Wednesday, May 25, 2011

Tolong tolong bagi pendapat, ini kecuaian atau takdir?


Rasanya korang semua dah baca di akhbar-akhbar semalam yang ada melaporkan berkenaan dengan kematian seorang kanak-kanak 3 tahun yang disebabkan kelemasan dan kekurangan oksigen setelah ditinggalkan oleh bapanya dalam sebuah kereta di tengah panas sewaktu sedang tidur...


Mengenangkan betapa azabnya arwah menghadapi saat-saat kematian amat amatlah memilukan saya. Sedih membacanya.


Dan selalu juga dilaporkan kematian kanak-kanak yang digilis kenderaan ibubapa/saudara sendiri dihadapan rumah sendiri.


Khabarnya bapa budak 3 tahun tu akan didakwa di mahkamah atas sebab cuai menyebabkan kematian anaknya.


Bagi saya, tak dinafikan ini semua adalah takdir Allah dan mungkin kejadian ini 'didatangkan' dalam bentuk kecuaian bapanya/saudara yang berada di tempat kejadian. Kecuaian tetap ada di mana-mana sebab kita cuma manusia biasa, tapi kita boleh mengelakkannya kalau kita berhati-hati. 


Tolongla rakan-rakan pembaca yang budiman sekalian, tolonglah perhatikan anak-anak kecil anda semua. Macamana sekalipun, kita sebagai orang dewasa lah yang bertanggungjawab atas nyawa mereka. Selalu sangat tengok ibu bapa yang tinggalkan anak-anak yang sedang tidur untuk ke bank, ke kedai.


Pernah sekali di depan sebuah bank di Bukit Baru Melaka dan suami saya berada di tempat kejadian, 2 orang budak perempuan yang tertidur dalam kereta tak bangun-bangun walaupun bapanya ketuk cermin sekuat hati sebab pintu kereta berkunci dari dalam. Macam terpukau atau dah hampir kekurangan oksigen. Sehinggalah orang ramai angkat dan goncang kereta tu beramai-ramai semata-mata untuk menggerakkan anak-anak tu.


Pagi ini saya terbaca satu blog yang menceritakan kalaulah bapanya didakwa sekalipun, adakah ianya dapat merubah takdir? Macamana dengan nasib isteri dan anak-anak yang lain?


Pendapat saya, mungkin dakwaan ini akan dapat memberi peringatan kepada ibu bapa yang lain ataupun bapa itu sendiri supaya jangan ambil mudah/remeh semua perkara walau dalam apa pun keadaan kecemasan anda. Bukankah itu salah satu tujuan undang-undang manusia dicipta?  As deterrent to others.


Teringat saya juga kes seakan sama bila pemandu van sekolah yang tak perasan ada seorang budak yang tertidur dan mati lemas dan heboh orang mengatakan sebagai kecuaian.


Please please share with me your opinion on this case. Would you consider it as negligence? Atau takdir dan ketentuan Allah?.  Pendapat anda mungkin berbeza. Jom kongsi