Tuesday, July 06, 2010

Selasa yang indah...

Salam Selasa..

tup tap tup tap dah hari Selasa..sekejap nya rasa..lagi 3 hari dah weekend balik..tak sabo nak qada balik tido2 yang tak cukup sepnjng mnggu ni...ngeh ngeh..ala aci la, mana idaknya tetiap hari bangun kul 5 masak untuk Ahmad, balik kul 8-9 malam..kalo ada bola (maklumla musim World Cup) lagila lambat tido..

Ahmad Raif pulak asik merengek2 dua tiga ari ni..agaknya nak tumbuh gigi kut..semua benda yang dia capai, semuanya terus masuk mulut..henpon, bantal, tudung mama, jari mama nagn babah, baju, kain selimut bagai, teether, yepen (mainan elephant dia...), hippo (pon mainan badak dia..) semuanya jadik mangsa bahaman beliau..huhuhu..yg paling sadis sekali, pipi mama pun jadi mangsa jugak..huhu

(Yepen feberet Ahmad sekarang - gambo google, mama tk sempat nk tgkap gambor..sebijik laa)

Ahmad dah start solid since last week..excited tengok dia makan sebab rasa cam dia nak mkan ngn sudu2 sekali..hehehe..last week dh start bagi bubur nasi + kentang, bubur nasik + carrot, arini masih lagi bubur nasik + spinach..

alhamdulillah syukur, semua ok..MIL pun kata sgt heran macamne Ahmad boleh terima makanan yg langsung takde rasa - masin atau manis - cuma letak sikit SI bagi perasa..sambil gurau pada Husben "patutla badan abang cenggini ye..agaknya sebab awal2 dah makan macam2..."..hehehe

Tapi sejarah saya lagila mengerikan..mak saya cite masa dia pegi keje, bs yang tlng jaga saya tu bagi saya makan jagung..masa tu baru 3 bulan kut..apa lagi..maka keluarla sebijik-bijik butir jagung tu..sian kat saya kan..sekrang dah nampak hasilnya..kalo gi wat 'bisnes besar' memang problemmmm...hahaha...

Ahmad punya poo poo pun terbaeekk dari ladang..bau pun harum sampai saya ckp pada Mr Husben "uiii..aik Ahmad bau carrot le..."..hehehe..tapi bila makan lobak kuntut Ahmad bosa2..kenkadang terkejut opocot..mama!!  

Mekasih ayu dan semua yg beri tips untuk introduce solid food..masih ikut resepi yg ayu bagi aritu..harap2 Ahmad boleh mkan tanpa alergi semuanya..

http://www.babycenter.com/0_introducing-solid-foods_113.bc pun boleh membantu degn tajuk2 yg sangat precise dan simple explanation:
When should I introduce solid food to my baby?
How will I know when my baby's ready?
How should I introduce solid food?
How will I know when my baby's full?
Do I still need to give my baby breast milk or formula?
How should I introduce other solid food?
How many times a day should my baby be eating solid food?
Do I need any special equipment?
Where should I feed my baby?
How can I help my child develop healthy eating habits?

Tapi..tapi...tapi...hehehe..yg paling best malam ni (eh, best macam malam jumaat kah?) ada Desperate Housewife..sebab kitorg tak amik pon pakej Star Movies, nasibbbbb la 8tv ada..kalo tak ada org meroyan walaupon dah lama abes pantang..hehehe..jom tengok!!

3 comments:

suhaisweet said...

Visiting here..nice n3..Visit mine if u free friend.. Bloody Day!

Anamarza said...

Amie..kita dulu memang kecik2 lagi dah diberi macam2 makanan, budak2 ni asal jgn diajar rasa manis masin awal2 sgt, kita kasi bubur nasi+ sayuran tanpa letak garam pun diaorang akan berselera nak makan tapi bila dia dah start kenal rasa manis, masam, masin..tu yg mula nak memilih nak makan apa tu...

amirah said...

yela, betul tu..anak buah yg baru 9 bln dh takmao makan...takan nk slhkan dia plk kan..dah kalo dibagi mkn eskrim..dh rasa mknan yg manis2..cenggitu la jadiknya