Friday, September 24, 2010

"Growth Spurt" - of this little hero who will turn 9 months this Saturday!!

'Growth Spurt' atau 'beralih bulan' untuk si otromen kecik ni datang lagi....Kali ni lebih serius daripada biasa..heh..!

'Growth spurt' atau beralih bulan ni sebenarnya adalah perkara biasa untuk bayi berumur 1 tahun dan ke bawah dan biasanya berlaku pada baby yang baru masuk 7-10 hari, 2-3 minggu, 1 bulan, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan, 9 bulan.

Kadang-kadang ikut juga keadaan baby tu sendiri. Ada juga yang masih meragam walaupun dah lebih setahun. Bila growth spurt, baby dikatakan menyusu lebih lama atau lebih kerap dan meragammmm nangis-nangis tak boleh dipujuk...Meragam atau cerewet baby ni kadang-kadang sampai seminggu, ada yang sehari dua je.


Ragam beralih bulan ni seolah-olah baby nak bagitau ibu yang dia perlukan lebih susu untuk membesar lebih kuat dan sihat..!!heh..dan bagi signal untuk breast ibu hasilkan lebih byk susu...Dari maklumat pembacaan, susu ibu akan lebih banyak pada hari-hari berikutnya kalau kita lebih kerap menyusukan bayi masa bayi meragam-ragam gini..owhhh..gitu..  
Ahmad dah nak masuk 9 bulan esok..selain asik nak meragam bila nak menyusu dan asik melekat je, dia asyik meragam terutamanya bila dipujuk tido. Setakat ni dah makin ok berbanding kelmarin...Babah apatah lagi, bila Ahmad menjerit terus angkat dan bawak pergi jalan-jalan dan ketuk2 pintu bilik..ala2 filem 'Ahmad Albab'...mujur tak letak nama Ahmad Albab...


Keseriusannya jelas terserlah bila kedua mak paknya dengan baju tido i.e kain pelikat ngan t shirt pagoda, kain batik and selipar jepun, pukul 1 pagi start kete bawak pergi jalan-jalan!!.


Serius kalau orang lain tengok macam tersampuk...

Tapi rasanya sekarang dah tak berapa panik berbanding masa Ahmad kecik. Lagipun bila time2 nangis tu bila bagi pegang sudu garpu tapis teh kopi senyap la pulakkkk...pastu sempat lak gelak jap sebelum sambung nangis balik..Pastu bila bangun tido balik cam cargas je plak.. : P

Ahmad, besar jadi ustaz al-hafiz ye..jangan jadi otromen plsss... : P

boss kecik yang memang tak boleh nak dibantah..!!
nota kukukaki: bila meragam rasa macam kurus sket..sket jela.. : P

BLOG LIST BEN ASHAARI SEPTEMBER
Entri khas ni adalah untuk blog saya yang ado ni dilistkan di blog list Incik Ben Ashaari.

Ben Ashaari seorang blogger dikenali ramai yang banyak menulis perkara yang memberi manfaat dan info berguna kepada pembaca.

Jenguk-jenguk la blog Encik Ben Ashaari - benashaari.com.... 

Selama ni duk jadi silent reader, kali ni, nak cuba la...Saya nak disenaraikan di kategori "BOTOL SUSU"..ahak..sesuai kan..

Syaratnya .. mudah saja .. Sila buat satu entri untuk tujuan disenaraikan di blog list Ben Ashaari dan wajib ada perkara-perkara di bawah ye : 

1. Kena tepek header seperti di atas kat entri anda ye ...

2. Pastu buat entri khas dengan title : "BLOG LIST BEN ASHAARI SEPTEMBER"

3. Pastu kena la letakkan url di komen entri Ben kat sini pasal blog list ini kat entri NI. Jangan lupa tulis sekali KATEGORI PILIHAN. --- ada 3 pilihan kategori : Tulis Diari, Botol Susu atau Sudu Garpu..

4. Tarikh tutup sebelum 12 tengah malam ni jer..(24/09/2010) ..

Bagus untuk blogger baru kan..Supaya kita dapat kenal mengenali antara bloggers dan dapat bertukar buah fikiran masing-masing..

notakukukaki : malu tapi mahu..auwww