Monday, November 01, 2010

Agnes Monica dikatakan tak patriotik sebab tak gunakan bahasa Indonesia

Petikan dari berita harian online di SINI.
Penyanyi itu berkata ramai pemimpin dan pegawai tinggi kerajaan di Indonesia tidak tahu berbahasa Inggeris dan hanya bertutur dalam bahasa kebangsaan, tetapi masih lagi mengamalkan rasuah.

Agnes yang berkesempatan tampil dalam iklan sempena memperingati Hari Sumpah Pemuda iaitu hari peringatan kelahiran bangsa Indonesia 28 Oktober lalu, berkata hari itu wajar diisi dengan perubahan sikap dan cara berfikir.

“Kita tidak seharusnya hanya menjulang bendera dan buluh runcing, tetapi perlu mencari jalan bagaimana membebaskan diri daripada kemiskinan dan kebodohan,” katanya.

“Usaha membebaskan diri daripada kemiskinan dan kebodohan itu patut menjadi misi penting. Caranya juga perlu diubah dan bukan dengan mengangkat senjata seperti ketika memperjuangkan kemerdekaan dulu, sebaliknya dengan meningkatkan keupayaan dan pengetahuan dalam pelbagai bidang,” katanya.

Bagi saya mungkin Agnes selesa berbahasa Inggeris sebab dia anak kacukan.

Tapi memang benar, patriotism itu salah satu ditunjukkan dalam kegunaan bahasa kebangsaan negara. Macam negara Jepun, kebanyakan rakyat masih menggunakan bahasa Jepun. Tapi disebabkan bahasa Inggeris adalah bahasa global, kita perlu pelbagaikan kemahiran berbahasa. Bukan sahaja untuk kemajuan diri, tetapi untuk kepentingan kerjaya sendiri.

Apa ek komen anda?
sumber : berita harian online

Tan Sri P.Ramlee dan Kelantan v N.Sembilan

Saya dah terlepas program biografi Allahyarham Tan Sri P.Ramlee kat saluran History, Astro Ahad lepas..Sesape yang tau bila ada ulangannya ye..?

Teringin sangat-sngat nak tengok tapi sebab ada kenduri kawin kawan kat KL, makanya terlepasla nak nengok. Mana taknya, highway PLUS jem sebab penyokong Kelantan dengan Negeri Sembilan nak datang ke Bukit Jalil.

Takpe2..sure ada ulangannya punya. Sebab kes Al Maunah kat Sauk Kuala Kangsar kat History channel tu pun sempat tengok 2 kali..

Macamana pun, tahniah untuk pasukan Kelantan atas kemenangan julung kali dalam sejarah untuk Piala Malaysia tahun ini. Apa pun, Kelantan bijak ambil peluang lepas kapten Negeri Sembilan injured.

Rasanya, game yang menarik. Game yang pantas dan gol Hairudin Omar memang terbaek dari ladang..hehe..Eh, tetiba rindu pulak dengan zaman kegemilangan pasukan Perak. Bila agaknya Perak nak jadi macam dolu2?ermm