Tuesday, August 10, 2010

Awal Ramadhan


Salam Ramadhan. Rasa bersyukur dapat menikmati lagi Ramadhan kali ni.

Esok Melaka bercuti Awal Ramadhan. Sempena menghormati kedatangan Ramadhan yang penuh keberkatan ini. Memberi peluang kita memulakan Ramadhan sebaiknya.

Semoga semua ibadah kita mendapat keberkatan Allah dan doa-doa kita dimakbulkanNya. InsyaAllah. Ambil peluang sebaik mungkin untuk menghayati keberkatan Ramadhan dan pertingkatkan ibadah kita. Bulan untuk kita menginsafi diri sendiri, memaafkan dan memohon kemaafan..

Ahlan wasahlan Ramadhan Kareem...

Bayi Ada Payu Dara?

Berita hari ini di akhbar Kosmo!..

Bayi ada payu dara sebab susu tepung.

BEIJING - Bayi-bayi perempuan di China mengalami tumbesaran payu dara seperti wanita dewasa setelah mereka diberi minum susu tepung yang dicemari hormon, lapor sebuah akhbar semalam.

Senario menakutkan itu membangkitkan kemarahan ramai ibu bapa di tengah China yang bimbang tumbesaran pramatang tersebut berpunca daripada sejenis susu formula yang mereka beli.

Sebelum ini, seorang pegawai perubatan di Hospital Bersalin dan Kanak-Kanak Hubei, Yang Qin memberi amaran supaya orang ramai tidak membeli susu tepung keluaran sebuah syarikat tempatan, Synutra.

Amaran tersebut dikeluarkan setelah ujian perubatan terhadap tiga bayi perempuan yang meminum susu formula tersebut menunjukkan kandungan hormon dalam badan mereka jauh lebih tinggi berbanding wanita dewasa. - Agensi

Menakutkan??

Kenapa tidak kembali kepada fitrah?

Menyusukan anak adalah fitrah manusia. Sungguh benar susu ibu adalah yang terbaik untuk bayi anda. Yakinlah dengan sepenuh hati bahawa kita mampu menyusukan dan mampu memberikan yang terbaik untuk anak kita. Dengan pertolongan Allah, insyaAllah.

Ketika menyusukan, oxytoxin atau dikenali sebagai hormon kasih sayang akan dihasilkan dan ianya akan meransang hubungan di antara ibu dan bayi. Dan susu ibu mengandungi lebih daripada 400 nutrien yang tidak terdapat di dalam susu formula biasa.

Sokonglah penyusuan susu ibu...

source: mami & baby

Asam Pedas Selera Kampung Banda Hilir Melaka

Orang kata kalau kedai makan ramai orang, maksudnya sedap.

Ramai sampai kena tunggu orang lain habis makan, baru dapat meja.


Sedap. Harga boleh tahan. Ada udang galah, ada ketam masak lemak (sedap!!), ayam kampung goreng, rebung,ulam,sambal macam2 jenis..

Yang paling tip top mestilah asam pedas. Ada asam pedas kepala jenahak..

lorrr..takde gambar makanannya pulak... : P