Friday, November 26, 2010

Wasiat Terakhir..Kepentingan Wasiat

Firman Allah yang bermaksud: “Diwajibkan atas kamu, apabila seseorang di antara kamu kedatangan (tanda-tanda) maut, jika ia meninggalkan harta yang banyak, (hendaklah ia) berwasiat untuk ibu bapa dan kaum kerabatnya dengan cara yang baik (menurut peraturan agama), sebagai suatu kewajipan atas orang yang bertakwa.” (Surah al-Baqarah, ayat 180)
Anda semua dah buat wasiat? Sesetengah daripada kita macam tak peduli nak buat wasiat ke tak sebab bila kita meninggal dunia nanti, harta pusaka kita akan dibahagikan kepada waris secara faraid mengikut nisbah yang dah ditetapkan oleh hukum syarak. 

Tapi sebenarnya, kita boleh mewasiatkan 1/3 daripada keseluruhan harta kepada selain daripada waris yang berhak. Kepentingan wasiat adalah untuk kita namakan pewasi kita. Maksudnya kita dah namakan pewasi (administator) yang akan menguruskan pusaka kita untuk mengelakkan harta pusaka kita dari jadi punca perselisihan faham waris-waris.

Lagi satu, kepentingan wasiat ni, pembayaran hutang tu pun nanti agak teratur juga. Sebab hutang akan diselesaikan terlebih dulu sebelum pembahagian dibuat.

Kebetulan semalam ada urusan kat bank. Pegawai bank tu offer untuk buat wasiat kat situ. Terlupa pulak berapa yurannya. Kalau tak silap RM50 kut. Kalau buat wasiat dengan Amanah Raya Berhad pulak rasanya RM350 untuk Muslim.Tapi wasiat ni pun yang disediakan oleh Amanah Raya Berhad, yang mana kita akan lantik Amanah Raya Berhad sebagai wasi.

Dalam wasiat ni, disebut supaya semua hutang dan perbelanjaan termasuk tuntutan syarak macam zakat, upah haji dan hutang sesama manusia dibayar seawal mungkin lepas kita meninggal dunia.
Baca lebih lanjut mengenai wasiat di SINI dan SINI.

Ada juga pengurus pusaka komersil seperti Wasiyyah Shoppe Sdn Bhd yang boleh dilantik untuk menguruskan pusaka. Jenguk laman web nya di SINI.

Boleh juga buat wasiat sendiri kan? Yang penting kena bersaksi (2 orang saksi) dan kena nyatakan ianya wasiat kita yang terakhir dan wasiat-wasiat yang terdahulu tu tak terpakai.

Rasanya penting tak buat wasiat?

Am now 11 months..Get me chocolate ice cream with strawberry toppings, please...

Ewah, main order je bucuk mama ni ye. No, not yet. Belom boleh makan eskrim lagi ye. Mama je boleh makankan untuk Ahmad. Pass je baton tu kat Mama dulu ye. Nanti bila mama  dah tua, mama pass balik baton pada Ahmad.

Time really flies. Kejap je masa berjalan. Ahmad dah pun 11 bulan semalam. So, it's the final countdown to his new journey of toddlerhood. Less than a month dah nak jadi kanak-kanak riang ribena. Bukan lagi baby bucuk macam ok.

Ahmad aktif, suka membebel taktau apa butir, tak cerewet makan, tak cerewet minum, suka dengar ayat Al-Quran dan zikir, gelak macam opah-opah dan dah belajar berdiri. Paling penting, Ahmad suka kertas, buku, sokabau, segala benda ada kaitan dengan kertas. Selak selai-selai.

Alhamdulillah, perkembangan Ahmad ok. Tapi ada juga orang bising sebab tak jalan-jalan lagi. Tapi Ahmad baru 11 bulan, so tarak hal la. Mama dan babah menunggu saat itu dengan sabar. Saat mama babah kuruskan badan sebab nak kena kejar sana sini. Takpe lambat sikit. Take your time. Banyak sangat soklan "tak jalan lagi ke?owhhh..anak saya 8 bulan dah jalan". Owh, itu anak awak, anak saya bukan anak awak...jawab saya dalam hati.

At first, kami cadang nak beli alat bantuan berjalan.


Macam Moon walk ni. Cool. Nampak cam menarik je. Nama pun best. Teringat kat Michael Jackson tetiba. Rasa cam senang nak latih berjalan.


Walker Ahmad pun dah lama tinggal kenangan. Sebab dah naik hancur seatnya. Cari spare part merata Melaka *macam kete lak* takde. Sebenarnya we have decided not to buy any walker for Ahmad takut terjatuh. Tapi dah rezeki bos nak kasi, kita sambar jela.

Lastly, ahlil jamaah pikir-pikir biar jela dia ambil masa nak berjalan naturally. Takpe, biar lambat asal selamat. Setiap bayi kan berbeza, rasanya tak sesuai untuk dibanding-bandingkan antara satu dengan yang lain. Selagi sihat tubuh badan akal fikirannya, syukur pada Allah. Yang penting didikan kita yang mencorakkan dia.pics taken last nite at almost 8.30 pm while waiting for me to finish up the work...


Dearest Ahmad Raif Idlan, mama and babah love you to the fullest..