Friday, October 15, 2010

Terkini Bajet 2011 : Bestnya..cuti bersalin 90 hari untuk kakitangan awam..

Waaa..best nyaaa...

Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari.

So, rasanya boleh pilih sendiri cuti bersalin nak start bila..kalau camtu, rasa-rasa macam nak rehat dulu sebelum 'berjuang' pun boleh. Takdelah macam pekerja private sector macam saya dulu. Esok dah kena admit, tapi kena selesaikan kerja di pejabat sampai tengah malam. Agaknya, stress tak waktu dalam labour room?ermm..

Tapi kan, macamana pula dengan kami pekerja swasta ni? Rasanya macam laporan sebut "kakitangan awam wanita"..Kami yang bukan kakitangan awam ni macamna? Sian la kat kami kan.

Atau adakah ianya akan membawa kepada pindaan terhadap peruntukkan Akta Pekerjaan (Employment Act), 1955??

Kalaulah Akta Pekerjaan dipinda, baguslah sebab ibu-ibu yang melahirkan ada masa yang lebih bersama bayi baru lahir serta boleh menyusukan anak secara terus lebih lama sebelum bekerja semula.

Kalau macam ni insyaAllah, akan lebih ramai ibu yang bekerjaya menyusukan anak nanti. Mudah-mudahan lebih ramai ibu muda yang menyusukan anak dan lebih berminat untuk mendalami ilmu penyusuan. Lebih banyak yang dipelajari, kita akan rasa lebih banyak yang kita tak tau kan?

Breastfeeding rocks..!!

Bajet 2011- Transformasi ke arah Negara Maju Berpendapatan TinggiBajet 2011 telahpun dibentangkan bertema "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" dengan empat strategi utama, dibentangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Rakyat, sebentar tadi.

Apa ye strategi tu. Tak dapat berita terkini tentang Bajet 2011 sepenuhnya tapi dapat update:

1. Syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kini boleh melabur sehingga 20% daripada jumlah aset yang diurus berbanding 7% sebelum ini bagi meneroka peluang pulangan pelaburan yang lebih baik. -- pegangan saham di Bursa juga akan dicairkan dan beri lebih peluang kepada public..

2. Permodalan Nasional Bhd (PNB) akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat yang dinamakan Menara Merdeka. Dijadual siap pada 2020, yang akan menjadi menara tertinggi di Malaysia. -- Satu lagi mercu tanda di Malaysia..ermmm


Sumber : BERITA HARIAN
pentingnya menjaga gigi susu

Gigi Ahmad sekarang dah ada 4 batang..2 kat atas, 2 kat bawah..tapi saya risau sebab sebelah gigi dia yang kat bawah tu macam ada satu entiti asing..cewahhh..ada macam bendalah putih. Taktau apa dia tu. Sejak 2 bulan kut tak hilang-hilang pun..

Tunggul gigi ke? Tak nampak macam gigi baru nak tumbuh pun.

Dah buat cubaan nak merasa apa dia benda tu, tapi tak berjaya sebab tuan punya badan dah excited nak test ketajaman giginya..huh..kalau dibiarkan tak mau lepas rasanya...Petua jaga gigi anak :
  • Ibu disaran berjumpa doktor gigi selepas pantang bertujuan memberi pendidikan bila dan bagaimana menjaga kebersihan mulut bayi
  • Elak memberi anak menghisap susu dari botol untuk tidur malam. Sebaliknya minta anak menghabiskan susu sebelum tidur
  • Bawa anak berjumpa doktor gigi apabila dia boleh mengingat (antara tiga hingga empat tahun)
  • Beri sedikit air masak kepada bayi anda ketika dia berusia tiga atau empat bulan bertujuan membersihkan mulutnya dari sisa susu
  • Apabila anak berusia 10 atau 11 bulan beri dia minum banyak air masak dari cawan
  • Apabila anda dapati anak mula mengalami masalah kerosakan gigi, bawa dia berjumpa doktor
  • Sediakan air masak setiap kali makan
  • Minum air manis dengan menggunakan penyedut minuman; sebaliknya minum air masak terus dari cawan atau gelas
  • Jangan sediakan air manis ketika makan tengah hari atau malam. Jadikan air masak sebagai minuman ‘rasmi’ keluarga
  • Bermula umur 12 tahun, anak anda perlu menjalani pemeriksaan gigi sama seperti anda iaitu dua kali setahun.
Baca lanjut artikel oleh Norlaila Hamima Jamaluddin di Harian Metro - Jaga Gigi Ketika Bayi
tapi seriously, kalau mamanya pun dentist-phobia macamna ye nak ajar anak tentang penjagaan gigi...emm..nampak gayanya saya kena buat muka konfiden-tarak-papa-padehal-pucat depan Ahmad, kalau nak bawa dia pergi jumpa dentist. 

Risau la saya pasal entiti Ahmad ni..., nak bawak pergi jumpa dentist ke rileks dulu ek..Pingat Emas Malaysia di New Delhi

Pingat emas dari skuad badminton

Akhirnya lepas juga sasaran 10 pingat emas dari temasya Sukan Komanwel. Emas di hari terakhir datang dari badminton (3) dan 1 dari ratu gimnas berirama, Elaine Koo. Jadi jumlah keseluruhan 12 emas.

Kiranya kali ini pingat emas Malaysia lebih banyak dari Sukan Komanwel Kuala Lumpur. Ok la tu. Syabas Malaysia. Purata satu emas setiap hari sejak temasya bermula 4 Oktober lalu. Susah juga nak capai target tapi akhirnya dapat lebih lagi.

kadang-kadang orang kata target biarlah tinggi supaya kita berusaha lebih ke arah itu, tapi jangan jadi macam Mat Jenin..kalau jatuh tak dapat apa-apa pun..