhirnya membawa kitorang ke Tutti Frutti semalam..ehe..


Patutnya makanan kena elakkan disebabkan GDM..
Next entry pasal GDM pula..


Baby sangat aktif kicking - sommersaulting - exercising - stretching - yoga-ing?? inside.. 
Adik baby, tunggu mama dengan babah tengok awak senyum petang ni okey..  
: P



Badan manusia hanya mampu menahan sehingga 45 del (unit) kesakitan.
Tetapi semasa melahirkan bayi, seorang ibu merasai sehingga 57 del (unit) kesakitan. Ini sama dengan mematahkan 20 tulang secara serentak.
Sekarang bolehkah anda bayangkan, kesakitan & kasih sayang seorang ibu?

16 comments:

lydzar said...

aktif yer adik baby inside..

yer yer saya tau betapa sakitnya dan sayangnya seorang ibu :D

sakitkan? tp nikmat..hihi

Kakzakie said...

Bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Nak dapat yg comel kenalah tanggung ujian sakit bersalin itu. Dah dapat mesti senyum happy... Jaga kesihatan juga Amie

Natasha Farina Arifin said...

bila ada baby inside mmg rasa mcm amazing sgt lah....i like ur last wording tuh..sebab smlm saye pon sms wordings tuh kat my hubby...hihihihi

Ardini Humaira said...

wahhh teruja dni... tahniah tau :)

fiza said...

Dapat gak ko mkn tutti frutti yer.

Tak sabar nak tau jantina adik baby...hehehehe...aku yg hover.

wahida said...

wah...sekejap je kan dah 24 minggu...alhamdulillah...

teruskan jaga kandungan dgn baik yer...

Anamarza said...

amie nak gi scan ke hari ni?

amirah said...

lydzar : takut nak menikmati rasa sakit tu..huk huk..berdebar2..do i really have the strength?

amirah said...

kakzakie : betul tu..tapi berdebar teramat sgt bila mengenangkan saat2 itu nanti..sob sob..

amirah said...

natasha : i've read ur pregnancy stories..unfortunately cannot post any comments on ur blog..selamat melahirkan ye..dh dekat kan? huhu

amirah said...

dini : nanti akan tibalah masa dini merasai saat2 ituu..huhu

amirah said...

fiza : hehehe...kat melaka baru bukak nok..dapatla merasa sebelum bersalin ni..ni petang ni nak pergi scan la ni..

amirah said...

wida : insyaAllah...

amirah said...

kak ana : aah kak, petang ni nak pergi scan tengok adik baby..rasanya nak buat scan 4d kut

Yan said...

masa freggie dulu akak mmg suka benda manis.
org kata anak jantan wooo.. mmg 3 3 anak jantan.hee

Jemarioren said...

aktif nye. sommersault? hahaha...mmm...betul le tu