Wednesday, July 27, 2011

Saya terasa sangat palsu bila...

...beli barang basah kat pasar ke supermarket ke mahupun kat minimart depan taman....


Sebelum kahwin, mana ada nafsu serakah nak beli barang-barang basah gini kan.
Ala, belajar tinggi-tinggi kan, boleh ambik orang gaji nanti ~ berlagak/verangan nak mamp..hahaha..
Tapi sebelum kahwin ada juga la terjebak dalam aktiviti isteri-isteri solehah ni.
Baru nak kenal daun ketumbar dengan  daun sup..heh


Bila dah kahwin, ada suami dengan anak barulah keinsafan tu terbit.
Di mana jelas Melaka dan Perak adalah dua negeri yang mempunyai buku resepi yang berbeza. heh
Tapi nampaknya macam sinar keinsafan tu datang lambat sangat..


Bukan apa, saya terasa diri saya sangat 'pelesu' bila..
bersama-sama orang lain 'buat-buat' macam berebut udang saiz L ke XL ke XXL ke..
'buat-buat' muka konfiden masa pilih-pilih bawang...
'buat-buat' macam muka terer bila pilih ikan..
'buat-buat' macam muka riak masa pilih kobis, terung..


'Pelesu' sungguh rasanya sebab sampai sekarang saya tak faham motif konsep 'berebut' pilih memilih tu..
Kadang-kadang saya jeling-jeling orang sebelah, apa yang dia ambik, saya ambik..heh
Sebab bagi saya nampak sama je.
Pastu macam kadang-kadang penat berdiri pilih-pilih lama-lama sebab nampak samaaaa je..
Eh, ye ke?
Ada la juga menuntut ilmu dari mak dan kakak saya, tapi ilmu nampaknya masih belum penuh di dada..
Ke saja buat-buat derhaka? heh


Ada sekali tu kat Te**co, siap ada seorang apek tu kata pada saya disebelah, 'banyak yang tak elok la bawang besar ni...'
Dia tak ambik satu pun padehal plastik saya dah penuh dah..
Tengok..tengok..tu apek tu..!!
Apa kejadahnya aku ambik bawang tak elok sepelastik..Sentap okeh.haha


Tapi sah ini bukan kecacatan genetik!! hehe..


Jom buat aktiviti berfaedah sambung ayat jom...


Saya terasa sangat 'pelesu' bila...


28 comments:

Anamarza said...

amie, kira akak pandai sikit dari amie la bab2 pilih bawang ni, hahaha, sampai sanggup tak beli gara2 bawang tak cantik even satu biji bawang pun dah tak de kat dapur...huhuhu

Saya terasa sangat 'pelesu' bila...senyum dan bercakap/menjawab bila makcik-makcik duk tegur sapa dengan loghat yang tak berapa nak faham konon2 nya fham sangat la apa yang makcik tu cakap (padahal dalam kepala ligat mentafsir apa la ayang makcik ni cuba nak cakapkan?) ,

amirah said...

haha..itu bukan pandai kak..itu dah kira terer dah..

loghat apa yg akak tak paham tu? hihi..mesti belah2 suami akak ek..

wahida said...

haha!! n3 ko ni mmg terkena batang hidung aku sendiri..pilih bawang dah penuh plastik tetiba dtg makcik kata bawang tu tak cantik..apa kes? muka aku dah kaler biru time tu..kahkah...

sekarang ni, aku lagi suka kalau laki aku yg gi pasar sbb dia lg pandai pilih barangan segar dr aku..hehe...

pharmalif said...

org pompuan kene tau serba sedikit pasal hal2 di dapur ni..x gitu? hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

syukur keinsafan datang padaku sebelum kawen..hehehe

saya terasa sangat pelesu bila buat-buat lupa nak pergi pasar..heh :p itu saja alasan malas masak :p

Hanis MY said...

huwaa entri yg comel ok! terasa sgt palsu bila kena buat2 terer masak macam2 dishes tuk suami padahal tak reti pun, lagi mengharukan suami ckp taksedap uwaaaa pengsan nka terjun bangunan!

Lady of Leisure said...

haha aree with hanis, entry ni sangat copmel! lelebih lagi comel bila ambik bawang tak elok sampai seplastik muahaha.. comel!

tapi kalau nak yang segar2, kat pasar basah atau pasar malam jugak yang best kan.. macam i kalau nak beli ikan mesti beli kalau balik melaka, boleh mak mentua pilihkan yang segar bugar keke..

bujal X said...

keh keh keh~~takpe~~nanti lama2 da tak pelesU da~~he~~

Fitri Senin said...

ala biasala tu..jgn putus asa..coba lagi.. :)

Kakzakie said...

Wah.. kalau takat pilih bawang kakak mestilah lebih baik dari amie.... jangan marahlah (kan kakak dah 16 tahun kena masakkan org sebantal!! hehehe)...

Kakak rasa 'pelesu' bila sama-sama jengah bumper kereta kawan yg tak boleh start tapi sebenarnya kakak pun tak tahu nak buat macam mana....:)

amirah said...

wida : pandai ko outsource kan keje pegi pasor ek..heh

amirah said...

pharmalif : serba sedikit ke? macam kena tahu serba banyak je..hihi

amirah said...

elissmie : hahaha..suka sgt alasan pelesu tu..pelesu tak kalo buat2 mcm lupa dapur kat mana? hihi

amirah said...

hanis : hahaha..akak tergelak sorang2 mcm orang gila baca komen hanis ni tau..siannn hanis. cinta hati hanis jujur sgt..mujurrrr laki akak jaga sikit la hati akak.sikit jela pun.takde la akak nak terjun bangunan..

amirah said...

lady : betul!! kalau beli kat pasar macam semuaaa nak beli..fresh2 sgt2..

amirah said...

bujal : saat2 terindah itu dinantikan penuh kesabaran..sob sob sob..

amirah said...

fit : kena byk doa ni...hihihi

amirah said...

kakzakie : hahahaha...suka suka kepelesuan akak...

kucingorengemok said...

hehehe, comel laaa buat² fokus pilih bawang! kerut² dahi tak?

amirah said...

KOG : agak2 ada la jugak...nak menunjukkan betapa terer nya tu..muka kena konfiden lebihh..hihi

Proud Mama's Dairy said...

hahaha... mmg lawak dan yang jelas kepalsuan yang dirasakan itu mmg tak palsu... hehheheh...

Kak lid pun sama dolu2... duan ketumbar ngan daun sup pun baru dapat beza...

tegelak2 bila baca fakta2 kepalsuan ni, sbb kak lid pun pernah menjadi si palsu itu... sekarang ni jer dah up sikit...heheheheh..

amirah said...

kak lid, saya dah tak boleh nak komen kat blog akak.sy pun tak pasti sebab blog saya atau blog akak block saya ke.bila saya nak komen mesti tak boleh..errmmm

fiza said...

Hahahaha...sama lah. Aku sejak dah dok sendiri nih baru lah start beli brg basah, tu pon terkial². Nak beli daun sup, tapi daun lain yg aku amik. Konon confident yg tu daun sup.

lydzar said...

hahaha kelakar..nape beli bawang sampai penuh plastik? byk yer nak masak..hehe saya beli bawang 5bijik je seminggu. sehari guna sebijik lagi 2 hari cuti takyah masak haha!

amirah said...

fiza : kita kan anak manjerrr..hahaha..

amirah said...

lydzar : hehe..dah katanya berlagak punya pasal..kenkadang busuk gitu je.masaknya idok jugak rajin..amboi bahagianya idup..seminggu cuti masak sampai 2 hari! : P

eelobor said...

huhuhu....,tergelak lak bila baca entri nih. kelakar pun ader. macam mana muka orang konpiden tu eh? huhuhuhuh

a.samad jaafar said...

amirah.. org karai mmg sedap kalau belabun yak amirah hahaha..

err.. mcm n3 ni.. t kasih sbb buat saya senyum petang2 ni..hihihi..