Thursday, February 17, 2011

Walking Zombie

Aduhai..dah beberapa hari kami somi istri tak cukup tidur. Dah jadi walking zombie dah ni. Kalau Mamat Khalid nak buat sequel filem Zombie Kampung Pisang, kami selamba je volunteer jadi pelakon tambahan. Income sampingan. heh.

Kopi pun dah berapa gelen minum. Tapi selamba jugak mengantuk tersengguk-sengguk depan bos. Nasib baik bos memahami. Nak tidur? Silakan..silakan..tambah nasik tambah nasik. Tapi baik-baik bos ni kena awas sikit...baik ada makna..ntah-ntah dalam hati dia "siap ko waktu appraisal nanti".. hua hua hua..

Ohhh..no no no. Kami tak terlibat dengan sebarang aktiviti malam ye. Halal mahupun tidak halal. Kami duduk diam-diam dalam rumah sambil tengok Astro Oasis - The  Bachelorette - America's Next Top Model - Halimah Jongang - Raja Lawak - pusing-pusing marathon sampai siaran tamat sambil temankan anak tidur dan tv temankan kami tidur.

Ntah tebiat apa, sejak menjak ni saya tak bagi Incik Husben off kan tv masa tido. Nanti gelap. Kalau gelap sangat nanti saya terbayang-bayang Hantu Kak Limah tu. Tapi kalau tiba-tiba terjaga pastu ada pulak citer seram lagiiiii la tutup mata rapat-rapat buat-buat tengah tido .. : P 

Si bucuk masyam kami demam. Dari minggu lepas demam. Tapi doktor kata memang musim demam. Waktu ke klinik paed minggu lepas, klinik penuh dengan baby-baby yang demam, selsema batuk.

Tapi Ahmad demam tengah malam. Taktau kenapa macam tu ye? Ada sesiapa yang tahu kenapa demam akan tiba-tiba naik waktu tengah malam? Ni ke yang orang kata 'demam kura'?

Paling kesian bila dia terjaga tengah malam sorang-sorang dan tengok tv sorang-sorang. Tapi rasanya Ahmad berani tengok cite seram sorang-sorang... : P Senyap-senyap je, tak meragam pun. Bila check suhu badan, memang demam. Kena berjaga lap-lap badan dia dan sentiasa check suhu. Ubat paed bagi tu pun dah nak habis.

Ada sesiapa yang ada tips/petua nak sembuhkan demam tak? Tq..

20 comments:

BIONIC WOMEN said...

Dhiya pernah kena demam malam camnih.
ni doc kata viral...biasanya demam biasa kalangan budak. as long as dia active siang tu xper..
kalau dia nampak sangat weak pada waktu siang pun kena berwaspada.
banyak bagi minum air kosong..
Insyallah xder paper tuh..nak menambah usia kot

lydzar said...

hannah pon baru ni, demam malam je.. siang kan main potpetpotpet bebel..pegi klinik, makan ubat dan sambil lap2 badan dia tengah2 malam tu jer la. alhamdulillah, skg dh sihat dah pon

wahida said...

awak kena rajin tuam dia ngan ais tau...bukan air sejuk biasa...dah cair ais tu, baru tuam balik ngan air biasa, pas tu selang 3 jam ulang balik tuam ngan ais...

semoga anak cepat baik....

Hanis MY said...

siannya ahmad..get well soon. ee takut la pulak nk tgk citer antu tu nanti teringat2 huhu...kalau akak teringat lagilah hanis yg penakut ni!

Anamarza said...

anak akak dua-dua jenis demam malam, tapi siang memang aktif, dah tu susah nak makan ubat, klau panas time malam biasa lap ngan air jer, kekadang lap ngan air yg dah dibancuh ngan panadol, klau kat kampung mak akak akan buatkan air bunga, letak beberapa jenis bunga dalam air pastu lap jer la, klau teruk sangat panas baru mandi dgn air daun2 kayu

eRaY said...

rayna pun demam gak hari tu, now batuk selsema tak hilang lagi.

petua nak hilangkan demam? tuam ice or air sejuk kat dahi & sendi2 die. pastu bagi minum air suam banyak2, pas2 doa mintak ahmad kembali sihat sediakala

DKosongLapan said...

awok pulak....udah 3 oghang anak ni..... yang sulong dulu penah demam malam...agak teghok jugak le....satu malam tak tido.... bergilir2 le kami laki bini berjage malam.....tapi sebab anak punye pasei......sekaghang ni yang no 3 plak...jenih takmo tido malam.....ngajak main...aduiiileee...... abg die pulak mase kecik dulu ok.....

awok dulu kalo anak demam malam...awok selalu tuam2 kepale dan badan die...bagi sejuk sikit.... takpun tuam dengan ayo asam jawa kat dahi dia...

sahromnasrudin said...

org kata minum air kelapa muda..mungkin awak boleh cuba kot :-)

ARJUNA.Inc said...

oh..ade cm sy lu.kcik2..mak sy jeram kepala sy ngan air asam jawa la..kn asam jawa brsfat sejuk..insyaALLAH la..bley bek je..slmat mncuba!!/..hehe

Hanis MY said...

akakk tak sabar nk baca post akak pasal uia biar man terkujatss hik2

ayu said...

ami, america next top model tu season berapa..apsal ayu tak tau ni..huhu..ok, off topic..


ayu ada buat entri tentang petua mengenai demam ketika malam ni..
cuba ami tengok nanti ye..

moga ahmad cepat sembuh..

pssttt...sama la kita ami..ayu pun hari2 tidur lambat ni...bukan tengok tv je, tapi ada projek a.k.a minat terbaru..hahaa..layanzzz

ardinihumaira said...

dni skang ni tdo lewat jugak. huhu sampai lemau badan kalo hujung minggu....

Lady of Leisure said...

huwa.. ciannya dia demam ye, moga cepat sembuh...
i suka gak tgk cerita hantu tapi lepas tu mula lah nak gi toilet pun takut hehe

nur said...

Semoga cepat sembuh anaknya.. Nak bagi tips nanti petang..
Jemput ke:ALL IN ONE

Sharinginfoz said...

ingatkan sama2 tengok bola

fiza said...

Iman pon pernah kena 'demam kura' nih. Slalunya saya jaram kepala ngan air asam jawa.

man yusoef said...

oh...saya kul 11 dah tido..rahsia awet muda saya.....hahha

amirah said...

mekasih eily, lydzar, wahida, kak ana. insyaAllah akan buat.Tapi sampai la ni Ahmad still lagi demam malam2..

hanis : heheh..takdela..akak takde gambar uia lawo2 pun sebab dulu2 jaman2 belajar mana ada kamera mahei2..

eray, D08, sahrom, arjuna, thanks for the tips yer..


ayu, rasanya season 15 kut kat starworld. kena cekidaut balik entri ayu tu..amboih..ada hobi baru nampak..

dini : bagus la tu..latihan seblum jadi ibu2 hehe

lady : wlaupun tau filem hantu tu tipu, tp tetap rasa takut kan kan kan..hihi

nur : thanks for the entry ok..

bro nik : hehehe..skrng dah potong astro sports..kalo tidak mau jugak berjaga..huahua

fiza: dulu pun pernah buat dgn asam jawa ni..

man : heloooo...tak relevan ok

azzey said...

Klu petua org dulu2 guna daun bunga raya je. blh sejukkan badan org yg demam. ramas2kan daun tu klu ada bedak sejuk campurkan then sapukan kat badan n kepala yg demam tu. klu x de bedak sejuk pun x pe. saya selalu buat gitu kat my princess dari dia baby lagi..:)

Mommy Fara said...

Jgn takut hantu kak limah....bukan hantu tu, org gile...hehehe!