Friday, January 27, 2012

Misi Mencari Nama Adik Baby...Dah masuk 33 minggu ni, tapi nama baby masih belum dapat lagi. Kita berkenan yang ni, cik abang geleng kepala. Cik abang suggest nama yang tu, rasanya macam tak berkenan pulak..huhu. Lagu mano tu? Agak-agak kena baling duit syiling ke ni?

 
Jangan jadi macam Abang Long dulu ye babah, sampai nak daftar surat beranak terlambat sebulan kena penalti sebab takde nama lagi...Ahmad dulu dari dalam perut dah dipanggil dengan 'Ahmad' sebab nama sebenar tak dapat lagi. Lagipun masa mula mengandungkan Ahmad sampai 7 bulan, doktor kata baby girl, jadi bila dah tau boy barula kelam kelibut nak cari nama baby boy..heh..


Mesti semua dah tau berkenaan dengan nama-nama yang dikaitkan dengan nama-nama pilihan jin baru-baru ni kan. Ustaz Sharhan Shafiee mengeluarkan kenyataan dalam sebuah program tv yang nama-nama tertentu adalah nama-nama pilihan jin yang menyebabkan tuanpunya nama ditimpa penyakit yang pelik-pelik. Dikatakan pendapat tersebut adalah berdasarkan pengalaman beliau merawat penyakit misteri. Tapi Ustaz Zaharuddin dan Ustaz Dato' Dr Harun Din pula berpendapat tiada dalil sohih yang mengatakan penggunaan nama-nama tertentu boleh mendatangkan penyakit misteri. Cuma ada beberapa nama jin yang disebut dalam hadis yang tidak elok digunakan. Tapi penggunaan nama-nama tu pun takde dalil  sohih yang mengatakan akan ditimpa penyakit misteri. Wallahualam.   


Rasanya ini antara part yang susah nak decide bila nak dapat anak. Nak cari nama yang sesuai...hehe
 
Oh ye, gender Adik Baby insyaAllah adalah girl. Mama sangat suka. Sekarang dah even. Jadi babah ambik seorang, mama setelkan seorang lagi..hehe..Tapi kalau keluar boboi boy lagi pun syukur. Asalkan sihat sempurna dan selamat semuanya.


Bila baca yahoo article ni Illegal Baby Names, rasa macam kelakar je, macam-macam nama anak dalam dunia ni ye. Senang je letak nama anak "ABCD" ke "1234" ke..Saya dah suggest pada Incik Husben nama Adik Baby, Annaila Roumysa, tapi Incik Husben tak suka bunyinya..huhu..jadi takpela letak kat sini...

  

Lahai adik baby, apalah nama awak ni ye...


Menamakan anak.

- Hendaklah nama yang dipilih itu memberi pengertian dan maksud yang baik. Dilarang memberikan nama yang buruk yang boleh menjejaskan kehormatan dan mungkin menjadi sendaan dan memalukan anak.

- Jangan namakan anak dengan nama-nama yang mencemarkan atau pelik-pelik yang sukar untuk dimengertikan maknanya.

- Jangan namakan anak dengan nama-nama yang khusus kepada nama Allah seperti Ahad, Ar-Rahman dan sebagainya. Jika hendak diberikan harus disandarkan atau disertai dengan nama yang lain seperti Abdul Rahman.

- Jangan menggunakan nama yang dikaitkan dengan Abdul (hamba) kepada selain daripada Allah seperti Abdul Uzza (hamba berhala Uzza).

- Elakkan dari menamakan anak dengan nama-nama orang kafir atau nama-nama yang menyerupai nama orang bukan Islam seperti John dan sebagainya.
(Dari buku "350 Petua Ibu Mengandung")