Friday, August 05, 2011

4 Ramadhan Saya - Tips Membeli Belah di Pasar Ramadhan


Selesai sudah puasa saya di hari ke 4 Ramadhan semalam.
Menggigil lutut menahan iman bila tengok Ahmad makan bubur lambuk pukul 6.45 petang..grrr..


Semalam pertama kali menjejakkan kaki ke pasar ramadhan.
Dekat dengan rumah mak mertua saya di Bukit Beruang, Melaka.
Param nya kecil je tapi sesak...


Maklumlah, dekat dengan universiti, kolej, berebut-rebut masing-masing student-student ni beli makanan.
Gila ko, murtabak yang fizikal nya tak berapa menggiurkan tu pun boleh habis..!!!
Happy gila muka pakcik murtabak tersebut sambil kemas-kemas kedai dia sambil pandang-pandang kerek kat peniaga lain..
Kesian mereka-mereka ini..sob sob sob.. 
Oh.."mereka-mereka ini" merujuk kepada student-student yang kelaparan tersebut ye.. 


Memang meriah param di situ.
Sampai terkeluar jugaklah statement berani mati daripada suami seorang wanita yang cute : "Next year abang rasa kita ambik satu geraila. Meniaga apa-apa. Kita buat nasik lemak berlauk ni gerenti habis"..
Yang dibalas dengan pandangan orang-tengah-lapar-sangat-sangat-jangan-buat-kelakar-seram-boleh tak-ala-ala "Ya Rabbi laki aku ni..!!" -- dalam hati..


Tips?? Ye, ye tips membeli di pasar Ramadhan edisi saya :

HANYA beli makanan yang dimasak di situ atau masih panas untuk mengelakkan sakit perut ATAU boleh mengambil langkah berani mati kamikaze seperti suami seorang wanita yang cute itu lagi (eh, laki aku lagikkk..!!) yang bertanya secara direct kepada peniaga : "Kak, ni karipap bila? Elok lagi ke? Semalam punya tak nak tau" -- masa ni dah babai tinggalkan dia seorang-seorang dah..hehe

HANYA beli di gerai yang ramai orang kerumun dan orang beli. InsyaAllah sedap atau boleh diterima tekak sebab dah masuk hari ke 5 Ramadhan.

HANYA beli sebungkus seorang sahaja. Caranya tawaf secara lengkap tanpa tertinggal satu gerai pun. Jadi, pilihan hanya boleh dibuat sekali sahaja. Ingat..!! Sekali sahaja. Kalau terlepas atau mengidam sangat, esok ada lagi pakcik tu. Tak kemananya dia sampai raya nanti.

JANGAN sesekali beli air yang memang diakui sangat kalerful yang boleh menggoyahkan iman. Boleh bancuh sendiri air di rumah. ATAU hanya beli satu jenis SAHAJA dengan membuat pertanyaan annoying berkali-kali seperti wanita cute tersebut bertanya kepada suaminya "Abang taknak beli air? Serious ni? Balik jangan menyesal.." jika malas membancuh air di rumah..

PALING PENTING..lepas beli terus belah dari param tersebut untuk mengelakkan penyakit rambang mata yang serius dan penyakit poket kering sebelum raya..!!

Selamat mencuba..!!

Selamat berpuasa di hari ke 5 Ramadhan...semoga hari ini kita diberkati...insyaAllah ...