Wednesday, August 18, 2010

Nak Oven!!

Kalau Ruhul mengidam nak kan bread maker nya, pastu kak Redmummy.com dah dapat gak Zanussi oven, saya pun dah lame teringin nak ada oven..huwa...huwa... huwa...

tule, dulu time ada ongkos lebih, takde la plak mengidam, la ni teringin la sangat2 nak ada benda alah oven ni..rasa2 yang murah pun takpela...jadikla daripada takde kan. 

Tapi kalo time nak beli je, mesti ada je benda lain yang nak kena bagi priority..so, impian hatiku musnah bagai kaca terhempas ke batu..ahak..

Serius teringin nak buat ayam panggang cam Kenny Rogers tu..adoi sedapnya..mabeles..(camla pandai buat sangat..hehehe...)..pastu nak masak lasagna..yg ni pun teringin dah lama nak buat sendirik..pastu nak masak biskut cornflakes yg ada madu nagn almond tu..

Sebelum tu, kena tau dulu tips2 nak pilih oven yang sesuai kan..?? oleh alkiram.net di SINI. Memang banyak tips sebelum kita memilih oven yang sesuwei..

Rupanya setiap oven ni kena sesuai jugak fungsi dia..kalo nak baking kek seeloknya guna yang boleh adjust api atas dan bawahnya..biar suhu kat api atas rendah sket dari yg bawah, barulah kek cantik..oooo..baru ai tau..

Gambar-gambar oven yang jadi pojaan hati..saba ye cik-cik oven..duk kat kedai dulu ye.. : P


nak yang camni..


cantik, padan ngan kabinet


ni oven elektrik ke gas??

ni pun oven ke??takut meletup..hehehe

nak yang simple dan portable camni..senang

nampak sedap ayam tu... : )

Datuk Seri Najib, taknak bagi bonus kat husben saya ke..??  : P

Aminnnn..


 -images googled - thanks

7 comments:

ryan'sluver said...

salam ramadhan amirah,

amirah telah di-tag..sila ambik award ye.

tq

ayu said...

ada je oven..tapi rasa mcm tak pakai...thn ni mcm maleh je nak masak2 benda2 yg melibatkan oven ni..hahaa...kuih raya pun malas nak buat...nak fokus jahit manik..^_^

Lady of Leisure said...

kalau ada oven ni macam2 boleh buat kan.. bakar ikan, ayam., daging, kek.. hehe.. semoga impian terlaksana.. :)

amirah said...

ayu, nak oven untuk masak je..buat kuih takdo maknanya dalam hidupku ini..hahaha..jahit manik..tolong jahit baju ai sekali buleh?? hihi

lady...nak bakar ayam, itik, lembu (daging) ikan, sotong, kerang,..hehehe

ayu said...

hahaa....jahit manik kat baju sendiri pun tak hbs2 lagi, mcm mana nak jahit baju ami ni..hehe.. konon2 nak jahit time rehat, tapi selalunya zzzzzz..ahaakss.. malam plak, tidur awal...mmm, tah siap tah laa..

ayu said...
This comment has been removed by the author.
miszTERRA_SF_ said...

sy pon nk oven gak.. nk wt kek n cupcakes.. :)